ΤΟΠΙΚΑ

Μάριος Λαζανάς στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: Είμαστε σε «πόλεμο»

μάριος-λαζανάς-στον-ταχυδρομο-είμαστ-811933

«Για να τον κερδίσουμε, θα πρέπει όλοι να υπερβούμε τον εαυτό μας» τονίζει ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής

Ο εκ των κορυφαίων παθολόγων – λοιμωξιολόγων της χώρας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνος λοιμωξιολόγος του Ομίλου ΙΑΣΩ Μάριος Λαζανάς κάνει αποτίμηση της κατάστασης, που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα και εκτιμά την εξέλιξη της πανδημίας.

Κάνει λόγο για «μικρό πόλεμο», που σημειώνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, δηλώνει «ανήσυχος» όσον αφορά στα στοιχεία, που δείχνουν πως ακόμα δεν επιτυγχάνεται μείωση των κρουσμάτων και δίνει τη δική του εκτίμηση για το αν και κατά πόσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα μείνει όρθιο.

Τέλος, δεν αποκλείει τη λήψη νέων μέτρων, αν κριθεί απαραίτητο, αναλύει τις εξελίξεις στο πεδίο των εμβολίων και τονίζει ξεκάθαρα πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και το 2021.

Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Κύριε Λαζανά, οι πληροφορίες, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και οι εικόνες, που μας έρχονται από τα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας, αποτυπώνουν ιδιαιτέρως κρίσιμη κατάσταση. Ποια είναι η πραγματική εικόνα της χώρας σήμερα, όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας;

Τα στοιχεία, στα οποία αναφέρεστε και μελετούμε και εμείς καθημερινά στην Επιτροπή, αποτυπώνουν τη μεγάλη κρισιμότητα της κατάστασης και τη δυσκολία, που αντιμετωπίζει η χώρα. Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα προκαλεί ανησυχία και επιστημονική εγρήγορση.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν αμυδρές ελπίδες σταθεροποίησης της κατάστασης ή και σχετικής μείωσης, κάτι που δεν ισχύει προς το παρόν για τη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνεται και από την ανάλυση των αστικών λυμάτων, την οποία παρακολουθούμε στενά.

Δοθείσης της ευκαιρίας, όμως, θα ήθελα να επισημάνω ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα σταθεροποιηθεί και θα αρχίσει να μειώνεται. Αυτό, όμως, δεν συνεπάγεται αυτομάτως πως θα μειωθεί και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Είναι το στοιχείο, που σας προβληματίζει περισσότερο; Υπάρχει πιθανότητα να δούμε στην Ελλάδα σκηνές παρόμοιες με τις τραγικές εικόνες στην Ιταλία κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας;

Ναι, αυτό είναι το στοιχείο, που με προβληματίζει. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε οριακό σημείο. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε ολόκληρη τη χώρα δέχονται συνεχώς ολοένα και μεγαλύτερη πίεση. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση επίταξε τις δύο κλινικές στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει προβλέψει και τη μεταφορά ασθενών σε άλλες πόλεις της χώρας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανταπόκριση των γιατρών για να ενταχθούν στο ΕΣΥ και να βοηθήσουν στη μεγάλη μάχη. Επίσης, είναι συγκινητική η στάση των νοσηλευτριών, που ανέβηκαν ήδη στη Θεσσαλονίκη να βοηθήσουν. Ολα αυτά που σας περιγράφω συνιστούν άμυνα απέναντι στην επίθεση του κορονοϊού. Θα ήθελα να γίνει κατανοητό από όλους πως αυτή τη στιγμή σημειώνεται στη χώρα μας ένας μικρός πόλεμος και για να τον κερδίσουμε θα πρέπει όλοι μας να υπερβούμε τον εαυτό μας.

Θεωρείτε πως με τα μέτρα, που έχουν ληφθεί αυτή την περίοδο, μπορεί να επιτευχθεί η ανάσχεση της πανδημίας;

Οπως σας ανέφερα ήδη, με ανησυχεί το γεγονός πως δεν είδαμε ακόμα σταθερή μείωση των κρουσμάτων. Εχω την αίσθηση πως δεν τηρήθηκαν αυστηρά τα μέτρα, που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση, δεδομένου πως ο ιός κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος έχει αποδειχθεί πως είναι πολύ πιο μεταδοτικός απ’ ό,τι ήταν κατά τα διάρκεια του πρώτου κύματος.

Μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο λήψης πιο αυστηρών μέτρων;

Οχι, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, ως επιστήμονας και μέλος της Επιτροπής. Οπως γνωρίζετε, τις τελικές αποφάσεις τις λαμβάνει ο πρωθυπουργός. Θεωρώ πως ενδεχομένως θα μπορούσαν να δουλέψουν περισσότεροι άνθρωποι από το σπίτι τους, ειδικά κάποιες υπηρεσίες του δημοσίου. Ενδεχομένως θα μπορούσε να υπάρξει και αυστηρότερος έλεγχος των μετακινήσεων. Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους είναι πως τα μέτρα, που ισχύουν ήδη, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καταστρατηγούνται.

Η Επιτροπή αξιολογεί τα επιδημιολογικά δεδομένα και υποβάλλει τις προστάσεις της στην κυβέρνηση.

Μιας και αναφέρεστε στην Επιτροπή και το έργο της, θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποια στοιχεία για τις δράσεις, που υλοποιούν ορισμένοι εκ των κορυφαίων επιστημόνων της χώρας;

Συμμετέχουμε στην Εθνική Επιτροπή Λοιμοξιολόγων περισσότεροι από 30 επιστήμονες και έχουμε πραγματοποιήσει ήδη περισσότερες από 140 συνεδριάσεις και τηλεδιασκέψεις. Πρόκειται για συνεδριάσεις των 3 – 4 ωρών καθημερινά ή τρεις φορές την εβδομάδα. Οφείλουμε όλοι μας να παρακολουθούμε τις αναλύσεις και τα στοιχεία και να διαβάζουμε πολύ και καθημερινά όλα όσα προκύπτουν ως νέα δεδομένα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ολοι μας έχουμε ταχθεί σε ιερό σκοπό, να βοηθήσουμε, άμισθα, τη χώρα μας και θεωρούμε μεγάλη τιμή να το κάνουμε.

Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των εμβολίων;

Στο συγκεκριμένο θέμα έχει γίνει τεράστια πρόοδος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο εμβόλια, της Pfizer και της Moderna, τα οποία μπορούν άμεσα να παραχθούν και να διατεθούν για μαζικό εμβολιασμό. Φυσικά περιμένουμε τις δημοσιεύσεις των επίσημων αποτελεσμάτων. Τα πειράματα των συγκεκριμένων εμβολίων αφορούν σε 40.000 περίπου άτομα. Πρέπει, λοιπόν, να δούμε πώς θα συμπεριφερθούν, όταν θα γίνει χρήση σε εκατομμύρια πολίτες. Να επισημάνω, για παράδειγμα, πως το εμβόλιο της γρίπης έχει αποτελεσματικότητα της τάξης του 60%.

Ωστόσο, ο κόσμος θα πρέπει να πειστεί να εμβολιαστεί. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει καταγεγραμμένο ποσοστό περίπου 30% των πολιτών, που δηλώνουν αρνητές. Αρνητές των πάντων. Των μέτρων, της μάσκας, του εμβολίου. Οφείλουμε να τους εξηγήσουμε και να τους πείσουμε.

Σύντομα πρόκειται να αρχίσει ένα τιτάνιο έργο σε ολόκληρο τον πλανήτη, αυτό της σωστής οργάνωσης του εμβολιασμού του πληθυσμού. Θα είναι ευχής έργο μέχρι το καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Οπως το θέτετε, συμπεραίνω πως δεν τελειώνουν όλα με την ανακάλυψη και τη διάθεση του εμβολίου.

Σωστά συμπεραίνετε. Τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό θα συνυπάρχουν με το εμβόλιο και θα διαρκέσουν σίγουρα ολόκληρο το 2021.

Ως επιστημονικός υπεύθυνος του Ομίλου ΙΑΣΩ είστε ικανοποιημένος από την κατάσταση, που επικρατεί στις Κλινικές του Ομίλου και ιδιαίτερα στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας;

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας αποτελεί πραγματικό, ιατρικό κόσμημα για τη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα. Είναι άψογο κτιριακά και άρτιο από άποψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και ιατρικού εξοπλισμού.

Εχουν τηρηθεί μέχρι τώρα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, με επαναλαμβανόμενα τεστ για το προσωπικό, γεγονός που δημιουργεί εξαιρετικά ασφαλείς συνθήκες εντός της Κλινικής.

Θα ήθελα φυσικά να σταθώ και στην πρόσφατη ανακοίνωση της διοίκησης του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, με την οποία γίνεται γνωστό πως στέκεται ενεργά δίπλα στο δημόσιο σύστημα υγείας, δίπλα στη μάχη, υπέρ της προστασίας της υγείας του πολίτη.

Κλείνοντας, θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους Θεσσαλούς;

Πιστέψτε σε αυτά, που λένε οι επιστήμονες και τα επίσημα χείλη της πολιτείας. Ο ιός είναι εδώ και θα μείνει για αρκετό καιρό. Τηρήστε με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας. Μείνετε σπίτι, φορέστε μάσκα όταν βγαίνετε έξω, τηρήστε τις αποστάσεις και πλένετε καλά και σχολαστικά τα χέρια σας. Ακόμα και με την έλευση του εμβολίου ο ιός δεν θα νικηθεί εύκολα. Εχουμε δρόμο μπροστά μας…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου