ΥΓΕΙΑ

Βρέθηκε η «ασπίδα» που δεν επιτρέπει τα παιδιά να νοσήσουν βαριά από τον κορωνοϊό

βρέθηκε-η-ασπίδα-που-δεν-επιτρέπει-τ-70555

Στην ελληνική μελέτη από πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ που δείχνει σημαντική έκπτωση οσφρητικών λειτουργιών σε ασθενείς από κορωνοϊό αναφέρθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον ιό, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος, ταυτόχρονα, μίλησε και για τα νέα ευρήματα από τη Νέα Υόρκη που δείχνουν τον λόγο που τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο να προσβληθούν από την νόσο.

«Ελληνική μελέτη από συναδέλφους πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με την νέα νόσο», είπε και πρόσθεσε: «Η μελέτη χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ και ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών. Οι κορωνοϊοί προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2. Είναι το περίφημο ένζημο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας. Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω κι εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα».

«Νέα ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 στην μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό.», είπε ακόμη ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Μόλις 3 νέα κρούσματα, 2.853 συνολικά – 168 οι νεκροί στη χώρα

Στους 168 έφτασε ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα καθώς στις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν δύο νέοι θάνατοι, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπ. Υγείας.

Από τους θανόντες, 49 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 76 έτη, ενώ το 94% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Παράλληλα εντοπίστηκαν 3 νέα κρούσματα. Συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα έχουν ανέλθει σε 2.853 Από αυτά 612 έχουν σχέση με ταξίδι ενώ 1436 είναι επαφή άλλου γνωστού κρούσματος. Το 55% των ασθενών ήταν άνδρες.

21 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, εκ των οποίων 8 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 72 έτη. 98 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο από αυτές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου