ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση κίνησης 15% στα γραφεία των ψυχολόγων από Βολιώτες κάθε ηλικίας

αύξηση-κίνησης-15-στα-γραφεία-των-ψυχολό-4998

Αυξητική τάση παρατηρείται στον αριθμό των Βολιωτών που αναζητούν τη συμβουλή των ειδικών μετά την περίοδο της καραντίνας, με το ποσοστό να υπολογίζεται σε 15% κατά προσέγγιση. Προβλήματα που προϋπήρχαν επιδεινώθηκαν, με τις κρίσεις πανικού να αυξάνονται κατακόρυφα, λόγω της πανδημίας.

Δεν υπάρχει περιορισμός στην ηλικία, με εφήβους, μαθητές, φοιτητές και ενήλικες αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να αναζητούν την συμβουλή των ειδικών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητά τους.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ενταθεί οι κρίσεις πανικού, άλλοι έχουν φοβίες οι οποίες επιδεινώθηκαν, λόγω του εγκλεισμού, άλλοι κατάθλιψη που επιδεινώθηκε. Με αφορμή τον κορονοϊό εκδηλώθηκαν κάποια θέματα που προϋπήρξαν ή επιδεινώθηκαν τα ήδη υπάρχοντα», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Μαρίζα Χατζησταματίου, ψυχολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

H αυξητική τάση που παρατηρείται είναι ανησυχητική, με την κ. Χατζησταματίου να υπογραμμίζει ότι ήταν αναμενόμενη, για άτομα που αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα. «Ηταν αναμενόμενο ότι θα ενταθούν τα προβλήματα, διότι δεν υπήρχαν διέξοδοι στο διάστημα των δύο μηνών που κλήθηκαν να παραμείνουν στο σπίτι. Δεν υπήρχε διέξοδος για εργασία, δεν υπήρχαν δραστηριότητες και κατά συνέπεια επιδεινώθηκε το πρόβλημα», υπογράμμισε.

Στη διάρκεια της πανδημίας αναδείχθηκαν προβλήματα που προϋπήρχαν, με την αβεβαιότητα που υπάρχει, να ανοίγει τον δρόμο για επικοινωνία με τους ειδικούς. «Είναι πολύ πιθανόν να παρατηρηθεί περαιτέρω αύξηση, γιατί πολύς κόσμος φοβάται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερο κύμα το φθινόπωρο. Πιστεύω ότι η περίοδος αυτή θα επηρεάσει όσους σκέπτονται πως θα περάσει το καλοκαίρι, πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον κορονοϊό», είπε.

Η συμβουλή που απευθύνει, κλείνοντας, είναι «ψυχραιμία, εκλογίκευση της κατάστασης, να μην υπερβάλλουμε, να ακούμε και τις συμβουλές των ειδικών όταν χρειάζεται και να διατηρούμε την ψυχραιμία μας. Να μην πανικοβαλλόμαστε και αν χρειαστεί να κλειστούμε πάλι μέσα, να το αντιμετωπίσουμε με ευελιξία και προσαρμοστικότητα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου