Γυναικείες συνήθειες επικίνδυνες για την υγεία

Τελευταία ενημέρωση: 2012-02-15, 13:40:14
Γυναικείες συνήθειες επικίνδυνες για την υγεία

Υπάρχουν ορισμένες επικίνδυνες συνήθειες που είναι εξαιρετικά διαδεδομένες στην γυναικεία κοινότητα. Αν και μερικές, όπως το να μην αφαιρεθεί το μακιγιάζ πριν τον ύπνο, δεν είναι τόσο σημαντικές, άλλες μπορεί να βλάψουν σοβαρά την υγεία.

Ακολουθούν 8 από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γυναίκες και είναι εξαιρετικά επικίνδυνα.

1. Χρησιμοποιείς μεγαλύτερο ταμπόν για να το αφήνεις περισσότερη ώρα

«Τα ταμπόν μέγιστης απορρόφησης, που χρησιμοποιούνται για ελαφριά ροή, ή αυτά που φοριούνται όταν η περίοδος πλησιάζει «για παν ενδεχόμενο» μπορεί να αλλάξουν τη φυσιολογική ισορροπία του κόλπου και να αυξήσουν τον κίνδυνο κολπικής μόλυνσης» τονίζει ο Νικηφόρος Κλήμης, χειρουργός μαιευτήρας-γυναικολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Φόρα μια απορροφητική λεπτή σερβιέτα όταν πλησιάζει η περίοδος και αργότερα κατά τη διάρκειά της, όταν η απώλεια αίματος είναι μικρή άλλαζε τα ταμπόν κάθε 3-4 ώρες την ημέρα και κάθε 8 ώρες τη νύχτα για να μειώσεις τον κίνδυνο μόλυνσης», συμβουλεύει ο ειδικός. Σε έρευνες υποστηρίζεται ότι η απορροφητικότητα του ταμπόν είναι παράγοντας συνδρόμου τοξικού σοκ, μια ενδεχομένως θανατηφόρα αλλά εξαιρετικά σπάνια βακτηριακή μόλυνση.

2. Δε στεγνώνεις τα χέρια σου όταν πας στην τουαλέτα

Τα υγρά χέρια ελκύουν μέχρι και 1.000 φορές περισσότερα βακτήρια από τα στεγνά. Τα μικρόβια αυτά βοηθούν στην εξάπλωση των κρυολογημάτων και της γρίπης, ενώ ευνοούν τις τροφικές δηλητηριάσεις. Οι έρευνες δείχνουν ότι επειδή στους στεγνωτήρες απαιτείται περισσότερη ώρα για να στεγνώσεις τα χέρια σου, το πιο πιθανό είναι να φύγεις με βρεγμένα χέρια.

3. Τρως όρθια

«Εάν δεν έχεις χρόνο να καθίσεις στο τραπέζι, τρως γρήγορα το φαγητό, ενέργεια επιβλαβής για την πέψη. Η κατάποση μεγάλων μπουκιών φαγητού πολύ γρήγορα μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στον οισοφάγο, επιφέροντας επώδυνη καούρα» επισημαίνει ο Γιάννης Χρύσου, διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Βρείτε χρόνο για να καθίσετε και να φάτε, αλλά όχι μπροστά στην τηλεόραση. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Georgia State University κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν έτσι κατανάλωναν κατά μέσον όρο 137 περισσότερες θερμίδες κάθε μέρα.

4. Βάζεις στοματικό διάλυμα αντί να πλύνεις τα δόντια σου

«Τα στοματικά διαλύματα βοηθούν στο φρεσκάρισμα της αναπνοής, αλλά δε σκοτώνουν τα μικρόβια, ούτε απομακρύνουν την οδοντική πλάκα, που παίζει σημαντικό ρόλο στην τερηδόνα και την ουλίτιδα», υπογραμμίζει ο Νικόλαος Γαρίνης, οδοντίατρος και συμπληρώνει: «Είναι σαν να πλένεις το αυτοκίνητο μόνο με το λάστιχο. Η βρομιά θα συνεχίσει να συσσωρεύεται και κινδυνεύεις να χαλάσεις το σκελετό του αυτοκινήτου».

Η σωστή φροντίδα των δοντιών, επιβάλει να πλένονται δύο φορές την ημέρα για 2 λεπτά, πριν από τα γεύματα. «Τα σάκχαρα στις τροφές αντιδρούν με την πλάκα και δημιουργούν οξέα, που φθείρουν το σμάλτο των δοντιών. Το βούρτσισμα μετά το φαγητό μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Αντίθετα, το βούρτσισμα πριν από τα γεύματα θα τα επικαλύψει με φθόριο και θα εμποδίσει τη διάβρωση» σημειώνει ο ειδικός.

5. Δεν πλένεις συχνά τα ρούχα της γυμναστικής

Εάν φορέσεις άπλυτα στενά ρούχα γυμναστικής, αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσεις ακόμη και ερεθισμούς στο δέρμα. «Ο εγκλωβισμένος ιδρώτας μπορεί ακόμη να προκαλέσει μυκητίαση – ειδικά στην πτυχή του στήθους και την γενετήσια περιοχή» λέει η δερματολόγος Άννα Παγούνη. Δεν πρέπει ακόμη να παραλείπεται το πλύσιμο του στρώματος γυμναστικής. Μελέτες δείχνουν ότι ένα στρώμα έχει κατά μέσο όρο 100.000 βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό!

«Οποιοδήποτε είδος ρουχισμού άσκησης που έρχεται σε άμεση επαφή με το σώμα, καθώς και οι πετσέτες πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση» αναφέρει η ειδικός. Ποτέ μη χρησιμοποιείς για το ντους την πετσέτα που σκουπίζεις τα μηχανήματα την ώρα της άσκησης. Τέλος, φύλαξε τα παπούτσια σε πλαστική σακούλα ή σε ξεχωριστό χώρο μες στην τσάντα σου.

6. Τρως τα νύχια σου

Το 90% των βακτηρίων στα χέρια, ζουν κάτω από τα νύχια, όπως αποδεικνύουν μελέτες του πανεπιστημίου της Τζόρτζια. «Όταν τρως τα νύχια, αυξάνεται ο κίνδυνος μολύνσεων, αφού τα βακτήρια εισέρχονται από το τραυματισμένο δέρμα, τις μυρμηγκιές, τα εκζέματα και τα αποστήματα στα δάχτυλα» τονίζει η Άννα Παγούνη. «Τα περισσότερα βακτήρια κάτω από τα νύχια είναι σχετικά αβλαβή, αλλά μπορεί να υπάρχουν και πιο επικίνδυνα, που συνδέονται με την πνευμονία και τη μηνιγγίτιδα».

Αν δεν μπορέσουμε να σταματήσουμε την κακή συνήθεια, καλύτερο είναι να προτιμήσουμε τα κοντά νύχια. Η επάλειψη με λίγη βαζελίνη, μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από το πρόβλημα, καθώς έχει πραγματικά απαίσια γεύση!

7. Κοιμάσαι με τους φακούς επαφής

«Τα μάτια δε μπορούν να αυτοκαθαριστούν αποτελεσματικά, ενώ λιγότερο οξυγόνο θα φτάσει στα κύτταρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μολύνσεων» επισημαίνει η Επιστήμη Παπαμιχαήλ, οφθαλμίατρος. Εάν κοιμάσαι συχνά με τους φακούς επαφής, μπορεί να προκαλέσεις μόνιμη βλάβη στα μάτια. «Οι φακοί επαφής μειώνουν την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που φεύγει από τα μάτια στη διάρκεια του ύπνου. Στη συνέχεια, παράγεται ένα ελαφρύ ανθρακικό οξύ που κάνει τον κερατοειδή πιο ευπαθή στα μικρόβια» εξηγεί η ειδικός.

«Οι φακοί επαφής, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι νέας γενιάς φακοί σιλικόνης-υδρογέλης, πρέπει να αφαιρούνται πριν από τον ύπνο για να έχουν τα μάτια την ευκαιρία να συνέλθουν», τονίζει η οφθαλμίατρος και προσθέτει ότι «η χρήση ακατάλληλου διαλύματος ή νερού βρύσης για τον καθαρισμό τους αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης».

8. Επαναχρησιμοποιείς τα πλαστικά μπουκάλια νερού χωρίς να τα πλύνεις

«Δεν μπορείς να δεις ούτε να μυρίσεις τα μικρόβια στο μπουκάλι του νερού, αλλά και πάλι μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα». Σε καναδική έρευνα σε μπουκάλια νερού, που συλλέχθηκαν σε δημοτικό σχολείο, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε βακτηριακή μόλυνση στο ένα τρίτο αυτών που ελέγχθησαν. Τα μικρά παιδιά δεν τα πάνε καλά με το πλύσιμο των χεριών, αλλά η Κάθι Ράιαν, επικεφαλής καθηγήτρια της μελέτης, σημείωσε ότι «κάθε μπουκάλι νερού που επαναχρησιμοποιείται χωρίς να πλυθεί είναι ύποπτο μόλυνσης από βακτήρια».

Εάν επιμένεις να χρησιμοποιείς πλαστικά μπουκάλια ή πλαστικά θερμός στη δουλειά, πλένε τα καθημερινά με ζεστό νερό με σαπούνι, ξέπλυνε καλά και άφησέ τα να στραγγίξουν. Μούλιαζέ τα μία φορά την εβδομάδα σε αντισηπτικό διάλυμα. Το ίδιο καλό είναι να γίνεται και με τα γυάλινα.

shape.gr

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
7
=