ΥΓΕΙΑ

Ευάγγελος Αδαμόπουλος: Σε πλήρη ετοιμότητα το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

ευάγγελος-αδαμόπουλος-σε-πλήρη-ετοιμ-120795

Αυξημένη ασφάλεια ενάντια στον κορονοϊό – Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία ασθενών και εργαζομένων

Με αυξημένη ασφάλεια ενάντια στον κορονοϊό και σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας για την εξυπηρέτηση των ασθενών, που έχουν ανάγκη ιατρικής φροντίδας, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του ο διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής Ευάγγελος Αδαμόπουλος.

Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε μία νέα πραγματικότητα και το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στους επαγγελματίες υγείας. Είναι μία δύσκολη προσαρμογή;

Η αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων στη χώρα μας από τον COVID-19 είναι προοδευτική, ενώ την ίδια ώρα προσπαθούμε να τον κρατήσουμε έξω από την «πόρτα μας». Παρ’ όλο που όσο περνά ο καιρός και οι επιστημονικές μας γνώσεις σχετικά με τις εκδηλώσεις του κορονοϊού αυξάνονται, δεν έχει ακόμα βρεθεί η θεραπεία για την αντιμετώπισή του.

Γι’ αυτό τον λόγο και εμείς στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας έχουμε λάβει εδώ και καιρό όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των ασθενών μας και των εργαζόμενων μας. Είναι μία νέα πραγματικότητα την οποία την αντιμετωπίζουμε βήμα – βήμα στηριγμένοι στην επιστημονική γνώση και εμπειρία.

Ποια μέτρα έχετε λάβει ώς τώρα στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας;

Τα μέτρα ελήφθησαν σταδιακά και προοδευτικά ακολουθώντας την εξέλιξη του ιού και των οδηγιών που λαμβάναμε από τους επίσημους φορείς. Εδώ και έναν μήνα γίνεται έλεγχος των ασθενών που εισέρχονται στην κλινική από την κεντρική πύλη, σφραγίστηκαν όλες οι περιφερειακές είσοδοι και παρέμεινε ανοιχτή μόνο μία, προκειμένου να γίνεται θερμομέτρηση σε ασθενείς, εργαζομένους και ιατρούς κατά την είσοδό τους. Ολοι όσοι εισέρχονται στην κλινική πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας, δηλαδή τήρηση της υγιεινής των χεριών, χρήση γαντιών και μάσκας.

Αναρτήθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των προσερχομένων και τοποθετήθηκαν δοχεία με αντισηπτικό σε πολλά σημεία της κλινικής. Απαγορεύτηκε πλήρως το επισκεπτήριο, κάθε ασθενής μπορεί να έχει ένα μόνο συνοδό καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του. Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στην καθαριότητα και την απολύμανση επιφανειών, καθώς και την αποστείρωση του ιατρικού εξοπλισμού και του ιματισμού. Οι κοινόχρηστοι χώροι και οι επιφάνειες, όπως τα ασανσέρ, τα κομβία, τα σαλόνια, τα WC απολυμαίνονται πολλές φορές την ημέρα.

Αποκορύφωμα όλων των παραπάνω και με την αύξηση των περιστατικών στη χώρα μας, αποφασίστηκε από τη διοίκηση του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας η προμήθεια και διενέργεια γρήγορου τεστ σε όλους τους ασθενείς που εισέρχονται στην κλινική μας, προκειμένου να ελέγξουμε, εντός των προδιαγραφών του τεστ, ότι δε νοσούν και δεν είναι μεταδοτικοί φορείς του κορονοϊού. Το τεστ αντισωμάτων πραγματοποιείται στην κλινική μας εδώ και δύο εβδομάδες.

Τα τεστ γίνονται εντός της κλινικής;

Τα τεστ διενεργούνται σε ειδικό χώρο που ονομάζεται οικίσκος ο οποίος διαμορφώθηκε στον προαύλιο χώρο της κλινικής για τον έλεγχο των ασθενών που πρόκειται να εισέλθουν την κλινική. Ολα τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στην κλινική σταματάνε μπροστά στον οικίσκο. Εκεί υπάρχει νοσηλευτής κατάλληλα ενδεδυμένος με όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας όπως μάσκα, γυαλιά, γάντια, ολόσωμη ενισχυμένη ποδιά κ.λπ., συμπληρώνεται ένα ειδικό ερωτηματολόγιο το οποίο αφορά στην πιθανότητα νόσου του ασθενή από τον ιό COVID-19 ή την πιθανότητα επαφής του με νοσούντα άτομα και λαμβάνει δείγμα αίματος. Τα αποτελέσματα βγαίνουν μέσα σε 15΄ και εφόσον είναι αρνητικά, μπορεί να ολοκληρωθεί η εισαγωγή του ασθενούς στην Κλινική, εφόσον συνηγορεί και ο υπεύθυνος ιατρός.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι ο ειδικά διαμορφωμένος οικίσκος διαθέτει αρνητική πίεση ώστε να μην υπάρχει διασπορά του ιού σε περίπτωση που υπάρξει θετικό δείγμα.

Τι συμβαίνει αν το αποτέλεσμα είναι θετικό;

Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο ασθενής ενημερώνεται άμεσα προκειμένου να απευθυνθεί για εξέταση PCR στο Νοσοκομείο αναφοράς της περιοχής. Ο οικίσκος απολυμαίνεται για το επόμενο περιστατικό.

Είναι αξιόπιστα τα αποτελέσματα από τα γρήγορα τεστ;

Τα γρήγορα τεστ δεν αντικαθιστούν τον μοριακό έλεγχο, αλλά αποτελούν ένα εύκολο, γρήγορο και οικονομικό τρόπο για να διαπιστώσουμε αν κάποιος έχει προσβληθεί από τον COVID-19, ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.

Τα γρήγορα τεστ που πραγματοποιούνται στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, είναι τεστ αντισωμάτων, φέρουν τη σήμανση “CE” και συμμορφώνονται στις απαιτήσεις ασφάλειας και απόδοσης που θέτουν οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με το παραπάνω τεστ, είμαστε σε θέση να μάθουμε πολύ γρήγορα και με ικανοποιητική ακρίβεια αν ο ασθενής έχει εκτεθεί ή όχι από τον νέο κορονοϊό και να ακολουθήσουμε τα εγκεκριμένα πρωτόκολλα.

Πραγματοποιούνται, δηλαδή, ιατρικές πράξεις στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας;

Μπορεί να είμαστε όλοι προσηλωμένοι στην πανδημία του κορονοϊού, αλλά δυστυχώς τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας δεν παύουν να υπάρχουν και δεν πρέπει να τα αμελούμε.

Οι συνεργάτες ιατροί του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας παραμένουν πιστοί στο καθήκον τους να υπηρετούν την ιατρική επιστήμη και είναι έτοιμοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλους όσους τους έχουν άμεση ανάγκη, με συνέπεια και ασφάλεια.

Πότε πιστεύετε ότι θα μπορέσουμε να πούμε ότι ξεπεράσαμε τον κίνδυνο;

Πιστεύω ότι οι εβδομάδες που ακολουθούν είναι οι πιο κρίσιμες στη μάχη με τον κορονοϊό και ότι αν παραμείνουμε όλοι συμμορφωμένοι με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, θα μπορέσουμε να έχουμε μία καλύτερη εικόνα. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί, να ενημερωνόμαστε και να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων και να θυμόμαστε ότι μένουμε σπίτι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου