ΤΟΠΙΚΑ

Βαρόμετρο οι επόμενοι μήνες για να θωρακιστεί με το εμβόλιο ο πληθυσμός της Μαγνησίας

βαρόμετρο-οι-επόμενοι-μήνες-για-να-θωρ-654010

Μέχρι τέλος Ιουνίου είναι εφικτό το τείχος ανοσίας να προσεγγίσει το 30% , αν τρέξουν… οι εμβολιασμοί ακόμη περισσότερο

Μέχρι τέλος Ιουλίου εφόσον ο ρυθμός των εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό ενταθεί ακόμη περισσότερο, η Μαγνησία έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα τείχος ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό που θα προσεγγίζει το 30%. Έτσι θα μπορεί να αντιμετωπίζει με καλύτερες προϋποθέσεις την πανδημία που τις τελευταίες εβδομάδες έχει αγριέψει πάλι.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Αυτή την περίοδο σύμφωνα με τους επιστήμονες το ποσοστό ανοσίας στη Μαγνησία υπολογίζεται στο 15%, με τους εμβολιασμούς να προσεγγίζουν τις 21.000.

Εκτιμάται ότι μέχρι τέλος Μαρτίου ο αριθμός των εμβολιασθέντων στη Μαγνησία θα προσεγγίσει τους 25.000, τέλος Απριλίου τους 37.500 και τέλος Μαϊου τους 50.000, ήτοι σημαίνει ότι το τείχος της ανοσίας θα έχει ανέλθει στο 24% .

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Βόλου Ιωάννη Κόκορη, το ποσοστό για να αποκτηθεί η λεγόμενη ανοσία αγέλης, που θα σημαίνει ότι η COVID-19 δεν θα μπορεί να εξαπλωθεί, είναι το 50% με 60%,. «Είναι ένα ποσοστό που με τους ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος έτσι όπως εξελίσσεται μέχρι σήμερα πανελλαδικά δεν είναι εύκολο να το πετύχουμε πριν τα τέλη Ιουνίου», εκτίμησε ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Πρώτη στάση στην πορεία «απελευθέρωσης» από τον ιό αναμένεται στα τέλη Μαΐου, όταν υπολογίζεται ότι μέσω της ανοσίας είτε λόγω νόσησης είτε λόγω εμβολιασμού θα έχει προστατευθεί ένα σημαντικό τμήμα των υπερήλικων, των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και των ηλικιών από 60 έως 75 χρόνων.

«Όσο επιταχύνονται οι ρυθμοί τόσο θα ενισχύεται η ανοσία του πληθυσμού και θα περιορίζεται η μετάδοση του ιού που έχει αποδείξει ότι είναι επικίνδυνος, όπου βρει πρόσφορο έδαφος», συμπληρώνει ο κ. Κόκορης.

Ο ίδιος βέβαια εκτιμά ότι ακόμη και όταν σε τοπικό επίπεδο το τείχος ανοσίας ανέλθει στο 50% από τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να παραμείνουν αυστηρά.

«Θα είναι λάθος να βγει η μάσκα και να νομίζει ο κόσμος ότι επειδή έκανε το εμβόλιο μπορεί να μην τηρεί τα μέτρα προστασίας», παρατηρεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο Βόλου , έως το τέλος Ιουνίου το ποσοστό ανοσίας αναμένεται να φτάσει το 30%, στο τέλος Ιουλίου στο 50 % και στο τέλος Αυγούστου στο 60 έως 65%,υπολογίζοντας όπως το Φθινόπωρο θα μπορούμε να μιλάμε για 70% ανοσίας.

«Σε περίπτωση εντατικοποίησης του εμβολιασμού, τότε η ανοσία αγέλης μπορεί να επιτευχθεί και νωρίτερα», σημειώνει ο γνωστός εντατικολόγος.

Οπως πάντως αναφέρει ο κ.Κόκορης, «από τον Ιούνιο και μετά, όλες οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι θα έχουμε μια σημαντική μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Και όσο πιο προσεκτικά κινηθούμε όσον αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων, τόσο πιο μεγάλη θα είναι αυτή η μείωση».

Ραντεβού για την ομάδα 70 – 74 χρόνων

Από την Παρασκευή 26 Μαρτίου, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19 που αφορά την ηλικιακή ομάδα 70 – 74. Θα ακολουθήσει -στις αρχές Απριλίου- η ηλιακή ομάδα 65 – 69.

Επίσης από την Τετάρτη 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr η υποβολή αίτησης για την ένταξη πολιτών που πιστεύουν ότι ανήκουν στην ομάδα Α με τα υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου.

Αυτό αφορά κυρίως σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, παραδείγματος χάρη αν ένα άτομο που έχει νόσημα το οποίο είναι στην ομάδα Α, αλλά πραγματοποίησε τη διάγνωση, τη θεραπεία, τη φαρμακευτική αγωγή εκτός του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης- παραδείγματος χάρη στο εξωτερικό ή με ιδιωτικές καταβολές- τότε θα μπορεί ο θεράπων ιατρός να υποβάλει αίτηση για τον συγκεκριμένο ασθενή, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στην ομάδα Α.

Ακόμη, για τις πολύ σπάνιες και εξειδικευμένες παθήσεις θα υπάρχει δυνατότητα ο θεράπων ιατρός να υποβάλει αίτηση έτσι ώστε να εξετάζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες από 60 έως και 64 ετών, άνω των 75 ετών, με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1.537.104 εμβολιασμοί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου