ΤΟΠΙΚΑ

Ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές ενώ η πανδημία «θερίζει»

ανεμβολίαστοι-γιατροί-και-νοσηλευτέ-698923

Το 59,78% των νοσηλευτών και το 26,80% των γιατρών στο Αχιλλοπούλειο αθωράκιστο απέναντι στον COVID – 19

Σοκ προκαλούν τα απολογιστικά στοιχεία για το πρόγραμμα εμβολιασμού των υγειονομικών υπαλλήλων στο Νοσοκομείο Βόλου. Το 59,78% των νοσηλευτών και το 26,80% των γιατρών «αθωράκιστο» απέναντι στον COVID-19, την ώρα που η πανδημία συνεχίζει να «θερίζει».

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, έρχονται καθημερινά κατά πρόσωπο με τον COVID-19, αρκετοί έχουν νοσήσει, ενώ ορισμένοι να έχουν μεταδώσει τον ιό και σε άλλους, ένα μεγάλο ποσοστό παραμένει ανεμβολίαστο.

Παρά την προτεραιοποίηση που δόθηκε στους εργαζομένους στις δομές υγείας, η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε μη ικανοποιητικά επίπεδα σε ορισμένους κλάδους υγειονομικών. Η ευθύνη, σε γενικές γραμμές φαίνεται να πέφτει στους ίδιους, καθώς αν και είχαν την ευκαιρία δεν μερίμνησαν για την ανοσία τους.

Πρόκειται για γιατρούς, νοσηλευτές σε νευραλγικές κλινικές και ευαίσθητα τμήματα, τραυματιοφορείς , βοηθούς θαλάμων, εργαζόμενους που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες της πανδημίας, οι οποίοι καλυπτόμενοι πίσω από το γεγονός ότι δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός παραμένουν ανεμβολίαστοι, αν και παρέχουν νοσηλευτικές υπηρεσίες σε ασθενείς.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά, σε σύνολο 196 γιατρών που υπηρετούν στο Νοσοκομείο Βόλου με διάφορες σχέσεις εργασίας, το εμβόλιο έχουν κάνει οι 142 (ποσοστό 73,20), ενώ ανεμβολίαστοι παραμένουν 52 γιατροί (ποσοστό 26,80%). Από τους 52 γιατρούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο οι 16 έχουν νοσήσει από κορονοϊό.

Κατηγοροποιημένα, από τους 108 μόνιμους γιατρούς το εμβόλιο έχουν κάνει οι 84 (ποσοστό 77,48%) , ενώ ανεμβολίαστοι παραμένουν 24 (ποσοστό 22,22%). Από τους 17 επικουρικούς που υπηρετούν στο Νοσοκομείο οι 13 έχουν εμβολιαστεί (ποσοστό 76,44%), ενώ 4 όχι. Τέλος από τους 69 ειδικευόμενους γιατρούς έχουν εμβολιαστεί οι 45 (ποσοστό 65,22%), ενώ ανεμβολίαστοι είναι 24 γιατροί (ποσοστό 34,78%). Από τους 24 γιατρούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο οι 10 έχουν νοσήσει από κορονοϊό.

Πιο τραγικά είναι τα πράγματα στον νοσηλευτικό τομέα. Το ποσοστό εμβολιασμού του προσωπικού στο Αχιλλοπούλειο κινούνταν στο 22% μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Ενοχλημένη η διοίκηση του Νοσοκομείου αποφάσισε να «παρέμβει» , δίνοντας προτεραιότητα να πειστούν γιατροί και νοσηλευτές να εμβολιαστούν.

Σ΄ένα βαθμό η προσπάθεια έπιασε τόπο , αφού από τις 5 Φεβρουαρίου μέχρι προχθές υπήρξε μία σημαντική ανταπόκριση και έτσι δράττοντας τη «δεύτερη ευκαιρία» εμβολιάστηκαν 60 περίπου άτομα, γιατροί και νοσηλευτές

Η γενική εικόνα όμως παραμένει απογοητευτική σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. Ειδικότερα, σε σύνολο 465 νοσηλευτών όλων των κατηγοριών, εμβολιάστηκαν 187 άτομα (ποσοστό 40,22%), ενώ ανεμβολίαστο παραμένει ένα ποσοστό 59,78% , ήτοι 278 νοσηλευτές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου