ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας: Ξεκινά η πειραματική χορήγηση αντισωμάτων σε 7 νοσοκομεία

τσιόδρας-ξεκινά-η-πειραματική-χορήγη-119234

Όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας τη σχετική διαδικασία και το πρωτόκολλο ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και θα αποτελεί το πρώτο εγχείρημα στη χώρα μας για θεραπεία με αντισώματα πολιτών που νόσησαν και έχουν ιαθεί.

Η κλινική μελέτη θα είναι στη φάση 2 και θα συντονίζεται από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ.Δημόπουλο.
Τα αντισώματα θα λαμβάνονται από εθελοντές δότες με τη μέθοδο της πλασμαφαίρεσης.

Η πειραματική διαδικασία θα διεξαχθεί σε επτά νοσοκομεία της χώρα μας, ενώ θα καταρτισθεί λίστα εθελοντών οι οποίοι έχουν διαπιστωθεί εργαστηριακά ότι είναι αρνητικοί για δύο εβδομάδες μετά τη νόσησή τους. Όπως είπε ο κ.Τσιόδρας αν αποδειχθεί αποτελεσματική η θεραπεία με αντισώματα θα είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των γιατρών.

Τα τεστ αντισωμάτων

Σε ότι αφορά στα εξειδικευμένα τεστ αντισωμάτων, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση τουλάχιστον 69 ειδικά τεστ και ανάλογα με το τι θα βρεθεί θα αξιοποιηθεί για τον έλεγχο και στη χώρα μας.

Άλλωστε όπως έχει ανακοινώσει, τα τεστ αντισωμάτων θα γίνουν στον γενικό πληθυσμό.

Η ανοσία

Σχετικά με την ανοσία πάντως ο καθηγητής Τσιόδρας σημείωσε ότι με βάση τα τελευταία δεδομένα όσοι έχουν νοσήσει έχουν ανοσία για τουλάχιστον έναν χρόνο και οι πληροφορίες που ήθελαν κάποιους ασθενείς να έχουν ξανανοσήσει.

Ο κ.Τσιόδρας αμφισβήτησε τα ευρήματα αυτά λέγοντας πάντως ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα διερευνήσει αναλυτικά το θέμα.

Πάντως ο καθηγητής λοιμωξιολογίας εξήγησε ότι αν η ανοσία διαρκεί για έναν χρόνο και πάνω, τότε θα συμβάλει στη λεγόμενη “ανοσία αγέλης”.

“Τότε θα αρχίσει να μειώνεται ο ιός ή θα εφανισθεί τελείως” όπως είπε.

healthreport.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου