ΔΙΕΘΝΗ

Εμβόλιο AstraZeneca: Κίνδυνος να σταματήσουν οριστικά οι δοκιμές -Σοβαρές παρενέργειες και σε 2ο εθελοντή

εμβόλιο-astrazeneca-κίνδυνος-να-σταματήσουν-ορ-849379

Αποκαλύψεις από τους New York Times για την AstraZeneca, η οποία σύμφωνα με δημοσίευμά τους σταμάτησε και δεύτερη φορά τις δοκιμές του πειραματικού εμβολίου της κατά του κορονοϊού καθώς εντοπίστηκαν παρενέργειες και σε δεύτερη εθελόντρια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εθελόντρια παρουσίασε παρενέργειες ωστόσο η εταιρεία ισχυρίζεται ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει τη διάγνωση για το τι ακριβώς εμφάνισε ο εθελοντής. Παρόλα αυτά η εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες από άνθρωπο που γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις, αναφέρει ότι ο εθελοντής παρουσίασε εγκάρσια μυελίτιδα.

Ειδικοί ανά τον κόσμο εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις δοκιμές του εμβολίου με τον Mark Slifka, ειδικό εμβολίων στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον, να αναφέρει ότι “μοιάζει με επικίνδυνο μοτίβο το να εμφανίζονται δύο περιπτώσεις” στην δοκιμαστική περίοδο του εμβολίου.

Παράλληλα, άλλοι αναφέρουν ότι σε περίπωση που βρεθεί τρίτη περίπτωση παρενέργειας, οι δοκιμές για το πειραματικό εμβόλιο θα πρέπει να σταματήσουν. Η AstraZeneca αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά δοκιμές του εμβολίου λόγω της πίεσης που δέχεται για να ενημερώνει για την πρόοδο αυτών από τον κόσμο.

Υπενθυμίζουμε ότι οι δοκιμές είχαν διακοπεί μέσα στο μήνα μετά την ανεξήγητη ασθένεια που εμφάνισε ένας από τους εθελοντές. Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ωστόσο, αφού ολοκλήρωσαν την έρευνά τους για το θέμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν οι δοκιμές.

Εθελοντής του εμβολίου της AstraZeneca: AstraZeneca: “Είχα πολύ υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο και κόπωση”

Για τον εμβολιασμό του με το εμβόλιο της AstraZeneca, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μίλησε ένας Βρετανός εθελοντής στην εφημερίδα Daily Mail, κάνοντας λόγο για “τραυματική εμπειρία“.

Ο ίδιος, αποκάλυψε ότι είχε εμβολιαστεί τον περασμένο Μάιο και το εμβόλιο για τον κορονοϊό είχε σοβαρές παρενέργειες στον οργανισμό του, λίγο αργότερα αφότου το έκανε.

Ο 39χρονος εθελοντής, δήλωσε χαρακτηριστικά πως υπέφερε από υψηλό πυρετό, ρίγη, κόπωση και πονοκέφαλο, 14 ώρες μετά τον εμβολιασμό του. “Εμφάνισα πυρετό, πονοκέφαλο και κόπωση”, λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

“Δεν μπορούσα πραγματικά να σηκωθώ και να κινηθώ, οπότε η σύντροφός μου έπρεπε να μου φέρει παρακεταμόλη. Ο υψηλός πυρετός συνεχίστηκε για περίπου μια ακόμη ημέρα και απλά ένιωθα πολύ αδύναμος, βρισκόμουν σε λήθαργο, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα”, δήλωσε ο ίδιος, θέλοντας να κρατήσει την ανωνυμία του.

Σημείωσε δε, πως τις πρώτες 48 ώρες από όταν έκανε το εμβόλιο, είχε τόσο έντονο πονοκέφαλο που δεν μπορούσε καν να συγκεντρωθεί. Ο ίδιος βέβαια, ανέφερε ότι τα πιο σοβαρά συμπτώματα εξαφανίστηκαν μετά την τρίτη ημέρα από τον εμβολιασμό, ωστόσο παρέμενε αρκετά αδύναμος.

“Ένιωθα ακόμα αδύναμος για μερικές μέρες αν και τα συμπτώματα δεν ήταν τόσο σοβαρά όσο την πρώτη μέρα, κάτι που ήταν απαίσιο”, είπε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι πρόθυμος να συνεχίσει, αφού ξαναρχίσουν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου, καθώς έχουν ανασταλεί προσωρινά.

AstraZeneca: Έως το τέλος του 2020 θα γνωρίζει αν το εμβόλιο προστατεύει από τον κορονοϊό

Ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε την Πέμπτη ότι θα είναι γνωστό ως το τέλος του έτους αν το πειραματικό εμβόλιο της εταιρείας κατά του κορονοϊού προσφέρει προστασία στους ανθρώπους, εφόσον ο βρετανοσουηδικός όμιλος μπορέσει να επαναλάβει σύντομα τις κλινικές δόκιμες που ανεστάλησαν χθες.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αναστέλλονται οι παγκόσμιες δοκιμές του εμβολίου της κατά του κορονοϊού, οι οποίες διεξάγονται σε πολλές χώρες, μετά την εμφάνιση μιας “ενδεχομένως ανεξήγητης ασθένειας” σε έναν εθελοντή.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου