ΕΛΛΑΔΑ

Εσπασαν το φράγμα των 100.000 τα ραντεβού για εμβολιασμό

εσπασαν-το-φράγμα-των-100-000-τα-ραντεβού-για-782622

Μεγάλη ανταπόκριση έχει στον γενικό πληθυσμό το πρόγραμμα εμβολιασμού, καθώς ήδη έσπασε το φράγμα των 100.000 που αιτήθηκαν ραντεβού.

Μέχρι στιγμής έχουν ήδη εμβολιαστεί συνολικά 65.000 πολίτες και το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά, όπως άλλωστε είπε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά. Υπενθυμίζεται ότι από τις 16 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους άνω των 85 ετών.

«Εχουν γίνει περίπου 65.000 εμβολιασμοί και η διαδικασία είναι άριστη», σημείωσε η κυρία Τσολιά, και πρόσθεσε πως «είναι φυσιολογικό να είναι κάποιος διστακτικός για ένα νέο εμβόλιο, ωστόσο είναι ένα τεράστιο επίτευγμα της παγκόσμιας κοινότητας». Η Μαρία Τσολιά επισήμανε ότι δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ θάνατος από εμβόλιο σε όλον τον πλανήτη.

Μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και όσοι έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό

Η κυρία Τσολιά απάντησε και στο ερώτημα αν μπορούν να εμβολιαστούν όσοι ήδη έχουν μολυνθεί. «Κατά τη διάρκεια των μελετών εμβολιάστηκαν άτομα που είχαν μολυνθεί. Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και επομένως τα άτομα αυτά έχουν δικαίωμα να εμβολιαστούν».

Ωστόσο, όπως εξήγησε η ειδικός, η ανοσία μετά από φυσική λοίμωξη διαρκεί τρεις έως και έξι μήνες. Συστήνεται, όπως είπε, τα άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη να αναβάλουν τον εμβολιασμό για διάστημα τριών μηνών, αν βέβαια το επιθυμούν, έτσι ώστε να εμβολιαστεί πρώτα κάποιος άλλος.

Ασφαλές το εμβόλιο και για τις εγκύους

Όσον αφορά στις εγκύους, στις έρευνες για το εμβόλιο δεν συμμετείχαν γυναίκες που να γνωρίζουν πως είναι εγκυμονούσες. Ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις γυναικών που έμαθαν αργότερα πως κυοφορούν, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία επιπλοκή. Η τεχνολογία mRΝΑ δεν έχει επίδραση στο έμβρυο, διότι δεν εισχωρεί.

Η Μαρία Τσολιά επανέλαβε, όπως και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τη Δευτέρα, πως υπάρχουν δύο περιπτώσεις όπου το εμβόλιο κρίνεται αναγκαίο ακόμη και για μια έγκυο: όταν η έγκυος βρίσκεται σε μια συνεχή έκθεση στον ιό, όπως μια νοσοκόμα ή γιατρός, και όταν η έγκυος έχει υποκείμενο νόσημα. «Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις πρέπει κανείς να ζυγίσει τον κίνδυνο από την ίδια τη λοίμωξη. Σε αυτή την περίπτωση η ζυγαριά θα κλίνει υπέρ του εμβολιασμού και της εγκύου», σημειώνει η κυρία Θεοδωρίδου.

Επιπλέον, το εμβόλιο δεν αποτελεί εμπόδιο στον θηλασμό των νέων μητέρων. «Δεν θα στερήσουμε λόγω του εμβολιασμού σε καμιά μητέρα να δώσει το πολύτιμο αγαθό, το μητρικό γάλα για το βρέφος της», είπε η πρόεδρος της επιτροπής.

Δεν έχουν σημειωθεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο

«Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε αρκετές περιπτώσεις κάποια συμπτώματα οφείλονται σε άγχος κατά την ώρα του εμβολιασμού, ενώ εξαιρετικά σπάνιες είναι και οι αλλεργικές αντιδράσεις, σύμφωνα με τις μελέτες», όπως εξήγησε.

Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες, είπε η κυρία Τσολιά, η οποία σημείωσε πως η συχνότητα μιας τέτοιας είναι 1 ανά 90.000 εμβολιασμούς, ενώ για τα υπόλοιπα εμβόλια είναι 1 ανά εκατομμύριο. Παρότι εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε σύγκριση με άλλα εμβόλια, εντούτοις δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που δεν καταγράφηκε αυξημένος αριθμός αναφυλακτικών αντιδράσεων στις κλινικές μελέτες.

Τα πρώτα μηνύματα για τα ραντεβού ήδη φτάνουν στα κινητά και ο πολίτης θα πρέπει με απαντητικό μήνυμα να επιβεβαιώσει το ραντεβού του. Εαν κάποιος δεν μπορεί να προσέλθει τη συγκεκριμένη ημερομηνία, μπορεί να αλλάξει το ραντεβού του.

Πώς αλλάζουμε ραντεβού για εμβολιασμό

Εάν κάποιος δεν μπορεί να πάει την ημερομηνία που έχει στο ραντεβού μπορεί να το αλλάξει, όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Η αλλαγή μπορεί να γίνει μία φορά και τρεις ημέρες πριν από το ορισμένο ραντεβού.

Συγκεκριμένα:

Το ραντεβού μπορεί να αλλάξει μόνο μία φορά και αυτό μέχρι 72 ώρες πριν από το πρώτο ραντεβού για τον εμβολιασμό. Επίσης, η αλλαγή/ακύρωση μπορεί να γίνει έως και τρεις (3) ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία. Μάλιστα, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν/ακυρώσουν το ραντεβού τους μία (1) φορά μόνο. Σημειώνεται πως σε περίπτωση ακύρωσης ή μη προσέλευσης, οι πολίτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα επαναπρογραμματισμού για τις επόμενες 30 ημέρες.
Οπως αναφέρεται στο emvolio.gr

Είμαι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και έλαβα SMS με ραντεβού το οποίο με εξυπηρετεί. Τι πρέπει να κάνω;

Στα SMS που λάβατε αναφέρεται ένας κωδικός εμβολιασμού. Για να επιβεβαιώσετε το ραντεβού πρέπει να στείλετε με τη σειρά σας ένα SMS στο 13034 γράφοντας μόνο αυτόν τον κωδικό. Τότε θα λάβετε νέο SMS που θα γράφει ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Η προκράτηση ραντεβού πρέπει να επιβεβαιωθεί μέσα σε 72 ώρες, αλλιώς παύει να ισχύει.

Είμαι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και έλαβα SMS με ραντεβού το οποίο δεν με εξυπηρετεί. Τι πρέπει να κάνω;

Μπορείτε να αλλάξετε το ραντεβού που σας προτείνεται είτε στο emvolio.gov.gr, είτε σε φαρμακείο ή ΚΕΠ, με την ίδια διαδικασία που περιγράφεται στην αμέσως επόμενη ερώτηση, δηλαδή με τη διαδικασία που ακολουθούν όσοι δεν ήταν εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.

Οι τρόποι ραντεβού για εμβολιασμό

Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.
Απευθείας από τους πολίτες με την είσοδό τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.

Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου, καθώς και τον ΑΔΤ, ή να φέρει φωτοτυπία τους.

Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο φαρμακείο. Οι αναλυτικές οδηγίες και κατευθύνσεις για τον προγραμματισμό ραντεβού στα φαρμακεία θα παρασχεθούν άμεσα.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου