ΔΙΕΘΝΗ

Εμβόλια: Εκνευρισμός στην Ευρώπη για τις καθυστερήσεις της Pfizer

εμβόλια-εκνευρισμός-στην-ευρώπη-για-τ-775807

Έντονη ανησυχία επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη λόγω του μικρού αριθμού εμβολίων που λαμβάνουν οι χώρες η οποία οφείλεται στην αναβάθμιση του συστήματος από την Pfizer. Η μείωση φτάνει κατά μέσο όρο το 40% γεγονός που αναγκάζει τις υγειονομικές υπηρεσίες να “φρενάρουν” τους ρυθμούς των εμβολιασμών την στιγμή που εκτός από την Ελλάδα οι υπόλοιπες χώρες εξακολουθούν να βρίσκονται στο “κόκκινο” από την πανδημία.

Η Κομισιόν και τα κράτη μέλη έχουν λάβει δεσμεύσεις από την Pfizer για σταδιακή κάλυψη αυτών των απωλειών από την επόμενη εβδομάδα και για πλήρη ομαλοποίηση των παραδόσεων του εμβολίου κατά του Κορονοϊού έως τις 15 Φεβρουαρίου. Η φαρμακοβιομηχανία περιόρισε τη παραγωγή του εμβολίου, με απώτερο στόχο τη μεγιστοποίηση της ικανότητας παρασκευής, από 1,3 δισ. εμβολιαστικές δόσεις σε 2 δισ.

Την ερχόμενη εβδομάδα η έγκριση για την AstraZeneca

Το ζήτημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την έγκριση και άλλων εμβολίων κυριάρχησε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των “27” ηγετών της Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει εφεξής να φροντίσει να οδηγεί τις εξελίξεις στο μέτωπο των αδειοδοτήσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά την έγκριση εμβολίων που είναι μονοδοσικά ή δεν απαιτούν συνθήκες βαθιάς ψύξης και συνεπώς μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία των τριών ηγετών δεν αποσκοπεί στην άσκηση πολιτικής πίεσης στον EMA, αλλά στην παράκαμψη χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων που λαμβάνονται βάσει απτών επιστημονικών δεδομένων.

Όλα δείχνουν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων θα εγκρίνει την ερχόμενη εβδομάδα το εμβόλιο της AstraZeneca και στα μέσα Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι πρώτες παραδόσεις. Η συμφωνία προβλέπει πως η χώρα μας θα παραλάβει από την συγκεκριμένη εταιρεία 4,5 εκ δόσεις συνολικά μέχρι τον Απρίλιο. Τον Μάρτιο αναμένεται να πάρει έγκριση το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson και στα τέλη του ίδιου μήνα θα ξεκινήσουν οι μεταφορές στις χώρες της Ε.Ε.

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για 80 – 84 έτη

Το απόγευμα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου να κλείσουν ραντεβού οι πολίτες ηλικίας από 80 έως 84 έτη καθώς προτεραιότητα της κυβέρνησης και των ειδικών είναι να θωρακιστούν οι ηλικίες εκείνες που κινδυνεύουν από τον Κορονοϊό. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 32.701 πολίτες άνω των 85 ετών, 81.000 υγειονομικοί και περισσότεροι από 7.000 στους οίκους ευγηρίας. “Η χώρα εξασφάλισε υπερπολλαπλάσια εμβόλια από τον πληθυσμό της, κάποια έχουν εγκριθεί από πολυεθνικές εταιρίες κάποια είναι στη σειρά για να εγκριθούν” τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας προσθέτοντας πως σύντομα οι ρυθμοί των εμβολιασμών θα αυξηθούν σημαντικά.

Στόχος είναι να μην χαθεί ούτε μία δόση εμβολίων τονίζουν συνεχώς οι ειδικοί με τον Μάριο Θεμιστοκλέους να τονίζει τις ιδιαιτερότητες που έχει το συγκεκριμένο εμβόλιο. “Διαχειριζόμαστε ένα πολύ δύσκολο εμβόλιο με ημερομηνία λήξης. Μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασία 2 με 8 βαθμούς για 5 ημέρες, άρα η όλη προσπάθεια είναι εστιασμένη να μη χάσουμε καμία δόση” είπε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών στα νησιά

Σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση “Ελευθερία” έχουν και οι ένοπλες δυνάμεις οι οποίες θα συνδράμουν στην μεταφορά των εμβολίων στα νησιά. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ, ο Ταξίαρχος Αρίστος Περρής, η μεταφορά θα γίνεται δωρεών με τακτικές πτήσεις ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα χρησιμοποιηθούν τα ακτοπλοϊκά μέσα.

Τα εμβόλια θα συνοδεύουν το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και της γενικής γραμματείας της πολιτικής προστασίας. “Η παρουσία αυτού του προσωπικού διασφαλίζει αφενός την ποιότητα κατά τη μεταφορά των εμβολίων προς τα νησιά, αφετέρου την ασφάλεια και την ασφαλή παράδοσή τους στα εμβολιαστικά κέντρα” δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ.

Από τις 11 Ιανουαρίου έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί σε 18 νησιά που έχουν νοσοκομειακές μονάδες.

Στις 28 Ιανουαρίου σειρά θα πάρουν τα 12 νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.500 κατοίκους και η αρχή θα γίνει με τους πολίτες πάνω από τα 80 έτη

Στις 10 Φεβρουαρίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στα 19 νησιά που έχουν από 1.000 έως 3.500 μόνιμους κατοίκους.

Στα νησιά με πληθυσμό κάτω από 1.000 κατοίκους θα εμβολιαστούν όλοι πολίτες που επιθυμούν αρκεί να είναι πάνω από 18 ετών. Η αρχή θα γίνει με το Καστελόριζο από τις 27 έως τις 30 Ιανουαρίου.

Στο τραπέζι το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η πρόταση του πρωθυπουργού για την θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού δείχνει να κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές γεγονός που επιβεβαιώθηκε στην τηλεδιάσκεψη των “27” της Ε.Ε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως αρχικά θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του. Το επόμενο βήμα θα πρέπει να γίνει όταν θα έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.

Ωστόσο η Άνγκελα Μέρκελ ήταν ιδιαιτέρως επιφυλακτική καθώς όπως είπε δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν όσοι έχουν εμβολιαστεί μπορούν να μεταδώσουν τον Κορονοϊό ή όχι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του ευρωπαϊκά ΜΜΕ τόνισε πως όσοι δεν διαθέτουν πιστοποιητικό δεν θα τους απαγορεύεται η μετακίνηση τους σε άλλες χώρες, αλλά θα απαιτείται να έχουν αρνητικό μοριακό testκατά την αναχώρηση τους και rapid test στον τόπο που θα αφιχθούν. “Δεν μιλάμε για ένα διαβατήριο με βάση τον εμβολιασμό. Δεν αποσκοπεί στον περιορισμό της δυνατότητας των πολιτών να ταξιδεύουν. Αντίθετα, αφορά τη διεύρυνση της ελευθερίας μετακίνησης, με μια απλή, αξιόπιστη και ασφαλή ψηφιακή λύση, η οποία μπορεί να θέσει ξανά σε κίνηση τις οικονομίες μας” τόνισε ο πρωθυπουργός.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου