ΕΛΛΑΔΑ

Υπ. Υγείας: Οι κανόνες υγιεινής για προστασία από τον κορωνοϊό

υπ-υγείας-οι-κανόνες-υγιεινής-για-προσ-187598

“Δεν θα ληφθούν έκτακτα μέτρα προς το παρόν στις πύλες εισόδου της χώρας” τόνισε στους δημοσιογράφους ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως “δεν χρειάζονται τα μέτρα αυτά”, χαρακτηρίζοντάς τα αναποτελεσματικά.

Γιατί αυτό; Διότι σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει ο κορονοϊός είναι πως δεν έχει συμπτώματα και γι’ αυτό προφανώς οι αρχές αποφάσισαν ότι δεν απαιτούνται μέτρα στις πύλες εισόδου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, στο 90% των περιπτώσεων, τα μέτρα στις πύλες εισόδου δεν λειτούργησαν.

Ο κορονοϊός και τα μέτρα στην χώρα μας

Είπε ακόμη πως η χώρα προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, τονίζοντας ακόμη πως στο 85% η συμπτωματολογία αυτής της νόσου είναι σαν αυτή της γρίπης.

Ο κ. Τσιόδρας ζητά από τον κόσμο κόσμο να ζητά ιατρική βοήθεια όταν έρχεται από πληττόμενες περιοχές.

“Θα υπάρξει προετοιμασία για την επόμενη μέρα”, συνέχισε οι ίδιος, προαναγγέλλοντας μάλιστα προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και έκτακτη χρηματοδότηση για την κατάσταση που διαμορφώνει… ασφυκτικά κοντά μας πλέον ο κοροναϊός, αφού θυμίζουμε πως στην Ιταλία υπάρχουν ήδη έξι νεκροί και 230 κρούσματα.

Κορονοϊός: Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας δίνει οδηγίες που θα πρέπει όλοι να ακολουθούμε στην καθημερινότητά μας, ως ελάχιστα μέσα πρόληψης για τον κορονοϊό και… όχι μόνο.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

– Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

– Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

– Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

– Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

– Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

– Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

– Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

– Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Κορονοϊός: «Το θέμα δεν είναι αν θα έχουμε κρούσμα αλλά να απομονωθεί το γρηγορότερο»

«Το θέμα δεν είναι αν και πότε θα ταυτοποιηθεί κάποιο κρούσμα κορονοϊού στη χώρας μας, αλλά να ανιχνευτεί και να απομονωθεί το γρηγορότερο, πριν προλάβει να γίνει διασπορά στο γενικό πληθυσμό» ανέφερε νωρίτερα στο newsit.gr ο Γιώργος Σουρβίνος καθηγητής κλινικής ιολογίας και μέλος του ΕΟΔΥ.

Όπως εξηγεί ο Έλληνας επιστήμονας ο νέος κορονοϊός μπορεί να μην έρθει και ποτέ στη χώρα μας, ωστόσο στην αντίθετη περίπτωση χρειάζεται επαγρύπνηση και ψυχραιμία.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος. Δεν είναι κάτι παράξενο ή πρωτόγνωρο είναι αναμενόμενα τα σενάρια. Η ερώτηση θα είναι αν θα έρθει στην Ελλάδα; Επίσης μιλάμε για ένα σενάριο το οποίο έχει προβλεφθεί και μάλιστα και από άλλους συναδέλφους σε τέτοιο χρονικό σημείο πάντα με πιθανότητα χωρίς βεβαιότητα. Αυτό δεν πρέπει να τρομάξει τον κόσμο. Με άλλα λόγια η ταυτοποίηση ενός κρούσματος στη χώρα μας δεν πρέπει να προκαλέσει ανησυχία. Αντιθέτως θα είναι αρκετά σημαντικό να ανιχνευτεί γρήγορα ένα κρούσμα και να απομονωθεί το συντομότερο δυνατό, χωρίς να προλάβει να γίνει διασπορά στο γενικό πληθυσμό.

Αυτή θα είναι η επιτυχία των μέτρων προστασίας του υπουργείου Υγείας και θεωρώ πως αυτό τον στόχο έχουν» αναφέρει ο καθηγητής κλινικής ιολογίας και μέλος του ΕΟΔΥ και προσθέτει: «Δεν σημαίνει ότι αυτή την χρονική περίοδο θα έρθει 100% ένα κρούσμα στη χώρα μας. Μπορεί να έρθει με μεγάλη πιθανότητα, όμως δεν είναι και η καταστροφή. Σε αυτή τη φάση η σημαντική είδηση δεν θα είναι η ανακοίνωση του κρούσματος, αλλά η ταυτοποίηση και η απομόνωση του. Στην περίπτωση που συμβεί αυτό θα πρέπει ν αποτελέσει μια ευχάριστη είδηση, διότι έτσι θα αποδειχτεί πως τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο υγείας λειτουργούν».

Ο κορονοϊός και τα… πρέπει

Σύμφωνα με τον ειδικό τα μέτρα που λαμβάνονται στις πύλες εισόδους στη χώρα μας θα πρέπει σε καθημερινή βάση να ελέγχονται και να επανεξετάζονται.

«Τα μέτρα πρέπει να επικαιροποιούνται εξετάζοντας πάντα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία μεταβάλλονται καθημερινά. Είδαμε στην Ιταλία μέσα σε τρεις μέρες μια δραματική μεταβολή των στοιχείων τους, τα οποία εξετάζει η Παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και η χώρα μας. Τα μέτρα που λαμβάνονται στις πύλες εισόδους εξετάζονται και επικαιροποιούνται ανάλογα με τις ισχύουσες συνθήκες».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα νεότερα στοιχεία σχετικά με τον κοροναϊό ο Γιώργος Σουρβίνος είναι συγκεκριμένος: «Η σύσταση του γενετικού υλικού του ιού είναι απόλυτα γνωστή, γι’ αυτό και έχουν προχωρήσει σχετικά γρήγορα στην προσπάθεια παρασκευής του εμβολίου. Ο σχεδιασμός του εμβολίου ήταν εύκολο, διότι υπήρχε η τεχνογνωσία και από τον Sars, που είναι συναφής συγγενής ιός. Επίσης έγινε γρήγορα και η πλήρης χαρτογράφηση του γενετικού υλικού του νέου κορονοϊού, η χρονοβόρα διαδικασία είναι στο επόμενο στάδιο που έχει να κάνει με τις δοκιμές σε πειραματόζωα και τι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, αυτό θα μας καθυστερήσει λογικά».

[newsit.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου