ΥΓΕΙΑ

Γυναικεία τριχόπτωση: αίτια και θεραπεία

γυναικεία-τριχόπτωση-αίτια-και-θεραπ-375686

Για πολλές γυναίκες, τα μαλλιά τους αποτελούν ένα είδος… φετίχ και σημαντικό κομμάτι της εμφάνισής τους. Όταν όμως υπάρχει πρόβλημα τριχόπτωσης, καλό θα είναι να αναρωτηθούμε αν πρόκειται για πρόβλημα μέσα ή έξω από το κεφάλι μας.

Ίσως θεωρείτε ότι τα μαλλιά σας έχουν αραιώσει τελευταία και ότι παλαιότερα είχατε περισσότερα, ακόμη κι αν οι φίλοι σας σας διαβεβαιώνουν ότι έχετε καλή τρίχα. Φυσικά, η μερική απώλεια μαλλιών εξηγείται εύκολα. Διατροφικές διαταραχές και άγχος, μπορεί να οδηγήσουν σε τούφες μαλλιών στη βούρτσα σας, όπως χαμηλά επίπεδα σιδήρου, διαταραχές στο θυρεοειδή και ορμονικές ανισορροπίες. Τα υγιή μαλλιά απαιτούν καλή διατροφή και καλή λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος.

Η εκτεταμένη τριχόπτωση που συνδέεται με τέτοια προβλήματα, μπορεί να είναι προσωρινή, λένε οι ειδικοί, καθώς ο θύλακας της τρίχας δεν είναι κατεστραμμένος και η τρίχα μεγαλώνει ξανά όταν το πρόβλημα λυθεί. Το ίδιο ισχύει και για την απώλεια μαλλιών μετά τον τοκετό ή μετά τη θεραπεία του καρκίνου – στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μαλλιά αποκαθίστανται. Ακόμη και με τη γυροειδή αλωπεκία, η ξαφνική απώλεια μαλλιών αφήνει κενά μπαλώματα, η τρίχα επανέρχεται , αν και το πρόβλημα μπορεί να ξαναπαρουσιαστεί.

Φυσιολογικά, η κάθε τρίχα μεγαλώνει περίπου 1,2 εκατοστά το μήνα και ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής της κάθε 6 χρόνια. Όταν φτάσει στο μάκρος που είναι γενετικά προγραμματισμένη να φτάσει, μένει σταθερή (τελογενής φάση) για κάποιο διάστημα και μετά πέφτει. Το τριχοθυλάκιο όμως από όπου έπεσε, γρήγορα ξεκινά να βγάζει καινούργια τρίχα.

Υπάρχει ωστόσο ένας άλλος τύπος γυναικείας τριχόπτωσης, λιγότερο σημαντικός και ορατός, που όμως μπορεί να έχει απογοητευτικά αποτελέσματα: Η τρίχα λεπταίνει σταδιακά, συχνά για δεκαετίες, γύρω από τη μετωπική επιφάνεια και πίσω. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι προοδευτικό και κληρονομικό.

Η γενετική τριχόπτωση είναι η μόνη κατάσταση απώλειας μαλλιών στην οποία ο θύλακας γίνεται σταδιακά μικρότερος και λεπτότερος και δημιουργεί μικρότερες και λεπτότερες τρίχες, μέχρι να σταματήσει εντελώς. Έχει έναν τεράστιο ψυχολογικό αντίκτυπο στις γυναίκες, επειδή θυμίζει τη φαλάκρα των ανδρών και επηρεάζει την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση, την ποιότητα ζωής και τις σχέσεις τους.

Η ανδρογενετική αλωπεκία, όπως είναι γνωστή αυτή η κατάσταση, συνδέεται με τις ανδρικές ορμόνες, αλλά δεν προκαλείται από την υπερβολική τεστοστερόνη. Αντ ’αυτού, οι θύλακες των τριχών γίνονται πιο ευαίσθητοι, λόγω γενετικής προδιάθεσης, σε φυσιολογικά επίπεδα ανδρικών ορμονών στο σώμα μιας γυναίκας.

Αλλά η γυναικεία τριχόπτωση είναι πολύπλοκη υπόθεση και καθώς το 72% των γυναικών με απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με ανδρικές ορμόνες, είναι επίσης ανεπαρκείς σε σίδηρο: Το σημαντικό λοιπόν είναι να ζητήσετε μια ακριβή διάγνωση και να απορρίψετε όλους τους άλλους πιθανούς παράγοντες.

Το στρες μπορεί να επιδεινώσει τη γενετική απώλεια μαλλιών, καθώς οι επινεφρίδιοι αδένες ή αυτοί του στρες, εκκρίνουν ανδρικές ορμόνες στο σώμα. Οι πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί επίσης να επιταχύνουν την κατάσταση και η γενετική απώλεια μαλλιών θα επιδεινωθεί κατά την εμμηνόπαυση, εκτός αν αντιμετωπίζεται ως μείωση των επιπέδων οιστρογόνων.

Τρόποι αντιμετώπισης

Ευτυχώς για τις γυναίκες, η απώλεια μαλλιών είναι λιγότερο σοβαρή από ό, τι για τους άνδρες. Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με σταγόνες στο τριχωτό της κεφαλής, που έχουν στόχο να σταματήσουν τις ανδρικές ορμόνες ή τα ανδρογόνα να καταστρέφουν τα ωοθυλάκια. Σε μερικές γυναίκες, προτείνουν αντισυλληπτικά χάπια, αλλά μόνο σε εκείνες με αντι-ανδρογόνα. Μερικά αντισυλληπτικά επιδεινώνουν την απώλεια μαλλιών, όπως κάνουν κάποιες θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης. Υπάρχουν επίσης φάρμακα για το τριχωτό της κεφαλής, που περιέχουν αντι-ανδρογόνα για την καταπολέμηση της γενετικής τριχόπτωσης, ενώ κάποιες φορές προτείνεται και η μεταμόσχευση μαλλιών, εάν έχει διαγνωσθεί ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία και υπάρχει σημαντική αραίωση.

Η σωστή θεραπεία μπορεί να αποκαταστήσει ορισμένες από τις τρίχες, αν τα θυλάκια είναι ακόμα ζωντανά, αλλά αν έχουν «πεθάνει», τα μαλλιά δεν θα ξαναβγούν. Μπορούν επίσης να διατηρηθούν τα υπάρχοντα. Το σημαντικό για μια γυναίκα, είναι να καταλάβει την κατάσταση νωρίς ώστε να μπορέσουν να δράσουν εγκαίρως -μερικές γυναίκες χάνουν μέχρι και τα μισά από τα μαλλιά τους πριν καν το προσέξουν.

Καταστάσεις τριχόπτωσης

Διάχυτη αλωπεκία (Telogen effluvium): συνολική απώλεια μαλλιών από όλο το κεφάλι. Χάνουμε συνήθως περίπου 100 τρίχες την ημέρα, αλλά μερικές φορές η απώλεια επιταχύνει λόγω στρες, ασθένειας, φαρμακευτικής αγωγής ή ορμονών. Τα μαλλιά μεγαλώνουν ξανά, κατά κανόνα σε διάστημα έξι μηνών.

Ανδρογενετική αλωπεκία: στις γυναίκες, οι τρίχες λεπταίνουν γενικά στη μετωπική επιφάνεια, ακριβώς πίσω από τη γραμμή των μαλλιών, αλλά παραμένουν χοντρές στο πίσω μέρος. Ένα ένζυμο προκαλεί τη μετατροπή της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης σε μια άλλη ορμόνη, τη διυδροτεστοστερόνη (DHT), που οδηγεί τους θύλακες των τριχών να παράγουν πιο λεπτή τρίχα μέχρι να σταματήσουν.

Γυροειδής αλωπεκία: μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει μέχρι και το 2% του πληθυσμού. Προκαλεί μπαλώματα τριχόπτωσης και μπορεί να οδηγήσει σε συνολική φαλάκρα. Σε πολλές περιπτώσεις, τα μαλλιά επανεκφύονται

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου