ΥΓΕΙΑ

Εγκλεισμός και ανθρώπινες σχέσεις…

εγκλεισμός-και-ανθρώπινες-σχέσεις-103642

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου,

Ψυχολόγου, MSc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.my-psychology.gr

Αυτές τις μέρες ζούμε αναμφισβήτητα στιγμές που δε θα φανταζόμασταν ποτέ στη ζωή μας !! Ποιος θα φανταζόταν ότι θα έπρεπε να μείνουμε σπίτι μας σε καραντίνα για τόσο πολύ καιρό; Αυτή η κατάσταση του εγκλεισμού φοβίζει πολύ κόσμο και δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια. Πολλοί άνθρωποι ενόψει της μείωσης των κοινωνικών επαφών έρχονται αντιμέτωποι με δυσάρεστα συναισθήματα, δημιουργείται ένα κενό στην καθημερινότητά τους και το αίσθημα μοναξιάς αυξάνεται.

Οι ανθρώπινες σχέσεις σε κάποιες περιπτώσεις δοκιμάζονται εν μέσω καραντίνας, καθώς από τη μια απομονωνόμαστε κοινωνικής και στερούμαστε τη συναναστροφή με αγαπημένα μας πρόσωπα και από την άλλη είτε μας επιβάλλεται η πολυήμερη συναναστροφή με ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε μια στενή σχέση. Η πολύωρη τριβή μεταξύ των ζευγαριών σε περιορισμένο χώρο δύναται να δημιουργήσει προστριβές και να φέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα της σχέσης τους, για τα οποία τόσο καιρό εθελοτυφλούσαν καλύπτοντάς τα με πολύωρη εργασία, κοινωνικές εξόδους, παράλληλες σχέσεις κ.λπ. Η δυσκολία διαχείρισης προβλημάτων των παιδιών, ο λιγότερος χώρος και ο περισσότερος χρόνος “μαζί”, δημιουργούν αισθήματα εγκλωβισμού και καταπίεσης, αισθήματα ανίας και πολύ εντυπωσιακά αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης αποτελούν σημαντικές εστίες έκλυσης άγχους ή/και εντάσεων. Το γενικότερο αίσθημα του φόβου που προκαλεί μια πανδημία, πολύ συχνά εκφράζεται μεταμορφωμένο σε θυμό, κάνοντας την επικοινωνία να φαντάζει αδύνατη.

Δυστυχώς, σε πολλές οικογένειες ενόψει του υποχρεωτικού εγκλεισμού παρατηρείται το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας καθώς πολλοί άνθρωποι που δέχονται βία βρίσκονται απομονωμένοι με τον/την κακοποιό τους, μακριά από την οικογένεια, τους φίλους τους και ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για εκείνους. Σε αυτήν την περίπτωση η παράταση της συγκατοίκησης απαγορεύεται και το άτομο που γίνεται θύμα ενδοοικογενειακής βίας, επιβάλλεται να καταγγείλει το περιστατικό στις αρμόδιες αρχές, ακόμα και τώρα που η χώρα μας βρίσκεται σε αυτή τη δεινή θέση.

Φυσικά η παραμονή στο σπίτι έχει τη θετική της πλευρά για κάποιες οικογένειες καθώς υπάρχει αρκετός χρόνος να έρθει ένα ζευγάρι πιο κοντά, να επικοινωνήσει βαθύτερα και ουσιαστικότερα και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του ως προς τις προσδοκίες του για το μέλλον. Αυτό συμβαίνει σε «υγιείς» σχέσεις ζευγαριών όπου υπάρχει αλληλοκατανόηση και αλληλοσεβασμός. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού στο σπίτι υπάρχει αρκετός χρόνος για την οικογένειά μας που τόσο μας λείπει στην καθημερινότητα. Από εμάς εξαρτάται το πώς θα τον αξιοποιήσουμε ποιοτικά, ευχάριστα και δημιουργικά, δοκιμάζοντας καινούργια πράγματα, παίζοντας με τα παιδιά, επικοινωνώντας, βλέποντας αγαπημένα βίντεο οικογενειακών στιγμών ή ταινίες, κάνοντας γυμναστική, μαγειρεύοντας όλοι μαζί και πολλά άλλα…

Η επικοινωνία με την οικογένειά μας και τους φίλους μας (στο τηλέφωνο, με βιντεοκλήση, με μηνύματα, σε διαδικτυακές κοινότητες) και η ανταλλαγή συμβουλών με άλλα άτομα θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε την πλήξη και τον εκνευρισμό και να νιώσουμε καλύτερα ψυχολογικά. Θα πρέπει ωστόσο να επιλέξουμε τα κατάλληλα άτομα για. επικοινωνία, αυτά που δε θα επιδεινώσουν ή χαλάσουν τη διάθεσή μας.

Επομένως, αν και οι ανθρώπινες σχέσεις μπορεί να δοκιμάζονται δείχνουμε ψυχραιμία, προσπαθούμε να εστιάσουμε ο καθένας στον εαυτό του, να ξανασυστηθούμε με τον/την σύντροφό μας, να επαναξιολογήσουμε και να επανπροσδιορίσουμε τη σχέση μας, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτήν τη δύσκολη συνθήκη…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου