ΥΓΕΙΑ

«Άδειες» θερμίδες: Από ποια τρόφιμα τις προσλαμβάνουν τα παιδιά

άδειες-θερμίδες-από-ποια-τρόφιμα-τι-21114

Γονείς προσοχή! Δεν είναι ούτε τα μπισκότα ούτε οι πατάτες τηγανιτές, αλλά τα αναψυκτικά και τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη (γάλα κακάο, χυμοί κ.λπ.) οι κύριοι ένοχοι που παρέχουν στα παιδιά «άδειες» ή «άχρηστες» θερμίδες

Παιδιά και έφηβοι εξακολουθούν να λαμβάνουν πολλές άχρηστες θερμίδες, κυρίως από ζαχαρούχα ροφήματα, αναψυκτικά, γλυκά και πίτσα (σάκχαρα, λίπη, πολλοί υδατάνθρακες), σύμφωνα με μια εκτεταμένη αμερικανική μελέτη που έγινε τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, τα παιδιά στις ΗΠΑ λαμβάνουν λιγότερες άχρηστες θερμίδες, σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν και αυτό είναι είδηση. Τα κακά νέα είναι ότι αυτές οι θερμίδες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο των συνολικών θερμίδων που λαμβάνουν τα παιδιά.

Ένα σημαντικό διατροφικό ζήτημα είναι η ζάχαρη που περιέχεται σε ροφήματα, από σοκολατούχο γάλα, μέχρι χυμούς. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα αναψυκτικά αποτελούν κύρια πηγή ζάχαρης, ενώ τρόφιμα όπως τα μπισκότα, τα κέικ και η πίτσα παρέχουν μεγάλο μέρος της συνολικής ημερήσια πρόσληψης ζάχαρης, καθώς και στερεά λίπη.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αξία σε κανένα από αυτά τα τρόφιμα. Το σοκολατούχο γάλα περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες και ασβέστιο, αλλά και η πίτσα παρέχει πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά προϊόντα και λαχανικά. Αλλά όταν η παιδική και εφηβική διατροφή βασίζεται αυτά, και καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος, τότε πράγματι αποτελούν πρόβλημα. Η συνολική διατροφή των παιδιών είναι αυτό που είναι κρίσιμο και ασφαλώς, μπορεί να υπάρχει χώρος και για πίτσα και για σοκολάτα γάλακτος. Το ζήτημα είναι για όλα τα υπόλοιπα που απαρτίζουν το συνολικό διατροφικό πλάνο.

Για αυτό και οι συγγραφείς της έρευνας προτείνουν στους γονείς και στους σχολικούς υπευθύνους να επικεντρωθούν σε μια διατροφή με άφθονα λαχανικά και φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχα κρέατα και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, αλλά και μετασχηματισμού των υψηλών θερμιδικά γευμάτων σε πιο υγιεινές μορφές, όπως για παράδειγμα ή πίτσα να γίνεται με λαχανικά και τυρί χαμηλών λιπαρών. Υπάρχει επίσης σύσταση για τα σχολικά κυλικεία και τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης που μπαίνουν στα σχολικά συγκροτήματα και που απαραιτήτως πρέπει να περιέχουν πιο υγιεινές επιλογές για τα παιδιά και όχι μόνο κρουασάν!

Πηγή: ygeiamou.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου