ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Πώς θα πραγματοποιηθούν μοριακοί έλεγχοι και τεστ αντισωμάτων στην Ελλάδα

κορονοϊός-πώς-θα-πραγματοποιηθούν-μο-99330

Με την διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού να περνά στην επόμενη φάση, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε τις σκέψεις της επιτροπής για τον τρόπο που θα πραγματοποιηθούν τα τεστ Covid-19, αλλά και τα τεστ αντισωμάτων.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού, έδωσε μια ιδέα για τον τρόπο που θα πραγματοποιούνται τα τεστ μοριακού ελέγχου της νόσου, αλλά και τα τεστ αντισωμάτων ενάντια στην ασθένεια.

Όπως είπε, ο εργαστηριακός μοριακός έλεγχος -το τεστ δηλαδή για την διάγνωση της νόσου -συστήνεται σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού σε περιστατικά με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού που συνάδουν με τον Covid-19 κατά προτεραιότητα στους παρακάτω:

-σε ασθενείς που νοσηλεύονται ή αναμένεται να νοσηλευτούν,
-ηλικιωμένα άτομα και άτομα με υποκείμενα νοσήματα,
-φιλοξενούμενους και εργαζόμενους σε κλειστές δομές. Σε αυτές, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε μεταξύ άλλων, -γηροκομεία, φυλακές, στρατόπεδα, δομές ψυχικής υγείας και φυσικά σε δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Τέλος, ο λοιμωξιολόγος, ανέφερε πως κατά προτεραιότητα θα πραγματοποιούνται τεστ για τον κορωνοϊό σε στενές επαφές επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Τεστ για τον κορονοϊό σε ασυμπτωματικούς ασθενείς

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, αναμένεται να ξεκινήσουν, τεστ μοριακού ελέγχου και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία. Τα τεστ αυτά θα πραγματοποιούνται κατά προτεραιότητα σε προσωπικό και φιλοξενούμενους κλειστών δομών, άτομα που πρόκειται να εισαχθούν για νοσηλεία ή χορήγηση χημειοθεραπείας, ανοσοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, σε κλινικές τμήματα υψηλού κινδύνου, εγκύους που εισάγονται για τοκετό και φιλοξενούμενους σε δομές που έχουν υψηλή επίπτωση λοίμωξης ή διαπιστωμένες εισροές κρουσμάτων.

Επιπλέον, όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρύ πρόγραμμα τεστ αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού, με προτεραιότητα σε εργαζόμενους σε υπηρεσίες υγείας, προκειμένου να μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στην εργασία τους. Ωστόσο, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο της διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου