ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Η σωστή διατροφή είναι το Α και το Ω Οδηγός για τη θωράκιση του οργανισμού

κορονοϊός-η-σωστή-διατροφή-είναι-το-α-κ-129847

Tης Μαριάννης Διομήδους Μd-Mph-MsEPhD, Αναπληρώτριας καθηγήτριας Κλινικής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και της Ειρήνης Μιχολίτση, Φαρμακοποιού – Ομοιοπαθητικού

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια χωρίς προηγούμενο στην ανθρωπότητα έκρηξη επιδημίας, η οποία κηρύχθηκε από τον ΠΟΥ ως πανδημία τον Φεβρουάριο του 2020, η οποία έπληξε πάνω από 190 χώρες σε όλο τον πλανήτη. Μετά την Κίνα, την Ιταλία, την Ισπανία, δοκιμάζονται σκληρά και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο βασιζόμενο στην ανοσία της αγέλης άργησε πολύ να πάρει τα απαραίτητα περιοριστικά μέτρα προστασίας με τον ίδιο τον πρωθυπουργό του να είναι φορέας του ιού, έπεται η Αμερική της οποίας το 31% του πληθυσμού είναι ανασφάλιστο. Οι θάνατοι μέχρι σήμερα αγγίζουν τις 3.000, τα κρούσματα τις 85.000, ενώ η κατάσταση στη Νέα Υόρκη είναι το λιγότερο απελπιστική. Η νέα υγειονομική απειλή, που ενέσκηψε σε όλο τον κόσμο, καλεί σε εγρήγορση τους επαγγελματίες υγείας γιατρούς και νοσηλευτές σε όλες τις χώρες με αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου επιβάρυνση σε όλα τα συστήματα υγείας ανά την υφήλιο. Εκτός όμως από τη συλλογική ευθύνη των κυβερνήσεων των πληγέντων χωρών ο κάθε άνθρωπος ατομικά φέρει τεράστια ευθύνη για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων που θα περιορίσουν την εξάπλωση του πολύ μεταδοτικού ιού. Οσον αφορά στην ενδεδειγμένη διατροφή που πρέπει να ακολουθείται με την έλευση του ιού είναι ευκαιρία να αρχίσουν όλοι πρότυπο υγιεινής διατροφής που καλόν θα είναι να ακολουθείται καθ’ όλη τη μετέπειτα ζωή τους. Να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ της ποικιλίας της θρεπτικής αξίας και της ποσότητας των τροφών. Να περιοριστεί η πρόσληψη των θερμιδικών μονάδων από τη ζάχαρη και τα κεκορεσμένα λιπαρά, καθώς και η πρόσληψη αλατιού. Η ακριβής τήρηση τέτοιου προγράμματος στη διατροφή θα βοηθήσει στη μείωση των προώρων θανάτων που οφείλονται σε χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με τη διατροφή. Το κάθε κράτος πρέπει να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα όσον αφορά στη σίτιση, να στηρίξει τη βελτίωση της υγείας των πολιτών και την προαγωγή διά βίου προσέγγισης της σωστής διατροφής με τη χρήση τεκμηριωμένων στρατηγικών.

Δυστυχώς οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ποικίλες τόσο σωματικές και οργανικές, όσο και ψυχολογικές και οικονομικές. Ο εγκλεισμός στο σπίτι όταν δεν έχουμε βάλει επιμέρους στόχους για το ημερήσιο πρόγραμμά μας έχει προκαλέσει στους περισσότερους από εμάς αύξηση της όρεξης. Ενώ δηλαδή τρώγαμε το πρωινό μας στις 7 ή στις 8, το μεσημεριανό μεταξύ 2 και 2.30 και το βραδινό μεταξύ 8 και 9, τώρα επειδή ξυπνάμε αργά τρώμε το πρωινό μας μεταξύ 10 και 11, το μεσημεριανό μεταξύ 4 και 5 και το βραδινό μεταξύ 10 και 11. Ετσι διαταράσσεται το βιολογικό μας ρολόι, ο λεγόμενος κιρκαδικός ρυθμός. Τρώμε λοιπόν προϊόντα, που μας προκαλούν ευφορία λόγω της ψυχογενούς υπερφαγίας, γιατί όταν τρώμε πολύ υπάρχει ένα αυξημένο κύμα νευροδιαβιβαστών που προκαλεί ευφορία. Ορισμένες συμβουλές περιλαμβάνουν τα κάτωθι: Αποφεύγουμε τα γλυκά και τα άσπρα άλευρα, ενώ αντίθετα τρώμε δημητριακά ολικής αλέσεως, βρώμη, ψωμί ολικής αλέσεως, πολύσπορο, με λιναρόσπορο, γιατί έτσι σταθεροποιούνται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Τρώμε άφθονα λαχανικά ωμά, αλλά καλά πλυμένα, βραστά ή στον ατμό γιατί αυξάνονται τα επίπεδα των ενδορφινών στο αίμα. Επίσης τρώμε γιαούρτι με προβιοτικά, γιατί η υγεία του εντέρου είναι συνδεδεμένη με την υγεία του εγκεφάλου. Συνάμα τρώμε μικρές ή μέτριες ποσότητες λιπαρών ψαριών που περιέχουν Ω3 τα οποία δημιουργούν μια αίσθηση χαλάρωσης και ευεξίας. Καλόν θα είναι επίσης να προστεθεί ποσότητα μαύρης σοκολάτας στη διατροφή μας, η οποία ομοίως μας δίνει μια αίσθηση χαλάρωσης. Επίσης διατροφή πλούσια σε μπανάνες οι οποίες έχουν αρκετή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη που βοηθά στην έκκριση της σεροτονίνης που είναι η ορμόνη της χαλάρωσης. Καλόν θα είναι επίσης να αποφεύγουμε τα τηγανητά, τα λιπαρά κρέατα, όπως το χοιρινό, ενώ να δίνεται προτίμηση στο κατσικίσιο ή στο αρνίσιο κρέας Επίσης πρέπει να αποφεύγεται το πρόχειρο φαγητό και το φαγητό σακούλας. Αξιο είναι επίσης να αναφερθεί ότι η βιταμίνη D, που βρίσκεται επίσης στο συκώτι, στα αβγά και στον μπακαλιάρο ο οποίος έχει και αντιφλεγμονώδη δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή μας μαζί με τον τόνο, τον σολομό και το μουρουνέλαιο. Ολα αυτά υπό την προϋπόθεση της τουλάχιστον μισάωρης έκθεσής μας στον ήλιο. Επίσης καλόν θα είναι να καταναλώνουμε ελιές που μας προσδίδουν ανθεκτικότητα έναντι των λοιμώξεων, λεμόνια και πορτοκάλια που έχουν βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, όπως επίσης και καρότα που περιέχουν καροτένιο που είναι προβιταμίνη της βιταμίνης Α που ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα Μια άλλη σημαντική τροφή είναι τα καρύδια που είναι ο βασιλιάς στην αντιοξειδωτική πυραμίδα και περιέχουν και Ω3. Επίσης ο κρόκος Κοζάνης του οποίου οι πικροκροκίδες ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ο κρόκος Κοζάνης μπαίνει στον χυμό πορτοκαλιού. Επίσης η κανέλλα έχει αντιοξειδωτική δράση. Τέλος το κακάο μαζί με τα δημητριακά χωρίς ζάχαρη είναι ωφέλιμο. Ολα τα ανωτέρω καλόν θα είναι να συνδυάζονται με σωματική δραστηριότητα με απλές ασκήσεις γυμναστικής μέσα στο σπίτι ή περπάτημα από μισή έως μια ώρα ημερησίως όταν αυτό είναι εφικτό. Ο ΠΟΥ εξέδωσε το 2014 το European Foodand Nutritiοn Action Plan στο πλαίσιο της υγείας 2015 – 2020. Οι στόχοι της διακήρυξης περιλαμβάνουν α] τη δημιουργία περιβάλλοντος υγιεινών τροφών 2] εκπαίδευση και προαγωγή ωφελειών υγιεινής διατροφής ως τρόπο ζωής κυρίως σε ευπαθείς ομάδες 3] ενίσχυση του συστήματος υγείας κυρίως στην προαγωγή της υγιεινής διατροφής 4] υποστήριξη προγραμμάτων επιτήρησης καταγραφής, εκτίμησης δεδομένων και έρευνας γενικότερα 5] ενίσχυση κυβερνήσεων και δικτύων για τη διαμόρφωση πολιτικών με ιδιαίτερη προσέγγιση στην υγεία. Διανύουμε πολύ δύσκολη περίοδο.

Ας προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να βγούμε από αυτή με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου