ΥΓΕΙΑ
-776833

Το κουνουπίδι ανήκει στην ίδια κατηγορία λαχανικών με το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο, τα σταυρανθή λαχανικά.

Έχει υψηλή διατροφική αξία και η συστηματική κατανάλωσή του μπορεί να προστατεύσει από διάφορες ασθένειες της καρδιάς, αλλά και από τον καρκίνο.

Τρώγεται με διάφορους τρόπους (βραστό, στον ατμό, τουρσί, ωμό), αλλά ωμό έχει την μεγαλύτερη διατροφική αξία.

100 γρ. κουνουπίδι προσφέρουν:
– Σάκχαρα 2,4 γρ.
– Πρωτεΐνες 2 γρ.
– Υδατάνθρακες 5 γρ.
– Φυτικές ίνες 2,5 γρ.
– Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) 0,063 mg
– Θειαμίνη (βιταμίνη Β1) 0,057 mg
– Παντοθενικό οξύ 0,65 mg
– Νιασίνη (βιταμίνη Β3) 0,53 mg
– Βιταμίνη Β6 0,22 mg
– Φολικό οξύ 57 mg
– Βιταμίνη C 46 mg
– Σίδηρο 0,44 mg
– Ασβέστιο 22 mg
– Φώσφορο 44 mg
– Μαγνήσιο 15 mg
– Ψευδάργυρος 0,28 mg
– Κάλιο 300 mg
– Ενέργεια 20 kcal

Το κουνουπίδι είναι ιδανική τροφή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς δεν περιέχει λίπος και δίνει λίγες θερμίδες. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, βοηθά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος και βοηθά στην επούλωση των πληγών.

Αντικαρκινικό

Η αντικαρκινική δράση του κουνουπιδιού οφείλεται στην ισοθειοκυανίνη που παράγεται από την ένωσή του με το σάλιο και ενεργοποιεί ηπατικά ένζυμα, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην αποτοξίνωση των χημικών ουσιών και αυτών που δημιουργούν τον καρκίνο.

Η ισοθειοκυανίνη μαζί με μια άλλη χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη, εμποδίζει επίσης τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Έτσι το κουνουπίδι βοηθά στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πολλών μορφών καρκίνου, μεταξύ των οποίων του στήθους, του πνεύμονα, του ήπατος, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος.

Μια άλλη φυτοχημική ουσία που βρίσκεται στο κουνουπίδι είναι η καρβινόλη, που βοηθά στη ρύθμιση των οιστρογόνων, προλαμβάνοντας τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη.

Συμβάλλει επίσης στην αποτοξίνωση του οργανισμού και βοηθά στην αντιμετώπιση ασθενειών, όπως διαταραχές των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, υπέρταση, αρθρίτιδα, δυσκοιλιότητα και άσθμα.

Το φυλλικό οξύ βοηθά την κυτταρική ανάπτυξη, ενώ οι φυτικές ίνες του προάγουν την καλή υγεία του εντέρου και προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Το κουνουπίδι έχει πολλά οφέλη για την υγεία και είναι ένα λαχανικό που θα πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής μας διατροφής αν θέλουμε να είμαστε υγιείς και να περιορίσουμε τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις της καρδιάς, αλλά και για τον καρκίνο.

onmed.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου