ΤΟΠΙΚΑ

Κέντρα Υγείας σε καιρό πανδημίας ~ Ακτινογραφία στις δομές του ΕΣΥ

κέντρα-υγείας-σε-καιρό-πανδημίας-ακτι-732855

Τα εφόδια, που έχουν στη διάθεσή τους γιατροί και νοσηλευτές στη μάχη κατά του κορονοϊού – Τα κενά και οι ελλείψεις, που επείγει να αντιμετωπιστούν

Η πανδημία του SARS-COV 2 βρήκε τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας σε μεταβατική περίοδο. Σε φάση αλλαγών με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργίας τους και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που πηγάζουν κυρίως από την υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οταν οι προσλήψεις για μόνιμο κυρίως προσωπικό γίνονταν επί χρόνια με το σταγονόμετρο αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπήρχε επιβεβλημένη ανάγκη για αναμόρφωση του συστήματος λειτουργίας τους.

Υπό αυτό το πρίσμα ο σύλλογος εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας ξεκίνησε μία αναλυτική καταγραφή, βήμα – βήμα, όλων των ελλείψεων. Η αρχική ωστόσο καταγραφή χρειάστηκε στην πορεία να επικαιροποιηθεί, καθώς εξαιτίας της πανδημίας με express διαδικασίες δρομολογήθηκαν εμβόλιμες λύσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες εξυπηρέτησης ασθενών στην περίοδο της πανδημίας.

Αυτός ήταν και ο βασικότερος λόγος που οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας βλέπουν «το ποτήρι μισογεμάτο». Δεν κατεβάζουν τη σημαία των διεκδικήσεων, επισημαίνουν όμως ότι έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των δομών σ’ όλη την ενδοχώρα της Μαγνησίας με προσωπικό.

Ετσι το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας τα περισσότερα Κέντρα Υγείας έχουν ενισχυθεί με παιδιάτρους που ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα. Πολλά επίσης Περιφερειακά Ιατρεία στον νομό έχουν καλυφθεί με γενικούς γιατρούς, αν και παραμένει πονοκέφαλος το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να καλύπτουν εφημερίες στο νοσοκομείο Βόλου, στα Κέντρα Υγείας Σκιάθου και Σκοπέλου αλλά και στο Κέντρο Υγείας Βόλου. Στα θετικά επίσης συγκαταλέγεται το γεγονός ότι πήραν μπροστά… τα ακτινολογικά μηχανήματα σ’ αρκετές δομές.

Ωστόσο στο κομμάτι των διακομιδών υπάρχουν ακόμη κενά, καθώς η κάλυψη όλων των βαρδιών με πληρώματα διασωστών για τα ασθενοφόρα, παραμένει για πολλά Κέντρα Υγείας το μεγάλο ζητούμενο.

Κινητικότητα επίσης υπάρχει στον τομέα των προσλήψεων επικουρικού προσωπικού που καλύπτει ανάγκες σε καθαριότητα και φύλαξη.

«Τα προβλήματα είναι αρκετά. Κατανοούμε ότι εν μέσω πανδημίας είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν όλα, όμως το ΕΣΥ επείγει να πάρει μία μεγάλη ανάσα», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας Γιάννης Γατής.

«Εχουν γίνει προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Πρέπει να προκηρυχθούν θέσεις και για μόνιμες προσλήψεις που θα είναι στοχευμένες για να καλύψουν τα κενά» συνεχίζει ο ίδιος. «Εχουν γίνει παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση, οι οποίες όμως θα πρέπει να έχουν συνέχεια, για να αντιμετωπιστούν νευραλγικές ελλείψεις» προσθέτει από την πλευρά της η γ.γ. του Συλλόγου Νέλλη Χονδρογιάνη. Σύμφωνα με την ίδια θα πρέπει να δοθεί επίσης βάρος στο ξεκαθάρισμα των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού μέσα στα Κέντρα Υγείας που σήμερα είναι δαιδαλώδες, κυρίως όσον αφορά το επικουρικό προσωπικό.

Λειτουργία σε νέο μοτίβο

Θα πρέπει να σημειωθεί πως από την έναρξη της πανδημίας έχει αλλάξει σ’ όλα τα Κέντρα Υγείας η οργάνωση της υποδοχής των ασθενών και συνοδών, των ραντεβού, της εν γένει καθημερινής λειτουργίας τους.

Καθημερινή ενημέρωση γιατρών και προσωπικού, αυστηροποίηση ελέγχου εισόδου στο ΚΥ, εκπαίδευση και χρήση Μέτρων Ατομικής Προστασίας, λυόμενος οικίσκος στον περίβολο χώρο για την εξέταση των υπόπτων περιστατικών καθώς και κάθε επείγοντος αγνώστου ιστορικού, είναι πια μία νέα πραγματικότητα. Οι συντονισμένες αυτές κινήσεις που γίνονται με την καθοδήγηση των διευθυντών των δομών, στόχο έχουν να συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση της ανάγκης προσαρμογής της καθημερινότητας και των πολιτών στους ρυθμούς της πανδημίας.

Απομένει να γίνουν και άλλα

Η επικαιροποιημένη έκθεση με τα κενά και τις ελλείψεις που ακόμη υφίστανται στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας πολύ σύντομα θα τεθεί υπόψη της διοίκησης της 5η ς ΥΠΕ. Ο σύλλογος ήδη προετοιμάζονται για την επόμενη συνάντηση με τον διοικητή Φώτη Σερέτη.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα ζητηθεί να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε μικροβιολογικά εργαστήρια. Στα Κέντρα Υγείας Αργαλαστής, Ζαγοράς, Βελεστίνου δεν λειτουργούν.

Σε Αλμυρό, Σκιάθο και Σκόπελο υπάρχει η δυνατότητα μέσω του συστήματος Pointofcareνα γίνονται τέσσερις εξετάσεις: Γ Αίματος, τροπονίνη, σάκχαρο και ουρία.

Στα Κέντρα Υγείας Αλοννήσου και Ζαγοράς επίσης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η έλλειψη παιδιάτρων. Σε Αργαλαστή, Σκιάθο, Σκόπελο, Βελεστίνο και Αλμυρό τα Κέντρα Υγείας ενισχύθηκαν με τη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν επίσης σε οδοντιάτρους. Στα Κέντρα Υγείας Αλμυρού και Βελεστίνου, το οργανόγραμμα προβλέπει τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Μηχανήματα υπάρχουν…. λείπουν όμως οι γιατροί. Η Αργαλαστή έχει οδοντίατρο, όμως μετακινείται δύο φορές στον Βόλο, ενώ στη Ζαγορά που υπάρχει καινούργιο μηχάνημα παραμένει στις ζελατίνες… στο υπόγειο του κτιρίου ανεκμετάλλευτο το εδώ και χρόνια. Οδοντίατρος επίσης δεν υπάρχει στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου.

Οσον αφορά στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσουστον οργανισμό προβλέπεται μία θέση γενικού γιατρού, μία παιδιάτρου και μία οδοντιάτρου, που είναι όλες κενές. Τις υπηρεσίες τους παρέχουν δύο αγροτικοί γιατροί. Η θέση γενικού γιατρού έχει προκηρυχθεί πολλές φορές όμως δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον. Στη Σκόπελο αντίστοιχα απασχολείται ένας γενικός γιατρός και τέσσερις αγροτικοί. Από τις 5 οργανικές θέσεις του Κέντρου Υγείας, γενικών γιατρών και παθολόγων είναι καλυμμένη μόνο η μία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ενίσχυση σε πληρώματα ασθενοφόρων

Σε πολλά Κέντρα Υγείας δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα στις διακομιδές.

Ειδικότερα από τις 6 οργανικές θέσεις που προβλέπονται σε κάθε Κέντρο Υγείας εργάζονται:

  • Στην Αργαλαστή ένας μόνιμος, δύο επικουρικοί και δύο διασώστες με σύμβαση μέσω ΟΑΕΔ.
  • Στο ΚΥ Βελεστίνου απασχολούνται δύο μόνιμοι και μία ακόμη διασώστρια με απόσπαση από το ΕΚΑΒ που όμως δεν καλύπτει βάρδια.
  • Στο ΚΥ Αλμυρού απασχολούνται τέσσερις μόνιμοι και ένας με απόσπαση από το ΕΚΑΒ
  • Στο ΚΥ Ζαγοράς εργάζονται τρεις μόνιμοι διασώστες και ένας επικουρικός
  • Στο ΚΥ Σκιάθου αντίστοιχα απασχολούνται δύο άτομα προσωπικό του ΕΚΑΒ και δύο που ανήκουν στο Κέντρο, ένας επικουρικός και ένας μόνιμος.
  • Στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου εργάζονται τρεις μόνιμοι και ένας επικουρικός διασώστης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου