ΥΓΕΙΑ

«Στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε τα δεδομένα για ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα»

στο-ιασω-θεσσαλίας-έχουμε-καταφέρει-840193

Γράφει ο Δημήτρης Νέτσκος*

Σήμερα μπορούμε να δηλώσουμε υπερήφανοι για τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, καθώς είναι υψηλότατου επιπέδου και αποτελεί πραγματικό κόσμημα, όχι μόνο για τη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη τη χώρα.

Ακολουθούμε όλα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα της Ελληνικής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής και της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας και ταυτόχρονα τα Διεθνή πρωτόκολλα.

Εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης των περιστατικών. Μιλάμε για εγκυμοσύνες οι οποίες από την πρώτη ώρα παρακολουθούνται στενά. Ο τοκετός και η καισαρική τομή γίνονται σε μια απόσταση 100 μέτρων από την μονάδα νεογνών, με παρουσία σε όλες τις περιπτώσεις Νεογνολόγου ή Νεογνολόγων και όπου είναι απαραίτητο και εξειδικευμένης μαίας της Μονάδος για τις εξειδικευμένες πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια, η μεταφορά του νεογνού είναι άμεση με ειδική θερμοκοιτίδα μεταφοράς που περιέχει και αναπνευστήρα. Εξαιτίας και της καλής συνεργασίας μας με τους μαιευτήρες, γνωρίζουμε εκ των προτέρων εάν ένα νεογνό που θα γεννηθεί, ενδέχεται να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, άρα προετοιμαζόμαστε και στην μονάδα για όλα τα ενδεχόμενα.

Μπορούμε επίσης να διαχειριστούμε όλα τα περιστατικά, ακόμα και τα βαριά καρδιοχειρουργικά που πρόκειται να διακομισθούν στην Αθήνα αλλά έχουν απόλυτη ανάγκη σταθεροποίησης πριν την μεταφορά. Εξ’ άλλου η διακομιδή γίνεται πάντα με την παρουσία εξειδικευμένου νεογνολόγου. Επειδή έχουμε την παιδοκαρδιολογική παρακολούθηση που δεν υπάρχει πουθενά αλλού μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας, μπορούμε να δεχθούμε ένα παιδί που γεννήθηκε αλλού, με συγγενή καρδιοπάθεια και να προχωρήσουμε στην ιατρική εκτίμηση για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και αν χρειάζεται να διακομισθεί. Πρόκειται για μια κλινική που μπορεί κάποιος να βρει μόνο στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στη Λάρισα, στο ΙΑΣΩ. Μια κλινική με το υψηλότερο δυνατό επιστημονικό επίπεδο. Δεν υπάρχουν πράγματα που γίνονται κάπου αλλού και δεν μπορούμε να τα κάνουμε εμείς. Πλέον στη Λάρισα έχουμε αλλάξει όλα τα δεδομένα. Μιλάμε για ένα πλήρες ιδιωτικό νοσοκομείο όπου μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα τα περιστατικά ακόμη και σε ότι αφορά την μητέρα. Και όλα τα παραπάνω αποδεικνύονται από τα αποτελέσματά μας, τα οποία είναι εξαιρετικά.

Η δυναμική της κλινικής είναι 18 κλίνες και είναι πλήρως εφοδιασμένη με εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής, με δυνατότητα παρακολούθησης, υποστήριξης και αντιμετώπισης ακόμη και των πιο δύσκολων περιστατικών, τελειόμηνων και εξαιρετικά χαμηλού βάρους πρόωρων νεογνών.

Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία περιστατικά βαριάς καρδιοπάθειας, τα οποία σώθηκαν, μετά την σωστή διάγνωση που έγινε άμεσα. Μιλάμε για νεογνά τα οποία δεν θα άντεχαν, αν δεν εγχειρίζονταν στο πρώτο 24ωρο. Και τα διαγνώσαμε και τα μεταφέραμε στο 1ο 24ωρο! Είμαστε επίσης πολύ περήφανοι για παιδάκια που γεννήθηκαν πολύ πρόωρα, με χαμηλό βάρος (κάτω από 1000 γραμμάρια), κάτω από την 28η εβδομάδα ενδομήτριας ζωής, δηλαδή κάτω από 6 μήνες(!), και τα οποία κατάφεραν να ζήσουν και να μεγαλώσουν φυσιολογικά. Περιστατικά στα οποία ό,τι και να κάνεις, θεραπευτικά, για να βοηθήσεις στην επιβίωσή τους, μπορεί ταυτόχρονα να προκαλέσεις και ανεπανόρθωτες βλάβες. Η φιλοσοφία μας λοιπόν είναι να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επεμβάσεις (minimal interventions) στο νεογνό και να του δώσουμε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί, όπως θα το έκανε στη μήτρα της μητέρας του. Δεν μιλάμε για κάτι απλό…

Επίσης, αξίζει κανείς να σταθεί στην Εμβρυική Καρδιολογία. Εκτός από την Νεογνολογία υπάρχει και η Παιδοκαρδιολογία η οποία έχει συμπληρωθεί με τον έλεγχο της εμβρυικής καρδιάς, κάτι που αποτελεί μια επανάσταση. Εγώ θυμάμαι για παράδειγμα περιστατικά όπου γεννιόνταν ένα παιδί, όλοι χαίρονταν και μετά από έξι ώρες παρουσίαζε κυάνωση, ωχρότητα, ταχύπνοια και κάναμε ένα υπερηχογράφημα καρδιάς και βλέπαμε ότι έπασχε από βαριά καρδιοπάθεια. Τότε που δεν υπήρχε ο προγεννητικός έλεγχος. Πώς θα έλεγες λοιπόν στους γονείς που ζούσαν την απόλυτη χαρά πως το παιδί τους δεν θα τα κατάφερνε; Αναμφίβολα ήταν οι χειρότερες στιγμές της ζωής μας. Πλέον όλα αυτά αποφεύγονται με τις έγκαιρες και έγκυρες διαγνώσεις, οι οποίες ακυρώνουν τον αιφνιδιασμό και επιτρέπουν την οργάνωση της θεραπευτικής ομάδας που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο περιστατικό αμέσως μετά τη γέννηση. Είμαστε όλοι προετοιμασμένοι, χωρίς να αφήνουμε τίποτα στην τύχη.

Όραμα και στόχος μας είναι πλέον να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέπουν ένα υψηλού επιπέδου «follow-up» των προώρων μας. Δηλαδή παρακολούθηση των μικρών πρόωρων νεογνών μας αφού πάρουν το εξιτήριό τους. Όταν διευθύνεις μια μονάδα νεογνών θα πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθείς τουλάχιστον για δυο χρόνια την εξέλιξη αυτών των παιδιών. Δεν μπορείς να επαφίεσαι απλώς στην δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι ενδεχομένως να μην αντιληφθούν κάποια λεπτά σημεία, τα οποία όμως μπορεί να αποβούν καθοριστικά για την ψυχοκινητική ανάπτυξή του. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται πρώιμη ανίχνευση και πρώιμη αντιμετώπιση κάθε κινητικού προβλήματος, εργοθεραπευτικές πρώιμες παρεμβάσεις, λογοθεραπευτικές παρεμβάσεις, ενίσχυση των μαθησιακών ικανοτήτων τους και άλλα, όπως αντιμετώπιση πιθανών οφθαλμολογικών προβλημάτων, ώστε να μην αντιμετωπίσουν κινητικά ή μαθησιακά ελλείμματα στο μέλλον. Πρόκειται για την οργάνωση θεραπευτικής προσπάθειας και φροντίδας με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών. Αυτό λοιπόν μπορούμε να το επιτύχουμε μέσω του «follow up», της διαρκούς τους παρακολούθησης. Ο νεογνολόγος, ο παιδονευρολόγος, και ο φυσικοθεραπευτής ως βασική ομάδα, μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ομαλή ανάπτυξη αυτών των παιδιών. Μιλάμε δηλαδή για έναν ολοκληρωμένο επιστημονικό κύκλο παρακολούθησης που φτάνει μέχρι το παιδί να πάει στο σχολείο. Τέτοια προοπτική υπάρχει στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.

*Ο κ. Δημήτρης Νέτσκος είναι Παιδίατρος-Νεογνολόγος με εξειδίκευση στην Παιδοκαρδιολογία και την Εμβρυϊκή Καρδιολογία, Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου