ΤΟΠΙΚΑ

Επισκέφτηκε 2.500 σπίτια ο Dr. Button

επισκέφτηκε-2-500-σπίτια-ο-dr-button-111051

Στο σύστημα τηλεϊατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας περισσότεροι από 200 γιατροί

Συνολικά 2.500 σπίτια επισκέφτηκε εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού ο Dr. Button, που είναι δίπλα στους πολίτες σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες τηλεϊατρικής.

Το σύστημα τηλεϊατρικής κατά του κορονοϊού, που προσφέρει η Περιφέρειας Θεσσαλίας, αριθμεί 9.000 εγγεγραμμένους χρήστες και έχει περισσότερους από 200 ενεργούς γιατρούς που παρέχουν υπηρεσίες με άμεση επικοινωνία, υπεύθυνη ενημέρωση, επιστημονική καθοδήγηση.

Το παράδειγμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας ακολούθησαν και οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας.

«Δίνουμε στην κοινωνία ένα σύγχρονο, έξυπνο και απλό στη χρήση του εργαλείο για να μείνουμε όλοι σπίτι», είχε δηλώσει στις 16 Μαρτίου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ανακοινώνοντας τη λειτουργία της εφαρμογής και τη δυνατότητα χρήσης της από τους Θεσσαλούς πολίτες δωρεάν.

Μερικές μέρες μετά την αναστολή λειτουργίας της εστίασης σε εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού, ο Βόλος, η Λάρισα, τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα είχαν δίπλα τους τον Dr. Button. Ηταν τότε που η πανδημία είχε αρχίσει να δείχνει τα δόντια της στην Ιταλία και άλλες χώρες της Ευρώπης. Ηταν λοιπόν πολύ σημαντικό να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση.

Ο Βολιώτης παθολόγος Ανδρέας Σταματακόπουλος, που παρέχει τις υπηρεσίες του μέσω της εν λόγω πλατφόρμας, λέει ότι προκλήθηκαν πανικός και τρομοκράτηση του κόσμου.

Στην δωρεάν εφαρμογή έσπευδαν να εγγραφούν πολλοί πολίτες για να επικοινωνήσουν με γιατρούς και να βεβαιωθούν ότι δεν πάσχουν από τον φονικό ιό. Τα συμπτώματα του Covid – 19 προσομοιάζουν με αυτά απλής ίωσης με αποτέλεσμα να προκαλείται δικαιολογημένα φόβος.

«Με το παραμικρό σύμπτωμα ο κόσμος σκεπτόταν τον κορονοϊό. Στην πραγματικότητά μόνο ένα ύποπτο κρούσμα ενημερώθηκα που αφορούσε σε γυναίκα που ζούσε μόνη με την ανάπηρη αδερφή της, η οποία όμως τελικά δεν είχε κάτι σοβαρό. Μετά τις οδηγίες που της δόθηκαν δεν τηλεφώνησε εκ νέου, καθώς δεν απαιτήθηκε», εξηγεί.

Ο Dr. Button επισκέφτηκε και σπίτια στην Αγγλία και στη Σουηδία, ακόμη στη Ν. Υόρκη, σε πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε ενημέρωση λόγω του απαγορευμένου κόστους.

Βεβαίως συμβούλεψε ιατρικά και ξενόγλωσσους κατοίκους των νησιών που απευθύνθηκαν για βοήθεια.

Η ενημέρωση είναι σημαντικό όπλο στα χέρια ενός πολίτη ειδικά σε περιόδους κρίσης όπως η τρέχουσα. Οι νέοι κατά κύριο λόγο αξιοποίησαν και συνεχίζουν να αξιοποιούν την πλατφόρμα, καθώς είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες. Ατομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση με την ίδια ευκολία, όμως μέσα από εγγραφή μπορεί να έχει δωρεάν υπηρεσίες μία ολόκληρη οικογένεια.

Εναν μήνα μετά τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την ομώνυμη γαλλική εταιρεία ανάπτυξης του εν λόγω λογισμικού, ο Dr. Button είναι σε επικοινωνία με εκατοντάδες πολίτες.

Μιλώντας από προσωπική εμπειρία ο κ. Σταματακόπουλος λέει ότι σήμερα οι πολίτες είναι περισσότερο ενημερωμένοι για τον κορονοϊό και φαίνεται ότι έχουν ηρεμήσει καθώς έχουν υπεύθυνη πληροφόρηση. «Εμείς δίνουμε τις απαραίτητες οδηγίες. Οταν υπάρχουν επαρκή συμπτώματα για τυχόν κρούσμα κορονοϊού καθοδηγούμε σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Οταν όμως δεν υπάρχουν, ο κόσμος δεν φοβάται καθώς γνωρίζει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνος με αντιπυρετικά», προσθέτει.

Τα σχόλια των χρηστών

Οι γιατροί που παρέχουν υπηρεσίες μέσω της πλατφόρμας είναι έμπειροι και αξιόπιστοι και έχουν εκπαιδευτεί στην τηλεϊατρική. Οι χρήστες της εφαρμογής είναι απόλυτα ικανοποιημένοι. Μεταξύ άλλων οι χρήστες σχολίασαν:

«Χρησιμοποίησα τον Dr. Button για να επικοινωνήσω με παιδίατρο αργά τη νύχτα και λειτούργησε εξαιρετικά, γλιτώνοντας χρόνο και κόπο».

«Η υπηρεσία τηλεσυνεδρίας Dr. Button είναι η καινοτομία που χρειαζόμασταν. Κάνει πιο εύκολη την επίσκεψη σε γιατρό, ειδικά σε περιπτώσεις που πραγματικά δεν μπορείς να βγεις από το σπίτι».

«Με την υπηρεσία τηλεσυνεδρίας Dr. Button επικοινώνησα με παιδίατρο αργά το βράδυ και ήταν ακριβώς σαν να βρισκόμουν στο ιατρείο, χωρίς να χάσω χρόνο σε μετακινήσεις».

Ο Dr. Button παρέχει εφαρμογές τηλεϊατρικής, προσεκτικά σχεδιασμένες για τις απαιτήσεις των ιατρικών επισκέψεων.

Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν τηλεσυνεδρία, Symptom Checker (chat), προσωπικό ιατρικό φάκελο.

Πώς λειτουργεί το σύστημα τηλεϊατρικής Dr. Button

Το σύστημα τηλεϊατρικής κατά του κορονοϊού της Περιφέρειας Θεσσαλίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, από κινητό τηλέφωνο, τάμπλετ ή υπολογιστή. Στη σελίδα drbutton.gr/thessaly ή από το site της Περιφέρειας Θεσσαλίας thessaly.gov.gr κάθε Θεσσαλός πολίτης μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή, να εγγραφεί και να διαλέξει γιατρό από 4 ειδικότητες, γενικής ιατρικής, παθολόγο, πνευμονολόγο, παιδίατρο. Η επικοινωνία είναι άμεση, βλέπεις τον γιατρό και σε βλέπει, τον ενημερώνεις για τυχόν συμπτώματα και παίρνεις άμεσα και υπεύθυνα πληροφορίες και καθοδήγηση.

Τα οφέλη

Είναι κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις τόσο προς τα Νοσοκομεία, όσο και προς τις δημόσιες υπηρεσίες έχει τονίσει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ανακοινώνοντας τη λειτουργία της.

Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την ενεργό και χρήσιμη συμμετοχή των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και σε συνεργασία με την γαλλική εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού Dr. Button, που δραστηριοποιείται τους τελευταίους μήνες στη Λάρισα απασχολώντας αποκλειστικά Θεσσαλούς επιστήμονες, προσφέρει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα ένα εργαλείο χρήσιμο όσο ποτέ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου