ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης ψυχίατρος στις επάλξεις εν μέσω πανδημίας

βολιώτης-ψυχίατρος-στις-επάλξεις-εν-μ-808987

Δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες προσφέρει ο Δημήτρης Σούρας την περίοδο της πανδημίας

Ψυχολογικά προβλήματα «πυροδοτεί» η περίοδος της πανδημίας, οδηγώντας πολλούς, κυρίως άτομα παραγωγικών ηλικιών, μεταξύ 25 και 50 ετών, να ζητούν τη συνδρομή και τη συμβουλευτική υποστήριξη των ειδικών. Στις κορυφογραμμές του επιστημονικού κλάδου ο Βολιώτης ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, ο οποίος βρίσκεται πάντα στις επάλξεις της προσφοράς, αυξάνοντας τις εθελοντικές του δραστηριότητες στη διάρκεια της πανδημίας.

Συμβουλευτική μέσω τηλεφώνου προσφέρει απλόχερα, βοηθώντας με συγκινητική προθυμία, όσους ζητούν την συμβουλή του, για να αντιμετωπίσουν τη «λαίλαπα» του κορονοϊού και δεκάδες συνεπακόλουθα προβλήματα. «Δέχομαι πάρα πολλά τηλεφωνήματα από Βολιώτες, φίλους αλλά και ανθρώπους που δεν γνωρίζω και όπου μπορώ να βοηθήσω, το κάνω με την καρδιά μου» δηλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Αναλύοντας τις δυσάρεστες επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχολογία του κόσμου, αναφέρει ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση των αγχωδών διαταραχών και της αντιδραστικής κατάθλιψης. Πάρα πολύ μεγάλη αύξηση σε καταθλίψεις, οι οποίες δυστυχώς είναι καινούργιες και έχουν σαν υπόβαθρο τα οικονομικά προβλήματα, τον φόβο για τον covid, το κλείσιμο στο σπίτι κλπ». Με το άγχος να κυριαρχεί, επισημαίνει ότι αποτυπώνεται σε κρίσεις πανικού, σε ψυχοσωματικά προβλήματα, που δημιουργούνται «λόγω του εγκλεισμού στο σπίτι και επίσης διότι δεν υπάρχει ελπίδα. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί».

Πλήττονται παραγωγικές ηλικίες

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η διαπίστωση ότι οι ηλικίες που ζητούν την συμβουλή του ειδικού είναι ως επί το πλείστον παραγωγικές. «Αυτές οι ηλικίες έχουν το μεγαλύτερο άγχος, τα μεγαλύτερα ερωτηματικά. Είναι γονείς με παιδιά, όπου οι γονείς πραγματικά έχουν πάρα πολλά προβλήματα, το πώς θα μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους, αν θα πρέπει να εργαστούν ή να μην εργαστούν, ανάλογα με την εργασία που κάνουν, και πως τελικά πως θα φέρουν τον επιούσιο στο σπίτι. Επίσης υπάρχει ο φόβος των παιδιών που έχουν μεγάλους γονείς, να μην κολλήσουν οι ίδιοι και να μην μεταδώσουν στους γονείς τους τον ιό», επισημαίνει ο κ. Σούρας.

Με την διάθεση της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο πάντα στην πρώτη γραμμή, ο διακεκριμένος Βολιώτης ψυχίατρος θέτει το προσωπικό του τηλέφωνο στην διάθεση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, προκειμένου να επικοινωνήσουν μαζί του, όσοι επιθυμούν, ενώ κάνει λόγο για «αύξηση ψυχολογικών προβλημάτων, αγχωδών διαταραχών, και καταθλίψεων. Αυτή τη στιγμή έχουμε ανθρώπους που αρρωσταίνουν, χωρίς να υπάρχει το υπόβαθρο, λόγω της οικονομικής κρίσης και του φόβου τι θα γίνει».

Προσφορά στον συνάνθρωπο

Γιός του ιατρού Γιώργου Σούρα που άφησε εποχή, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία, στην οδό Προύσσης 7, αποφοίτησε από το 2ο Αρρένων Βόλου και ο αδελφός του Στυλιανός είναι χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Εχοντας γαλουχηθεί με τις αρχές και τις αξίες της προσφοράς, ο Βολιώτης ψυχίατρος θέτει εαυτόν στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, ενώ εκφράζει την πρόθεσή του να βοηθήσει όσους αδυνατούν να διαχειριστούν το βάρος και τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Διατηρεί καθημερινά επικοινωνία με τους φίλους του από τον Βόλο, μεταφέροντας σε κάθε τηλεφωνική συνομιλία την πεποίθηση ότι «όλα θα πάνε καλύτερα».

«Μέσα στην οικογένεια ξαναβρίσκουμε την αγάπη, την στοργή, ξαναβρίσκουμε την αγκαλιά, την συνομιλία. Η οικογένεια ενώνεται πάρα πολύ και πιστεύω ότι πραγματικά, όταν περάσει η πανδημία, όλα τα προβλήματα θα αρχίσουν να είναι σε ύφεση» επισημαίνει.

Με ισχυρή την πεποίθηση ότι «είναι μια κακή φάση της ζωής μας, που θα περάσει», τονίζει ότι: «Είμαστε άνθρωποι. Εχουμε ψυχή, έχουμε λογική, έχουμε σώμα, άρα μπορούμε να οργανωθούμε. Επειδή δεν έχει ψυχή ο ιός, και εμείς έχουμε ψυχή, αυτή η ανθρώπινη ψυχή που περιλαμβάνει τη λογική, θα τον κερδίσει πολύ σύντομα».

Παραμένοντας στις επάλξεις της εθελοντικής προσφοράς, ο «ψυχίατρος της καρδιάς μας», όπως τον αποκαλούν πολλοί Βολιώτες, απευθύνει μήνυμα ελπίδας στους συντοπίτες του, στέλνοντας «την αγάπη μου στην πατρίδα μου», ενώ προσθέτει «φάση είναι και θα περάσει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου