ΕΛΛΑΔΑ

Φόβοι για τη συνύπαρξη Covid – 19 και γρίπης

φόβοι-για-τη-συνύπαρξη-covid-19-και-γρίπης-813839

Εντείνονται οι συστάσεις για τον έγκαιρο εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων

Εντείνονται οι ανησυχίες των αρμόδιων υγειονομικών αρχών για το επόμενο διάστημα, καθώς εκτός από την πανδημία του κορονοϊού, αναμένονται και περιστατικά γρίπης. Οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους κυρίως για το γεγονός ότι όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα και οι καιρικές συνθήκες προσαρμόζονται στα δεδομένα της εποχής, θα αρχίσει τις επόμενες εβδομάδες μετάδοση και του ιού της γρίπης.

Αυτό που κυρίως προβληματίζει είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία των Κλινικών προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα κρούσματα κορονοϊού και γρίπης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιπλέον επιβάρυνση του συστήματος.

Οπως εξηγούσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής που σήμερα έχει μετατραπεί σε κλινική COVID-19 Χαράλαμπος Μάνδρος, με βάση τις επιστημονικές οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι μήνες κατά τους οποίους εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση ο ιός της γρίπης είναι ο Δεκέμβριος, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, ενώ αρχίζει να κάμπτεται από τα μέσα Μαρτίου και μετά. Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως σε λιγότερο από ένα μήνα, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μπορεί να κληθούν να διαχειριστούν ταυτόχρονα μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Από τη μία την εξέταση των θετικών κρουσμάτων κορονοϊού και από την άλλη ασθενείς που θα σπεύδουν στο νοσοκομείο με συμπτώματα γρίπης.

Ενα από τα βασικά ζητήματα που απασχολεί είναι η περίπτωση που θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα περιστατικά γρίπης, εάν οι πολίτες θα σπεύδουν στις μονάδες υγείας για να υποβληθούν σε τεστ, νομίζοντας ότι έχουν προσβληθεί από κορονοϊο.

«Οσο χαλάει ο καιρός και η θερμοκρασία πέφτει περισσότερο, είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία. Ολες οι δομές υγείας είναι σε δύσκολη κατάσταση. Στην περίπτωση που χρειασθεί να νοσηλευθούν και ασθενείς με γρίπη, οι συνθήκες θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο, δεδομένης και της επιθετικής τάσεις του κορονοϊού», εξηγεί ο κ. Μάνδρος.

«Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο για αυτό και πρέπει να εμβολιαστούν έγκαιρα», καταλήγει ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου