Εγκεφαλικό: 9 τρόποι για να το…αποφύγετε

εγκεφαλικό-9-τρόποι-για-να-τοαποφύγετ-401610

Αν και τα παλαιότερα χρόνια ένα εγκεφαλικό επεισόδιο αφορούσε κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, πλέον η διατροφή, το άγχος, η κατάθλιψη και ο δυτικός τρόπος ζωής έχουν μειώσει κατά πολύ το ηλικιακό όριο.

Πέρα από τις γενικές οδηγίες που όλοι γνωρίζουμε λίγο έως πολύ, υπάρχουν κάποια ακόμη tips, που μπορούν να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητά σας και να απομακρύνουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο.

1.Περπατήσετε τουλάχιστον 20 λεπτά τη μέρα

Ακόμη και μόλις 20 λεπτά καθημερινό περπάτημα αρκούν για να αποφύγετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Έρευνα έχει δείξει ότι με 2 ώρες μέσο όρο περπάτημα την εβδομάδα ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειώνεται κατά 30%.

2. Άλλο στενοχώρια και άλλο κατάθλιψη

Η στενοχώρια σε περιστάσεις που το «απαιτούν» είναι αναμφισβήτητες και φυσιολογικές για όλους τους ανθρώπους. Ωστόσο σε περίπτωση που η λύπη είναι μόνιμη, έχετε διαρκώς μια αίσθηση κενού, και νιώθετε συνεχώς ανήμπορος, εξουθενωμένος και αβοήθητος, με διαταραχές στον ύπνο και στην συγκέντρωση, ενδέχεται να μιλάμε για κατάθλιψη. Αναγνωρίστε τι από τα δύο ισχύει και επικοινωνήστε με τον προσωπικό σας γιατρό.

3. Κοιμηθείτε 7 ώρες

Αν και η ξεκούραση και ο ύπνος κάνουν καλό ωστόσο περισσότερες από 10 ώρες ύπνου σε καθημερινή βάση, αυξάνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 63%, αναλογικά με κάποιον, ο οποίος κοιμάται μόλις 7 ώρες. Επιπλέον δε, το ροχαλητό, αν και σύνηθες, «κατηγορείται» ότι αυξάνει τις πιθανότητες δύο φορές περισσότερο να υποστεί ο οργανισμός μεταβολικό σύνδρομο, γεγονός που υπό συγκεκριμένες συνθήκες ενδέχεται να προκαλέσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού καρδιολογικού επεισοδίου ακόμη και διαβήτη.

4.Το ελαιόλαδο…σύμμαχος στην υγεία

Αποτελεί πλέον δεδομένο ότι το ελαιόλαδο πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλες τις μαγειρικές επιλογές (τηγάνισμα, ψήσιμο κλπ) καθώς μειώνει αισθητά τον κίνδυνο εμφράγματος. Νέες έρευνες ωστόσο κάνουν λόγο και για ιδιαίτερη μείωση στον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων μέχρι και 40 %.

5.Δώστε σημασία στις ημικρανίες

Αυτοί οι ενοχλητικοί πονοκέφαλοι, από τους οποίους πάσχει μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, αν και δεν «κατηγορούνται» ευθέως ως ένδειξη εγκεφαλικού επεισοδίου, οι ειδικοί επιμένουν ότι ο ασθενής οφείλει να ενημερώσει τον γιατρό του, ο οποίος και θα εκτιμήσει την σοβαρότητά τους.

6.Ταχυπαλμία: μην την αγνοείτε

Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που συνοδεύεται από δύσπνοια, ζαλάδα και πόνο στο στήθος- ενδείξεις καρδιακής μαρμαρυγίας-η ταχυπαλμία αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου ακόμη και πέντε φορές περισσότερο.

7.Γλυκά λαχανικά και φρούτα

Αν οι γλυκοπατάτες δεν είναι του γούστου σας τουλάχιστον καταναλώστε περισσότερες μπανάνες, σταφίδες και σάλτσα ντομάτας, προϊόντα που περιέχουν υψηλό δείκτη κάλιου, στοιχείο που συμβάλει στη μείωση του κινδύνου κατά 20%. Άλλες πηγές πλούσιες σε κάλιο είναι το ψάρι, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά.

8.Ηρεμία

Μία τελευταία έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Υπέρταση, αναφέρει ότι οι ευέξαπτοι και επιθετικοί άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Στην ίδια έρευνα παρατηρήθηκε ότι σε τεστ προσωπικότητας που έγινε σε συμμετέχοντες, εκείνοι που ήταν πιο ανταγωνιστικοί, παρουσίασαν διόγκωση των φλεβών τους στο λαιμό (ένδειξη εγκεφαλικού επεισοδίου) αναλογικά με εκείνους που ήταν πιο συγκαταβατικοί.

9. Σκέψου γρήγορα

Σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου ωστόσο, το ίδιο το σώμα στέλνει μηνύματα. Θυμηθείτε:

-αν το πρόσωπο έχει άνισο χαμόγελο, ξαφνική δυσμορφία, μούδιασμα και διαταραχές στην όραση

-αν υπάρξει αδυναμία στα άκρα και δυσκολία στο περπάτημα

-αν η ομιλία είναι ακατανόητη, μπερδεμένη ή ακόμη και υπάρχει πλήρης αφωνία

τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας και να διακομιστείτε άμεσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Στα εγκεφαλικά επεισόδια το χάσιμο χρόνου μπορεί να έχει ολέθρια για την υγεία αποτελέσματα

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου