Μεσογειακή και μοναστηριακή διατροφή

Τελευταία ενημέρωση: 2020-03-29, 19:15:17
Μεσογειακή και μοναστηριακή διατροφή

Tου Στέλιου Ζήμερα, Επίκουρου Καθηγητή Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Σάμος)

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της δίαιτας περιλαμβάνουν αναλογικά υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως τυρί και γιαούρτι), μέτρια κατανάλωση κρασιού και χαμηλή κατανάλωση κρέατος. Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει, μέσα από πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών, τον σημαντικό ρόλο της μεσογειακής διατροφής, τόσο στην πρόληψη όσο και στην έκβαση πολύπλοκων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ειδικότερα μελέτες σε άτομα παιδικής και εφηβικής ηλικίας (Κυρανά, 2017, Ζήμερας, 2017) αναφέρουν τη σοβαρότητα των διατροφικών συνηθειών και την περαιτέρω επίδρασή τους στην υγεία των ατόμων στο υπόλοιπο της ζωής τους. Μερικά από τα αποτελέσματα της μελέτης επικεντρώνονται στα παρακάτω: Τα πλέον αγαπημένα πιάτα των εφήβων, αλλά και των οικογενειών τους που τα βάζει στο τραπέζι, είναι το ψητό κρέας, το κρέας με λαχανικά και το κρέας με ζυμαρικά ή πιλάφι. Το ψητό κρέας καταναλώνεται με την μεγαλύτερη εβδομαδιαία συχνότητα από τους έφηβους (1 ώς 3 φορές). Μόνο το 22,3% των εφήβων φαίνεται να μην καταναλώνει σε εβδομαδιαία βάση το συγκεκριμένο προϊόν. Το κρέας με λαχανικά, το κρέας με ζυμαρικά ή πιλάφι καταναλώνεται 1 ώς 2 φορές την εβδομάδα. Το μπιφτέκι με λαχανικά ή ζυμαρικά ή πιλάφι καταναλώνεται 1 με 2 φορές την εβδομάδα από μεγάλο αριθμό εφήβων.

Εργασίες ως προς τη συμπεριφορά των φοιτητών (έγιναν στη Σάμο) σχετικά με τις επιλογές της μεσογειακής διατροφής (Τριακόσιας, 2019, Λαδόπουλος, 2018) και τις επιπτώσεις της στην υγεία, αναφέρουν ως σημαντικό γεύμα το μεσημεριανό με μέση βαθμολογία σημαντικότητας 4.48 (άριστα 5), ως προτεινόμενα είδη προς κατανάλωση την εβδομάδα: κρέας (μέση τιμή 3.72), ζυμαρικά-ρύζι (μέση τιμή 3.67), λαχανικά (μέση τιμή 3.75). Σε μεγάλο ποσοστό οι φοιτητές λόγο οικονομικής κρίσης αλλάζουν τις διατροφικές συνήθειές τους και καταναλώνουν φαγητό στο σπίτι (Λαδόπουλος, 2018, Papadaki, 2007). Επίσης η επιλογή ως προς τη σημαντικότητα της μεσογειακής διατροφής ανέρχεται με μέση τιμή 3.75 και η επιλογή τους σε προϊόντα χωρίς συντηρητικά με μέση τιμή 3.65. Επίσης αναφέρεται ότι το 100% των φοιτητών θεωρεί σημαντικά τα λαχανικά, το 52.6% τα γαλακτοκομικά σημαντικά ως υγιεινή διατροφή, 78.9% τα φρούτα σημαντικά ως υγιεινή διατροφή, 12.5% τα ζυμαρικά σημαντικά ως υγιεινή διατροφή. Ως προς το πρωινό το 71.9% θεωρεί σημαντικό το πρωινό και το 59.6% τρώει συχνά πρωινό (Τριακόσιας, 2019). Τέλος η μη κατανάλωση πρωινού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ζαχαρώδη διαβήτη και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνει την εμφάνιση καρκίνου (Ansari κ.α. 2012).

Η μοναστηριακή διατροφή δεν είναι μεσογειακή. Η μοναστηριακή διατροφή βασίζεται κυρίως στη φυσική διατροφή (φυσικά παραδοσιακά χειροποίητα προϊόντα). Οι μοναχοί τρώνε μόνο 2 γεύματα. Τα φρούτα αλλά και οι σαλάτες αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό στα γεύματά τους. Συνήθως το Σάββατο καταναλώνουν φρέσκο ψάρι, το οποίο τρώνε και τις γιορτές. Η αυξημένη κατανάλωση οσπρίων (λόγω νηστειών) δίνει βιταμίνες όπως η Α, η Ε κ.λπ., προστατεύει τους οργανισμούς τους έναντι των καρδιαγγειακών, του καρκίνου και από πληθώρα νοσημάτων. Ειδικότερα τα πλεονεκτήματα της διατροφής τους συνοψίζονται στα παρακάτω χαρακτηριστικά: Εμφανίζουν μειωμένα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, Τα επίπεδα του ζαχάρου τους παραμένουν χαμηλά, η διατροφή τους αποτελεί θωράκιση στον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την πίεση.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
9
=