ΥΓΕΙΑ

Το διάσημο χορτοφαγικό τρόφιμο που ρίχνει τη χοληστερόλη

το-διάσημο-χορτοφαγικό-τρόφιμο-που-ρί-48177

Εξαιρετική πηγή αμινοξέων, σιδήρου, ασβεστίου και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών, το τόφου είναι ένα πολύπλευρο συστατικό της διατροφής με πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Βασικό συστατικό στην ταϊλανδέζικη και κινεζική κουζίνα, το τόφου είναι ένα τρόφιμο που έχει γίνει αρκετά διάσημο τα τελευταία χρόνια και στις δυτικές χώρες, ειδικότερα στο πλαίσιο της τάσης του βιγκανισμού και της χορτοφαγίας. Προέρχεται από τη σόγια και έχει την καταγωγή του από την Κίνα, φτιάχνεται από πηγμένο γάλα σόγιας και μπορεί να μαγειρευτεί με διαφορετικούς τρόπους αλλάζοντας την υφή του από μαλακή σε τραγανή.

Διατροφική αξία

Το τόφου είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και περιέχει εννέα σημαντικά αμινοξέα. Αποτελεί, επίσης, φυτική πηγή σιδήρου και ασβεστίου, αλλά και μεταλλικών στοιχείων όπως το μαγγάνιο και ο φώσφορος. Επιπλέον, περιέχει μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β1.

Ένα εξαιρετικό τρόφιμο τόσο από άποψη θρεπτικής αξίας όσο και υγείας, το τόφου θεωρείται πως παρέχει πολλά από τα οφέλη που διαθέτουν και τα φασόλια σόγιας.

Ενδεικτικά, μια μερίδα τόφου 100 γραμμαρίων περιέχει:
– 73 θερμίδες
– 4,2 γρ. λιπαρά
– 0,6 γρ. κορεσμένα λιπαρά
– 0,7 γρ. υδατάνθρακες
– 8,1 γρ. πρωτεΐνες

Έρευνες

Η πρωτεΐνη της σόγιας (από την οποία προέρχεται το τόφου) θεωρείται πως συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων «κακής» χοληστερόλης (LDL). Επιπλέον, το τόφου περιέχει ισοφλαβόνες – μια ομάδα φυτοοιστρογόνων, δηλαδή χημικών ουσιών που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα. Έχουν παρόμοια δομή με τα οιστρογόνα, τη θηλυκή ορμόνη των οιστρογόνων που παράγεται φυσικά από τον οργανισμό, γι’αυτό και μιμούνται τη δράση τους. Οι ισοφλαβονόλες εσμεύονται φυσικά από τα σημεία των υποδοχέων οιστρογόνων στα ανθρώπινα κύτταρα, μεταξύ των οποία και αυτά των μαστών, μειώνοντας ενδεχομένως και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Λόγω του περιεχομένου της σόγιας σε φυτοοιστρογόνα, πολλές γυναίκες τα τελευταία χρόνια έχουν αποφασίσει να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους τρόφιμα πλούσια σε σόγια, όπως το τόφου, ειδικά κατά την περίοδο έναρξης της εμμηνόπαυσης. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η φυσική παραγωγή του σώματος σε οιστρογόνα μειώνεται σημαντικά με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα σχετικά συμπτώματα. Καθώς τα φυτοοιστρογόνα λειτουργούν σαν πιο «αδύναμα οιστρογόνα», μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ενισχύοντας ελαφρώς τα επίπεδά τους, μειώνονται έτσι και τις εξάψεις σε ορισμένες γυναίκες.

Γενετικά, το εντερικό μικροβίωμα και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν τεράστιο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας αντιδρά σε συγκεκριμένα τρόφιμα, επομένως δεν είναι ακόμα σαφές αν μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα με φυτοοιστρογόνα είναι επωφελής ή όχι. Για όσους, πάντως, έχουν στραφεί στην χορτοφαγία ή τον βιγκανισμό, τρόφιμα με βάση τη σόγια όπως το τόφου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής τους.

Ασφάλεια

Το τόφου, όπως και όλα τα προϊόντα σόγιας, περιέχει μεγάλες ποσότητες οξαλικού οξέος. Άτομα με ιστορικό πέτρας στα νεφρά που περιέχουν οξαλικό οξύ θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση προϊόντων σόγιας. Σε κάθε περίπτωση, πριν από οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας, καλό είναι να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας ή ένας επαγγελματία εναλλακτικής υγείας.

Πηγή: ygeiamou.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου