ΥΓΕΙΑ

Με ηλεκτροσόκ βελτιώνουν τη μνήμη και ελπίζουν να αντιμετωπίσουν το Αλτσχάιμερ

με-ηλεκτροσόκ-βελτιώνουν-τη-μνήμη-και-375718

Αμερικάνοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο βελτίωσης της μνήμης, μέσω ηλεκτρικής διέγερσης συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου. Ουσιαστικά υποβάλλουν τον εγκέφαλο σε ηλεκτροσόκ μικρής ισχύος και καταφέρνουν να διατηρήσουν τη μνήμη καλύτερη και περισσότερο. Το επίτευγμα μπορεί μελλοντικά να αποδειχτεί σημαντικό για να αντιμετωπιστεί το Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

Επιστήμονες νευροχειρουργοί, από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Λος Άντζελες (UCLA) ευελπιστούν ότι στο μέλλον θα μπορέσουν με μια νέα τεχνική που θα είναι ουσιαστικά μια νευροπροσθετική συσκευή στο κεφάλι, να συγκρατούν τις χαμένες μνήμες. Η τεχνική αυτή θα γίνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν κανένα πρόβλημα αλλά και σε ασθενείς πού πάσχουν από απώλεια μνήμης λόγω άνοιας, Αλτσχάιμερ, ή απλώς λόγω προχωρημένης ηλικίας.

Τα πειράματα έγιναν σε 7 ασθενείς όλοι τους εθελοντές, που έπασχαν από επιληπτικές κρίσεις. Με την έγκριση τους, τους εμφύτευσαν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο τα οποία παρήγαγαν ηλεκτρικούς παλμούς χαμηλής ισχύος. Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιπτώσεις της νευρικής διέγερσης, μέσω του ηλεκτρισμού, στον ενδορινικό φλοιό του εγκεφάλου, μια περιοχή που θεωρείται “θύρα” για τον ιππόκαμπο, το σημείο δηλαδή που σχηματίζονται και αποθηκεύονται οι μνήμες. Ο ιππόκαμπος είναι η περιοχή που πλήττεται πρώτη και καταστρέφονται τα νευρωνικά κύτταρα, όταν ο ασθενείς έχει τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, που προσομοίαζε λαβυρινθώδεις δρόμους μιας εικονικής πόλης, οι επιστήμονες είδαν ότι οι 7 εθελοντές θυμούνταν καλύτερα τις διαδρομές όταν υπήρχε ηλεκτρική διέγερση του συγκεκριμένου τμήματος του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες από το UCLA, τονίζουν ότι θα χρειαστούν ακόμη πολλά χρόνια για να τελειοποιήσουν τη συσκευή ενώ δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι παρά την αποτελεσματικότητα της είναι ακόμη πολύ επεμβατική και ακριβή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου