ΤΟΠΙΚΑ

«Οδικός χάρτης» συμβουλών για την αποφυγή προσβολής από τον ιό

οδικός-χάρτης-συμβουλών-για-την-απο-109499

Από την τοπική Ενωση Ανθρώπων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Xρήσιμες συμβουλές για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας σχετικά με τον Covid – 19 παρέχει η Ενωση Ανθρώπων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Ν. Μαγνησίας και Β. Σποράδων με τη συνδρομή του νευρολόγου Νικόλαου Θάνου, συνεργάτη του Συλλόγου.

Οι συμβουλές απευθύνονται σε εκείνους που νοσούν με ΣκΠ, ειδικά με προβλήματα κινητικότητας και όσους λαμβάνουν ορισμένες DMT θεραπείες (θεραπείες τροποποίησης της ασθένειας), που πρέπει να προσέχουν περισσότερο για να ελαχιστοποιήσουν την έκθεση τους στον ιό, καθώς επίσης τους φροντιστές των ατόμων που πάσχουν από ΣΚΠ και όλα τα μέλη της οικογένειας, για να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης της λοίμωξης Covid – 19 στο σπίτι.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν την τήρηση των κανόνων υγιεινής (συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, δεν αγγίζουμε το πρόσωπα, τα μάτια, τη μύτη, το στόμα εκτός αν τα χέρια μας είναι καθαρά), τήρηση των αποστάσεων, καλό πλύσιμο των τροφίμων, αποφυγή συναθροίσεων και μετακινήσεων με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επίσης, όπως τονίζεται πολλές θεραπείες ανοσοτροποποίησης καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ορισμένα φάρμακα για τη ΣκΠ μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών από τη μόλυνση με covid – 19. Γι αυτό συνιστάται τα άτομα που λαμβάνουν DMT θεραπείες (θεραπείες τροποποίησης της ασθένειας ) να συνεχίζουν τη θεραπεία τους.

Τα άτομα που έχουν συμπτώματα covid – 19 ή έχουν θετικό τεστ πρέπει να συζητούν με τον θεράποντα ιατρό τους (νευρολόγο), ώστε να επιλέξουν την κατάλληλη θεραπεία για την πορεία και τη δραστηριότητα της νόσου ενόψει του κινδύνου covid – 19, εξετάζοντας προσεκτικά τα οφέλη και τους κινδύνους από την έναρξη των θεραπειών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου