ΥΓΕΙΑ

Πώς να διαχειριστούμε το άγχος του εγκλεισμού…

πώς-να-διαχειριστούμε-το-άγχος-του-εγκ-141041

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου, Ψυχολόγου, M.Sc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας, www.my-psychology.gr

Τα κρούσματα του κορονοϊού είναι συνεχώς αυξανόμενα, σε παγκόσμιο επίπεδο και δυστυχώς πλέον και στη χώρα μας. Όσο κι αν επισημαίνεται ότι ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος, σε περιπτώσεις κινδύνου πανδημίας επικρατεί ο φόβος, η καχυποψία, η επαγρύπνηση και η παραλογισμός… ο κόσμος εύκολα πανικοβάλλεται και μπορεί να οδηγηθεί σε λάθος ή βεβιασμένες κινήσεις. Αυτές τις μέρες ζούμε αναμφισβήτητα στιγμές που δε θα φανταζόμασταν ποτέ στη ζωή μας!! Ποιος θα φανταζόταν ότι θα έπρεπε να μείνουμε σπίτι μας σε καραντίνα για τόσο πολύ καιρό; Αυτή η κατάσταση του εγκλεισμού φοβίζει πολύ κόσμο και δημιουργεί ανασφάλεια.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα το άγχος του εγκλεισμού και τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να προκύψουν και να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας αυτές τις δύσκολες μέρες;

Προσέχουμε την υπερπληροφόρηση. Αυτήν την περίοδο οι πληροφορίες μεταφέρονται ραγδαία… Φυσικά είναι πολύ σημαντικό να ενημερωνόμαστε, ωστόσο πρέπει να γνωρίζουμε την πηγή από την οποία προέρχονται όσα ακούμε ή διαβάζουμε έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι είναι αξιόπιστη. Προσέχουμε λοιπόν τις πληροφορίες που φτάνουν στα αυτιά μας καθώς μπορεί να υπερβολικές, ψευδείς ή/και ατεκμηρίωτες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα ανησυχήσουμε και θα φοβηθούμε χωρίς λόγο.

Βελτιώνουμε την επικοινωνία. Θα μας βοηθήσει πολύ στην ψυχολογία μας η τηλεφωνική επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και κυρίως με άτομα ηλικιωμένα ή μη που βρίσκονται μόνα. Προσοχή όμως, επιλέγουμε τα κατάλληλα άτομα για επικοινωνία, αυτά που δεν θα επιδεινώσουν ή χαλάσουν τη διάθεσή μας.

Αναζητούμε τρόπους αυτοφροντίδας, καθώς και φροντίδας των αγαπημένων μας προσώπων. Πρέπει να αυτοπεριοριστούμε, να τηρούμε τους κανόνες σωστής υγιεινής (πλένουμε χέρια, κρατάμε αποστάσεις στις κοινωνικές μας επαφές, χρησιμοποιούμε αντισηπτικό, αποφεύγουμε τον συνωστισμό) και να δείξουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς επιστήμονες. Αν έχουμε την οποιαδήποτε υποψία ότι μπορεί να έχουμε προσβληθεί από τον ιό, είμαστε σε καραντίνα όσο μας λένε οι γιατροί. Κρατάμε τα παιδιά μας στο σπίτι, συνειδητοποιώντας ότι τα σχολεία δεν είναι κλειστά λόγω διακοπών αλλά λόγω πρόληψης. Προστατεύουμε από την έκθεση άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι ηλικιωμένα.

Φροντίζουμε για επαρκείς προμήθειες.Χρειάζεται να είμαστε προετοιμασμένοι, μπορούμε να ψωνίσουμε όσα χρειαζόμαστε σε περίπτωση καραντίνας, τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης καθώς η επάρκεια αγαθών λειτουργεί ως ενισχυτής του αισθήματος ασφάλειας και μειώνει το άγχος της επιβίωσης.

Περιορίζουμε την πλήξη, βρίσκουμε νέες ασχολίες. Είναι πολύ βοηθητικό να ασχοληθούμε με ευχάριστες δραστηριότητες που δεν θα μας κουράσουν και θα μας χαρίσουν ηρεμία. Ας διαβάσουμε, ας ακούσουμε μουσική, ας παίξουμε μουσική, ας δοκιμάσουμε νέες συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, ας κεντήσουμε, ας παίξουμε με τα παιδιά μας… Ας εκμεταλλευτούμε δημιουργικά κάθε στιγμή της μέρας!

Συμπερασματικά, χρειάζεται να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τους ειδικούς επιστήμονες και τους δημοσιογράφους, μειώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο το άγχος και την αβεβαιότητα και συμβάλλοντας έτσι στην υιοθέτηση σωστής και συνεπούς στάσης απέναντι στη νόσο. Επομένως, επιδεικνύουμε ψυχραιμία, πληροφορούμαστε σωστά και προλαμβάνουμε, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη συνθήκη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου