ΥΓΕΙΑ

Ράλι από τις φαρμακευτικές για το εμβόλιο του covid-19

ράλι-από-τις-φαρμακευτικές-για-το-εμβό-84362

Την τελευταία φορά που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στην ανώτατη κατηγορία 6, που αντιστοιχεί σε πανδημία, ήταν στις 11 Ιουνίου 2009 για τη γρίπη των χοίρων H1N1 (είχε προηγηθεί η πανδημία του 1968 από τη λεγόμενη γρίπη του Χονγκ Κονγκ που σκότωσε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους).

Στις 11 Μαρτίου ο ΠΟΥ κηρύσσει την πανδημία για το νέο ιό που χαρακτηρίσθηκε από τον ίδιο ως “εχθρός της ανθρωπότητας”, έχοντας ήδη προσβάλει πάνω από τρία εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη, τον Covid-19.

TIME LINE

Το χρονικό της επιδημίας

  • Ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2019 από την πόλη Ουχάν στην κεντρική Κίνα
  • Στις 11 Ιανουαρίου, ανακοινώνεται από τις κινεζικές αρχές ο πρώτος θάνατος από τον νέο κορωνοϊό
  • Στα μέσα του ίδιου μήνα έγινε “πέρασμα” στην Ευρώπη. Γαλλία και τη Γερμανία οι πρώτες χώρες όπου καταγράφηκαν κρούσματα
  • Στις 30 Ιανουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσει διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  • Στις 11 Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσει πανδημία

Στην Ελλάδα:

  • Στις 26 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα
  • Στις 10 Μαρτίου ανακοινώνεται η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία
  • Στις 12 Μαρτίου καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος στη χώρα μας
  • Γενικό lockdown από τις 23 Μαρτίου

Δοκιμές εμβολίων

Με τα κρούσματα και τους θανάτους να ακολουθούν μια εφιαλτική πορεία, την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ να μετρούν χιλιάδες νεκρούς, ξεκίνησε παράλληλα ένας αγώνας δρόμου από τις φαρμακευτικές για την ανάπτυξη του σωτήριου εμβολίου. Αν οι κλινικές δοκιμές συνεχίσουν και είναι επιτυχημένες, θα μπορούσαμε να έχουμε εμβόλιο μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, που να είναι σε θέση να εγκριθεί, όπως λένε οι ειδικοί. Περίπου 120 προγράμματα εμβολίων τεστάρονται κατά της ασθένειας που προκαλεί ο ιός SARS-Cov-2, από τα οποία τα 110 βρίσκονται σε προκλινικό στάδιο ανάπτυξης.

Από αυτά, οκτώ προγράμματα έχουν φθάσει στην φάση Ι των κλινικών δοκιμών και δοκιμάζονται σε ανθρώπους. Ανάμεσά τους, ένα κινεζικό πρόγραμμα του φαρμακευτικού κολοσσού CanSino, με κλινικές δοκιμές της φάσης Ι και ΙΙ.

BioNTech και Pfizer διεξάγουν από κοινού κλινικές μελέτες για τα υποψήφια εμβόλια κατά της νόσου COVID-19, αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, σε πολλαπλά κέντρα κλινικών μελετών. Η συνεργασία, όπως σημειώνουν οι εταιρείες έχει στόχο την ταχεία προώθηση πολλαπλών υποψηφίων εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 για κλινική δοκιμή σε ανθρώπους, βάσει των ιδιόκτητων πλατφορμών mRNA εμβολίων της BioNTech, με στόχο τη διασφάλιση της ταχείας πρόσβασης στο εμβόλιο σε παγκόσμιο επίπεδο, εφόσον λάβει έγκριση.

Η φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson έχει ανακοινώσει πως οι δοκιμές του πειραματικού εμβολίου της κατά του κορονοϊού σε άνθρωπο θα ξεκινήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Sanofi και η GSK έχουν υπογράψει σύμβαση συνεργασίας για την ανάπτυξη ενός ανοσοενισχυμένου εμβολίου για την καταπολέμηση του COVID-19, με χρήση καινοτόμου τεχνολογίας και από τις δύο εταιρείες, με σκοπό τη διαχείριση της εν εξελίξει πανδημίας. Η Sanofi θα συνεισφέρει το αντιγόνο S-πρωτεΐνης του COVID-19, το οποίο βασίζεται σε τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA. Με την εν λόγω τεχνολογία έχει παραχθεί ένα αντιγόνο το οποίο είναι ακριβές γενετικό αντίγραφο των πρωτεϊνών που βρίσκονται στην επιφάνεια του ιού. Η GSK θα συνεισφέρει στη συνεργασία με την αποδεδειγμένη τεχνολογία πανδημικού ανοσοενισχυτικού που κατέχει.

Τρία ακόμη κινεζικά προγράμματα εμβολίων βρίσκονται στην φάση Ι των δοκιμών: το ένα ανήκει στην φαρμακευτική εταιρεία Sinovac (εισηγμένη στον Nasdaq) και οι υπόλοιπες δύο ανήκουν στο Ιατρικό Ινστιτούτο του Σεντζέν, σύμφωνα με τα στοιχεία του London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Στην κούρσα του εμβολίου έχουν ριχτεί και οι αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες Moderna και Inovio Pharmaceuticals. Το πρόγραμμα της Moderna αναπτύσσεται σε συνεργασία με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH).

Ο δρόμος επί του παρόντος δείχνει να είναι μακρύς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν θα πρέπει να αναμένουμε το εμβόλιο άμεσα, και πάλι όμως η αποτελεσματικότητά τους δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη με τα παρόντα δεδομένα. Λέγεται πως θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να ολοκληρωθούν οι έρευνες αλλά και οι κλινικές δοκιµές για το εµβόλιο κατά του κορονοϊού. Θολό είναι και το τοπίο για το ποιοι αποκτούν ανοσία και για πόσο διάστημα.

Η μελέτη “SOLIDARITY”

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διεξάγει την παγκόσμια κλινική μελέτη SOLIDARITY για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα τεσσάρων ελπιδοφόρων θεραπειών, για να βρεθεί η πιο αποτελεσματική. Τα τέσσερα σχήματα είναι:

  • Ρεμντεσιβίρη, ένα πειραματικό φάρμακο που στοχεύει γενετικό υλικό RNA και προορίζεται να σταματήσει την αναπαραγωγή του ιού. Δοκιμάστηκε χωρίς επιτυχία προηγουμένως κατά του ιου Ebola, είναι πολύπλοκο να παρασκευαστεί και χορηγείται ενδοφλεβίως. Το φάρμακο χορηγήθηκε και σε Έλληνες ασθενείς με COVID-19 στα νοσοκομεία αναφοράς.
  • Λοπιναβίρη/Ριτοναβίρη
  • Ριτοναβίρη/λοπιναβίρη/β-ιντερφερόνη, η οποία είναι μία ουσία που χορηγείται σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση
  • Χλωροκίνη, φάρμακο για την ελονοσία, και υδροξυχλωροκίνη

Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των τεσσάρων θεραπειών ανά νοσοκομείο, ο ασθενής με τυχαία επιλογή εντάσσεται σε ένα από τα συγκεκριμένα θεραπευτικά σχήματα ή στο βασικό θεραπευτικό πρωτόκολλο έκαστης χώρας για την COVID-

Capital Health

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου