ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας για κορονοϊό: Τι σημαίνει και γιατί πρέπει να προσέξουμε πολύ αν έχουμε δύσπνοια

τσιόδρας-για-κορονοϊό-τι-σημαίνει-και-158054

Ενημέρωση για τις ηλικίες και τις ομάδες ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό έκανε ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

“Όλα αυτά δεν αλλάζουν την επιστημονική μας γνώση πως στη συντριπτική της πλειοψηφία θα είναι μια ήπια νόσος. Στους ανθρώπους χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα η θνητότητα παραμένει κάτω του 1%, ενώ σε αυτούς με υποκείμενα είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη”, ανέφερε ο λοιμωξιολόγος.

Όσον αφορά τη δύσπνοια ως σύμπτωμα, εξήγησε και προειδοποίησε: “Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι το κύριο κλινικό σύμπτωμα που δείχνει εξέλιξη προς σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια στα μέχρι τώρα προσεκτικά καταγεγραμμένα περιστατικά της νόσου από διεθνή μελέτη”.

Κορονοϊός: Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων – Άνδρες και οι 6 νεκροί

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης 46 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα.

Συνολικά τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 464 εκ των οποίων τα 72 προέρχονται από απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης, ενώ 78 ασθενείς νοσηλεύονται, οι 16 εκ των οποίων είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων είναι 68 έτη και των διασωληνωμένων 69. Τα περισσότερα κρούσματα παραμένουν στην Αθήνα. Συνολικά, 19 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Οι 6 ασθενείς που έχασαν τη μάχη με τον θάνατο έπασχαν όλοι από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, που επιδείνωσαν την κατάσταση της υγείας τους όταν προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό. Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι όλοι ήταν άντρες.

Όπως πρόσθεσε, “τα σημερινά δεδομενα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι τουλάχιστον 2 με 3 χιλιάδες έχουν μολυνθεί από τον ιό”.

“Η καταγραφή των σοβαρών κρουσμάτων είναι εξαντλητική, όχι δειγματοληπτικά. Από μόνο του ένα τέτοιο σύστημα μας δίνει καλή εικόνα της εξέλιξης της επιδημίας. Επενδύουμε περισσότερο στην ενίσχυση αυτής της στρατηγικής. Αυτό είναι το ορθό επιστημονικά” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιόδρας, ενώ γνωστοποίησε ότι από την Παρασκευή θα αναρτάται καθημερινά λεπτομερής αναφορά για τις περιπτώσεις της νόσου.

“Η στρατηγική μας έχει ως θεμέλιο λίθο τη διαφάνεια, την αλήθεια, την αλληλεγγύη με τον κόσμο” είπε, ενώ εξέφρασε τα συλληπητήρια του στις οικογένειες αυτών που έχασαν τους δικούς τους.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου