ΛΑΡΙΣΑ

Ενδοσκοπική αντιμετώπιση κύστης κόκκυγα – Endoscopic Sinus Pilonidal Treatment (EPSiT)

ενδοσκοπική-αντιμετώπιση-κύστης-κόκ-103317

Του Ευάγγελου Καναβού, Γενικού Χειρουργού, Διευθυντή Α΄ Χειρουργικής Κλινικής ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Εισαγωγή

Η κύστη κόκκυγος είναι μία πάθηση κυρίως νεαρών ατόμων. Οι κλασσικές χειρουργικές τεχνικές (ευρεία εκτομή, μαρσιποποίηση, διαφορετικοί τύποι κρημνών), χαρακτηρίζονται από μετεγχειρητικό πόνο, μεγάλες τραυματικές επιφάνειες, άσχημα αισθητικά τραύματα και μακροχρόνια νοσηλεία.

Με τη χρήση κάμερας και ειδικών ενδοσκοπικών εργαλείων, είναι δυνατή η θεραπεία μιας ενοχλητικής και πολύ συχνής πάθησης όπως η κύστη κόκκυγα.

Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική πραγματοποιείται με το ενδοσκόπιο του Meinero, ονομάζεται EPSiT (Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment), επιτρέπει την καταστροφή του τοιχώματος της κύστης και την πλήρη απομάκρυνση των τριχών.

Από μια τομή 4,8 χιλιοστών που περικλείει το δερματικό συρίγγιο της κύστης κόκκυγα τοποθετείται μια κάμερα 4,8 χιλ. που επιτρέπει την ανεύρεση όλων των αποστηματικὠν κοιλοτήτων και του περιεχομένου αυτών (τρίχες, κλπ.), που ευθύνονται για την νόσο. Πολλαπλές πλύσεις, απομάκρυνση των ξένων σωμάτων και του τοιχώματος της κύστης, πραγματοποιούνται από το κανάλι εργασίας του ενδοσκοπίου.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με μέθη (γενική αναισθησία με αυτόματη αναπνοή), τοπική αναισθησία ή με αναισθησία που ο ίδιος ο ασθενής επιλέγει με τον αναισθησιολόγο.

Η παραμονή στο νοσοκομείο δεν ξεπερνά τις 24 ώρες (ανάλογα το είδος της αναισθησίας).

Σημαντικά στοιχεία

Ο μέσος όρος επιστροφής στον εργασιακό χώρο, μετά την επέμβαση, είναι από 1 – 2 ημέρες. Δεν παρατηρήθηκαν υποτροπές με μέγιστο follow up 3 μηνών. Το αισθητικό αποτέλεσμα κρίθηκε ικανοποιητικό από όλους τους ασθενείς.

Συμπεράσματα

Η EPSiT αναδεικνύεται ως μια αξιόπιστη ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την χειρουργική θεραπεία της κύστης κόκκυγος, με πολύ χαμηλή πιθανότητα υποτροπής (μηδενική στη δική μας εμπειρία), με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, μικρή πιθανότητα επιπλοκών (μηδενική στη δική μας εμπειρία) επιτρέποντας μια σχεδόν άμεση επιστροφή στην εργασία και ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου