ΔΙΕΘΝΗ

Η νικοτίνη προστατεύει από τον κορονοϊό; Νέα μελέτη θα λύσει τον «γρίφο»

η-νικοτίνη-προστατεύει-από-τον-κορονο-109301

Χαμηλός αριθμός καπνιστών ανάμεσα στους ασθενείς – Ετοιμάζονται κλινικές δοκιμές με τσιρότα νικοτίνης στο Παρίσι

Θα μπορούσε η νικοτίνη να έχει προστατευτική δράση απέναντι στον Covid-19; Συγκεκριμένες ενδείξεις οδηγούν τους επιστήμονες στο να πραγματοποιήσουν κλινικές δοκιμές άμεσα.

Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το νοσοκομείο La Pitié-Salpêtrière στο Παρίσι, το σχετικά χαμηλό ποσοστό καπνιστών ανάμεσα στους νοσηλευόμενους για κορονοϊό, προβληματίζει τους ερευνητές, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν δοκιμές πρόληψης και θεραπείας με τη χρήση τσιρότων νικοτίνης.

Η επιβεβαίωση του χαμηλού αριθμού καπνιστών ανάμεσα στους ασθενείς προέρχεται από τα αποτελέσματα γαλλικής έρευνας που πραγματοποιείται επί 350 νοσηλευόμενων ασθενών και 150 ελαφρύτερων περιστατικών της Covid-19 ( που έχουν επιβεβαιωθεί από τεστ PCR).

«Μεταξύ των ασθενών αυτών δεν υπάρχουν παρά 5% καπνιστές», δήλωσε ο καθηγητής Ιατρικής Ζαχίρ Αμούρα, επικεφαλής της μελέτης. «Δηλαδή, υπάρχουν 80% λιγότεροι καπνιστές μεταξύ των ασθενών της Covid σε σχέση με το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό, ίδιου φύλου και ηλικίας».

Από την πλευρά του ο Ζαν Περ Σανζέ, του Ινστιτούτου Παστέρ, νευροβιολόγος και ειδικός στους νικοτινικούς υποδοχείς, σημειώνει χαρακτηριστικά «σύμφωνα με την υπόθεση, η νικοτίνη προσκολλάται στον κυτταρικό υποδοχέα που χρησιμοποιείται από τον κορονοϊό και τον εμποδίζει να προκολληθει.

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας έδωσε ήδη το πράσινο φως για τη μελέτη και έτσι τα τσιρότα νικοτίνης θα χορηγηθούν με διαφορετικές δοσολογίες σε τρεις δοκιμές:

  • προληπτικά σε υγειονομικό προσωπικό, για να διαπιστωθεί εάν έχουν προστατευτική δράση
  • θεραπευτικά σε νοσηλευόμενους ασθενείς, για την άμβλυνση των συμπτωμάτων τους και τέλος
  • σε βαριά περιστατικά που βρίσκονται στην εντατική

Ο καθηγητής Ζαχίρ Αμούρα θεωρεί ότι είναι πιθανόν οι καπνιστές ασθενείς να δουν επιβάρυνση της κατάστασής τους εξαιτίας της απότομης στέρησης του καπνού, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί.

Ερευνητές και επιστήμονες, πάντως, προειδοποιούν ότι οι μελέτες αυτές βασίζονται προς το παρόν σε υποθέσεις και ενδείξεις, συνεπώς δεν θα πρέπει να υπάρξει η οποιαδήποτε παρακίνηση προς τον πληθυσμό να προσφύγει στο κάπνισμα. Πέρα από τις γνωστές επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος στον οργανισμό, προς το παρόν η γενική πεποίθηση είναι ότι οι καπνιστές παραμένουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αναφορικά και με τον κορονοϊό.

efsyn.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου