Αυτοπεποίθηση… ένα εφόδιο ζωής!

Τελευταία ενημέρωση: 2020-05-18, 19:26:44
Αυτοπεποίθηση… ένα εφόδιο ζωής!

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου,

 Ψυχολόγου, M.Sc, PhD,  Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

 www.my-psychology.gr

Η αυτοπεποίθηση ίσως είναι το σημαντικότερο ψυχολογικό εφόδιο για μια ήρεμη, ποιοτική και ευτυχισμένη ζωή. Είναι μια στάση που επιτρέπει στους ανθρώπους να έχουν θετική και ρεαλιστική εικόνα του εαυτού τους και των καταστάσεων της ζωής. Η αυτοπεποίθηση είναι κάτι το φρέσκο. Ακριβώς όπως και η φυσική σωματική κατάσταση. Όπως λοιπόν γυμναζόμαστε για να δυναμώσουμε και να διατηρήσουμε την φυσική μας κατάσταση, με την ίδια λογική πρέπει να «γυμνάζουμε» - να εξασκούμε δηλαδή - την αυτοπεποίθησή μας, ώστε να την διατηρήσουμε και φυσικά να την ενδυναμώσουμε. Οι άνθρωποι που έχουν αυτοπεποίθηση εμπιστεύονται τον εαυτό τους και τις ικανότητές τους, έχουν μια γενική αίσθηση ελέγχου της ζωής τους και πιστεύουν στην εκπλήρωση των ρεαλιστικών στόχων, και προσδοκιών τους. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι με ισχυρή αυτοπεποίθηση είναι ευκολότερο να χειριστούμε τα προβλήματα της ζωής και επιπλέον δεν τρομάζουμε τόσο πολύ από την αποτυχία.

Όπως πάντα όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, δηλαδή η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θυμάστε ότι η έλλειψη αυτοπεποίθησης δεν σχετίζεται απαραίτητα με την έλλειψη ικανοτήτων. Αντίθετα, είναι συχνά αποτέλεσμα της υπερβολικής έμφασης στις προσδοκίες των άλλων, όπως των γονιών, των φίλων και της κοινωνίας.

Έρευνες δείχνουν ότι η χαμηλή αυτοπεποίθηση οδηγεί πολύ συχνά στην χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ένα από τα πολλά καθημερινά παραδείγματα της έλλειψης αυτοπεποίθησης είναι η παραμονή ενός ατόμου σε μια κακή και μη ποιοτική σχέση. Το άτομο αυτό ίσως να νομίζει ή να έχει ακούσει, ότι είναι τρομακτικό να ζήσει κανείς μονός του, χωρίς σύντροφο, κάποιο χρονικό διάστημα. Έτσι ο φόβος της μοναξιάς και η γενικότερη ανησυχία του για το πώς θα είναι η ζωή του χωρίς σύντροφο, εγκλωβίζουν το άτομο και διαιωνίζουν μια αποτυχημένη σχέση και μια νοσηρή κατάσταση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αντίδραση αυτή έχει τη βάση της στην χαμηλή αυτοπεποίθηση του ατόμου, τουλάχιστον όσον άφορα τις προσωπικές του σχέσεις.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αυτοπεποίθησή μας είναι πολλοί. Αναφερόμαστε ενδεικτικά σε κάποιες πεποιθήσεις που οι περισσότεροι από μας διατηρούν και οι οποίες ασκούν σημαντική επιρροή στην αυτοπεποίθησή μας. Πιστεύουμε λοιπόν ότι όλοι οι σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή μας πρέπει να μας αγαπούν και να μας εγκρίνουν πάντα. Ωστόσο αυτή η πεποίθηση δεν κάνει τίποτε άλλο από το να μας αγχώνει. Εναλλακτικά θα μας βοηθούσε περισσότερο να πιστεύουμε ότι οι πεποιθήσεις μας και οι προσωπικές μας αξίες δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από την έγκριση των άλλων. Μια άλλη λανθασμένη πεποίθηση την οποία πολλοί από μας τείνουμε να έχουμε είναι ότι πρέπει να είμαστε πάντα ικανοί και επαρκείς σε όλα, και να επιτυγχάνουμε σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Δε θα πρέπει να λησμονούμε όμως ότι η αξία μας δεν καθορίζεται από τα επιτεύγματά μας. Επομένως, θα μπορούσαμε να κάνουμε μια δεύτερη, εναλλακτική σκέψη ότι η αξία του ανθρώπου αποτελεί ένα έμφυτο χαρακτηριστικό που το έχουν όλοι οι άνθρωποι και δεν εξαρτάται από τις επιδόσεις μας.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
8
=