ΥΓΕΙΑ

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πως πάσχουν από ΧΑΠ

οι-περισσότεροι-δεν-γνωρίζουν-πως-πάσ-82204

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια αποτελεί σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα την πέμπτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ευθύνεται κάθε χρόνο για περισσότερους από τρία εκατομμύρια θανάτους και εκτιμάται ότι προκαλεί παγκοσμίως περισσότερες από 29 εκατομμύρια χρόνια ζωής σε συνθήκες αναπηρίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει κατατάξει ως μία από τις πέντε πιο επικίνδυνες αρρώστιες της επόμενης χιλιετίας και συντονίζει προσπάθειες για την αντιμετώπισή της.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 500-700 χιλιάδες συνάνθρωποί μας πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ενώ οι μισοί περίπου από αυτούς δεν το γνωρίζουν.

Αποπροσανατολίζουν τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της νόσου, που προκαλείται κατά κανόνα από το κάπνισμα, είναι βήχας, απόχρεμψη και δύσπνοια. Το πρόβλημα με τα συμπτώματα είναι ότι έχουν τόσο ύπουλη εμφάνιση έτσι ώστε οι πάσχοντες για κάποια χρόνια τα θεωρούν λανθασμένα σαν μία φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος και της ηλικίας που αυξάνεται και να μην καταφεύγουν στον πνευμονολόγο για να εξεταστούν και να υποβληθούν σε σπιρομέτρηση που είναι η εξέταση που αποκαλύπτει την νόσο.

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως με τη σωστή ενημέρωση, την όσο το δυνατόν σε πιο αρχικά στάδια της νόσου διάγνωση, τη διακοπή του καπνίσματος και τη σωστή θεραπεία και παρακολούθηση από πνευμονολόγο, οι ασθενείς έχουν λιγότερα συμπτώματα και μπορούν να ζουν σχεδόν φυσιολογικά.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τη διακοπή του καπνίσματος και την επίσκεψη σε πνευμονολόγο. Όλοι οι καπνιστές πρέπει να κάνουν ετήσια σπιρομέτρηση (ειδική εξέταση διαγνωστική της ΧΑΠ) σε πιστοποιημένα πνευμονολογικά ιατρεία και να καταφύγουν στα ιατρεία βοήθειας διακοπής καπνίσματος. Τέλος, όλοι οι διαγνωσθέντες πρέπει να μπουν σε ειδικό πρόγραμμα θεραπείας και αποφυγής παραγόντων κινδύνου.

capital.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου