ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο γρίπης: Τι συστήνει το υπουργείο Υγείας σε εγκύκλιο

εμβόλιο-γρίπης-τι-συστήνει-το-υπουργε-847199

Αναλυτικές οδηγίες για το ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι για τη γρίπη εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Το εμβόλιο της γρίπης πάντως φαίνεται ότι φέτος θα γίνει… ανάρπαστο κυρίως λόγω της ανησυχίας που υπάρχει για τον κορονοϊό αφού τα δύο νοσήματα παρουσιάζουν κοινά συμπτώματα.

Ήδη στα φαρμακεία έχουν δημιουργηθεί λίστες με προπαραγγελίες πολιτών, αφού οι περισσότεροι ανησυχούν ότι δεν θα βρουν το εμβόλιο. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι έχει εξασφαλίσει 4,2 εκατ. δόσεις που επαρκούν για φέτος.

Πάντως το υπουργείο υγείας επισημαίνει στην εγκύκλιο ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιαστούν ειδικά φέτος οι ευπαθείς ομάδες λόγω της πιθανής συννοσηρότητας γρίπης και κορονοϊού. Όπως αναφέρεται: «Κατά την προσεχή περίοδο γρίπης 2020-2021, ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο από κορoνοïό-2019 (COVID-19). Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί την πιο πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου».

Στόχος είναι η μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς, που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των ασθενών, καθώς και η μείωση του φόρτου των υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση.

Εξάλλου, ο φόβος των Αρχών είναι η συννοσηρότητα που μπορεί να μπλοκάρει το ΕΣΥ. Ταυτόχρονα, η ανησυχία των αρμοδίων εστιάζεται στο γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας θα σπεύδουν στα νοσοκομεία για να εξετασθούν για covid-19 όταν θα παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα κάτι που αναμένεται να επιβαρύνει τις δημόσιες μονάδες υγείας.

Το πρόβλημα εντείνεται επειδή και τα Κέντρα Υγείας δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω έλλειψης υποδομών και προσωπικού. Παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι και τα Κέντρα Υγείας ετοιμάζονται για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, προς ώρας δεν έχουν τεθεί σε 24ωρη λειτουργία μονάδες που θα μπορούσαν να πραγματοποιούν και τεστ για covid-19.

Δείτε εδώ όλη την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου