ΥΓΕΙΑ

Πωγωνοπλαστική: Πρωτοποριακή μέθοδος για τη διόρθωση πηγουνιού

πωγωνοπλαστική-πρωτοποριακή-μέθοδο-816553

Πώς να αποκτήσετε αρμονία στις γραμμές του προσώπου

Η πωγωνοπλαστική [γενειοπλαστική] είναι μία από τις λιγότερο γνωστές επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής, με την οποία όμως επιτυγχάνουμε πολύ εντυπωσιακή αλλαγή στο πρόσωπο. Με τη συγκεκριμένη τεχνική γίνεται διόρθωση του πηγουνιού, με αποτέλεσμα την εναρμόνιση των αναλογιών και του προφίλ του προσώπου.

Οπως εξηγεί ο δρ. Κωνσταντίνος Μακρυπίδης, M.D. χειρουργός ΩΡΛ – Πλαστική Αισθητική Χειρουργική Προσώπου, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Προσώπου D.O.H.N.S. ο στόχος της πωγωνοπλαστικής είναι να διορθώσει τις ατέλειες του πηγουνιού. Τόσο ένα πολύ μικρό, αδύναμο πηγούνι – υποπλαστικό – που βρίσκεται πιο μέσα από τη φυσιολογική του θέση και άρα κάνει τη μύτη να μοιάζει μεγαλύτερη, όσο και ένα μεγάλο – υπερτροφικό – πηγούνι με υπερβολική προβολή, που προεξέχει πολύ προς τα έξω σε σχέση με τη μύτη και το υπόλοιπο πρόσωπο, είναι σε θέση να καταστρέψουν την αρμονία στην εικόνα του προσώπου, και ιδιαίτερα του προφίλ.

Στις περιπτώσεις αυτές η παρέμβαση γίνεται με δύο τρόπους: Οταν υπάρχει ένα αδύναμο και υποπλαστικό πηγούνι, η προτεινόμενη θεραπεία είναι η αυξητική γενειοπλαστική, με την οποία γίνεται μεγέθυνση του πηγουνιού. Αυτή είναι μία σχετικά απλή επέμβαση και συνίσταται ουσιαστικά στην εμφύτευση κάποιου ενθέματος, μπροστά από το οστό της κάτω σιαγόνας. Οταν υπάρχει ένα μεγάλο πηγούνι η λύση είναι η μειωτική γενειοπλαστική, με την οποία γίνεται σμίκρυνση του πηγουνιού. Αυτή είναι μία πιο περίπλοκη επέμβαση, καθώς θα πρέπει να γίνει αφαίρεση τμήματος του προεξέχοντος οστού της κάτω σιαγόνας στο ύψος του πηγουνιού.

Οι δύο αυτές επεμβάσεις σε αρκετές περιπτώσεις συνδυάζονται και με ρινοπλαστική, για ένα πλήρες, αρμονικό και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, οπότε ουσιαστικά πρόκειται για προφιλοπλαστική. Η προφιλοπλαστική δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Πώς γίνεται η μεγέθυνση πηγουνιού;

Για την αυξητική του υποπλαστικού πηγουνιού, η συνήθης μέθοδος είναι να τοποθετούμε ειδικά ενθέματα σιλικόνης, διαφόρων μεγεθών και κατάλληλα διαμορφωμένου σχήματος, ανάλογα με το πρόβλημα. Υπάρχουν πλέον διάφορα sizers (δοκιμαστικά ενθέματα), τα οποία ο ασθενής μπορεί να δοκιμάσει στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού πριν την επέμβαση, να φωτογραφηθεί και στη συνέχεια να γίνει ανάλυση στον υπολογιστή. Μέσω του σύγχρονου computer imaging, ο ασθενής μπορεί να καταλάβει την εικόνα που θα έχει μετά το χειρουργείο της πωγωνοπλαστικής.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία. Η τομή προσπέλασης για την τοποθέτηση του ενθέματος γίνεται συνήθως μέσα στο στόμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η τομή μπορεί να γίνει κάτω από το πηγούνι, στο δέρμα. Έτσι, οι τομές μπορεί να είναι εσωτερικές ή εξωτερικές. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 30 με 40 λεπτά. Συνήθως δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος. Τις πρώτες ημέρες υπάρχει ένα οίδημα στην περιοχή, το οποίο απορροφάται μετά από 10 με 15 ημέρες.

Για την αυξητική του πηγουνιού εκτός από ενθέματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτόλογα υλικά – από το ίδιο το σώμα – όπως οστά, χόνδροι, αλλά κυρίως λίπος, το οποίo παίρνουμε από άλλα σημεία του προσώπου ή του σώματος. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ενέσιμα υλικά, όπως το υαλουρονικό. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος αυξητικής του πηγουνιού, που δεν απαιτεί χειρουργείο. Όμως, τα ενέσιμα υλικά είναι απορροφήσιμα από τον οργανισμό και το αποτέλεσμα κρατάει περίπου 1 με 1,5 χρόνο. Έτσι, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μία πρώτη μέθοδος και αν το αποτέλεσμα αρέσει στον ασθενή, μπορεί στη συνέχεια να προχωρήσει σε μία πιο μόνιμη χειρουργική παρέμβαση.

Η σμίκρυνση του υπερπλαστικού πηγουνιού είναι μία πιο περίπλοκη επέμβαση, διότι πρέπει ο χειρουργός να προχωρήσει σε αφαίρεση τμήματος του προεξέχοντος οστού της κάτω σιαγόνας, στο ύψος του πηγουνιού.

Η επέμβαση αυτή διαρκεί 1,5 με 2 ώρες και γίνεται με γενική αναισθησία. Ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο είναι λίγες ώρες, ενδέχεται όμως σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί μία διανυκτέρευση. Τις πρώτες μέρες υπάρχει ένα μικρό μούδιασμα και ένας μέτριος πόνος, που όμως υποχωρεί με τη λήψη απλού παυσίπονου. Μετεγχειρητικά υπάρχει οίδημα, που διαρκεί έως και 3 εβδομάδες. Σε αυτό βοηθά πολύ η εφαρμογή τοπικής πίεσης με παγωμένες κομπρέσες. Μετά την επέμβαση τοποθετείται ένας ειδικός επίδεσμος για 3 με 4 ημέρες και τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 7 ημέρες. Μετά την επέμβαση θα πρέπει να αποφεύγεται η λήψη σκληρής τροφής, ενώ ο/η ασθενής θα πρέπει να πλένει το στόμα με αντισηπτικό διάλυμα για 10 ημέρες. Η επιστροφή στην εργασία γίνεται μετά από μία εβδομάδα.

Οι ασθενείς βλέπουν τα αποτελέσματα της επέμβασης σχεδόν άμεσα. Ομως την τελική εικόνα θα την έχουν μετά από τρεις εβδομάδες, όταν θα έχει υποχωρήσει το οίδημα και οι εκχυμώσεις. Τα αισθητικά αποτελέσματα είναι μόνιμα και η βελτίωση του προφίλ του προσώπου ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Του Δρ. Κωνσταντίνου Μακρυπίδη, M.D. Χειρουργού ΩΡΛ – Πλαστική Αισθητική, Χειρουργική Προσώπου, Μέλους της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, Πλαστικής Προσώπου D.O.H.N.S.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου