ΔΙΕΘΝΗ

Δραματική μείωση έως 90% των μεταμοσχεύσεων λόγω κορονοϊού

δραματική-μείωση-έως-90-των-μεταμοσχεύσ-82182

Απότομη μείωση στον αριθμό των διαθέσιμων για μεταμόσχευση οργάνων από νεκρούς δότες καταγράφεται διεθνώς εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, όπως δείχνει μια νέα έρευνα σε Γαλλία (μείωση 90%) και ΗΠΑ (μείωση 51%). Η δραματική μείωση αφορά όλα τα όργανα (νεφρούς, ήπαρ, καρδιά, πνεύμονες), με αποτέλεσμα μια εξίσου κατακόρυφη υποχώρηση στις μεταμοσχεύσεις που γίνονται εν μέσω της Covid-19.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Πίτερ Ρις της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, ανέφεραν ότι η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στα νεφρά προς μεταμόσχευση.

“Τα σωτήρια για τη ζωή όργανα από νεκρούς δότες αντιπροσωπεύουν μια περιορισμένη χρονικά ευκαιρία, καθώς πρέπει να παρασχεθούν και να χρησιμοποιηθούν γρήγορα. Όμως, προκειμένου να διαφυλάξουν την ασφάλεια των ασθενών τους, τα κέντρα μεταμόσχευσης πρέπει πλέον να ελέγχουν προσεκτικά όλους τους δότες, ώστε να διασφαλίσουν τον ελάχιστο δυνατό κίνδυνο για Covid-19”, δήλωσε ο δρ Ρις.

Η πανδημία ήλθε να επιδεινώσει τη χρόνια έλλειψη οργάνων προς μεταμόσχευση παγκοσμίως. Μόνο στις ΗΠΑ ο κατάλογος αναμονής ανθρώπων που χρειάζονται κάποιο όργανο, ξεπερνά τους 120.000. Αν και ο αριθμός των μοσχευμάτων από εν ζωή δότες εμφανίζει αυξητική τάση διεθνώς, η μεγάλη πλειονότητα των οργάνων συνεχίζει να προέρχεται από νεκρούς δότες. Ενδεικτικά, από τις σχεδόν 40.000 μεταμοσχεύσεις που έγιναν στις ΗΠΑ το 2019, περισσότερες από 32.000 αφορούσαν όργανα από νεκρούς δότες.

Αρκετά κέντρα μεταμόσχευσης διεθνώς συνεχίζουν τις μεταμοσχεύσεις εν μέσω πανδημίας, αλλά αντιμετωπίζουν αυξημένες προκλήσεις τόσο όσον αφορά την εύρεση οργάνων, όσο και την τήρηση πολύ αυξημένων μέτρων ασφαλείας κατά την όλη διαδικασία της μεταμόσχευσης.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι στις ΗΠΑ ο αριθμός οργάνων προς μεταμόσχευση έπεσε μέσα σε ένα μήνα, από τουλάχιστον 110 τη μέρα στις 6 Μαρτίου, σε λιγότερα από 60 τη μέρα στις 5 Απριλίου. Ειδικά για τα προς μεταμόσχευση νεφρά η μείωση αυτό το διάστημα ήταν από σχεδόν 65 σε περίπου 35 ημερησίως. Στη Γαλλία οι μειώσεις ήσαν ακόμη μεγαλύτερες. Ακόμη και σε περιοχές που δεν επλήγησαν τόσο από την Covid-19, o αρνητικός αντίκτυπος στις μεταμοσχεύσεις είναι αισθητός.

Το 2018 είχαν γίνει παγκοσμίως περίπου 150.000 μεταμοσχεύσεις, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περισσότεροι από ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σήμερα με μεταμοσχευμένο όργανο.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου