ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμιο συναγερμό κήρυξε ο ΠΟΥ για τον κοροναϊό

παγκόσμιο-συναγερμό-κήρυξε-ο-που-για-τ-217176

Παγκόσμιο υγειονομικό συναγερμό για τον κινεζικό κοροναϊό κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σημειώνοντας ότι ο ταχέως μεταδιδόμενος ιός, ο οποίος έχει προσβάλει τουλάχιστον 8.200 ανθρώπους αποτελεί σπάνια περίπτωση και βοηθώντας έτσι τη διεθνή υγειονομική κοινότητα και τα κράτη να κινητοποιήσουν οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις για τον περιορισμό μιας πανδημίας.

Η απόφασή ελήφθη μετά την επιβεβαίωση από πλευράς ΗΠΑ της πρώτης περίπτωσης μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο κοροναϊός έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 171 ανθρώπους στην Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον ακόμη 18 χώρες.

Ο ιός έχει ξεπεράσει ήδη σε αριθμό νοσούντων την επιδημία του SARS του 2003, ο οποίος είχε επηρεάσει 8.100 ανθρώπους μέσα σε μια περίοδο οκτώ μηνών.

Για “πρωτοφανές ξέσπασμα” εξάπλωσης του ιού έκανε λόγο ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους. “Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε από κοινού για να περιορίσουμε την εξάπλωσή του” .

Η έννοια του παγκόσμιου συναγερμού ορίζεται ως δημόσιο γεγονός στον τομέα της υγείας που προκαλεί διεθνή ανησυχία και είναι σοβαρό, ασύνηθες και μη αναμενόμενο”.

“Δεν εκτιμούμε ότι πρέπει να περιοριστούν τα ταξίδια στην Κίνα”

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, μολονότι κήρυξε διεθνή συναγερμό για τον νέο κοροναϊό που προήλθε από την κινεζική πόλη Ουχάν.

“Ο ΠΟΥ δεν συνιστά να περιοριστούν τα ταξίδια, οι εμπορικές συναλλαγές και η μετακίνηση (του πληθυσμού) και αντιτίθεται σε κάθε περιορισμό των ταξιδιών”, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει η Κίνα ο Γκεμπρεγιέσους δήλωσε ότι “πιστεύει πως θα ανακόψουν τη διάδοση του ιού”.

“Έχω δει τις δυνατότητες (σ.σ. των Κινέζων) και πιστεύω ότι θα ελέγξουν το ξέσπασμα το συντομότερο δυνατόν”, πρόσθεσε.

“Σκληραίνει” τα μέτρα η Κίνα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε εξάλλου νωρίτερα σήμερα ότι το σύνολο των θανάτων που οφείλονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού αυξήθηκε κατά 38 για να φθάσει τους 171, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.700 και πλέον.

Η επιτροπή διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 8.200 κρούσματα του νέου κοροναϊού και υπάρχουν επίσης άλλα 12.167 ύποπτα κρούσματα.

Νωρίτερα, οι υγειονομικές αρχές στη Χουμπέι έκαναν λόγο για 37 νέους θανάτους και 1.032 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αυτή την επαρχία, εστία της μόλυνσης του αποκαλούμενου 2019-nCoV.

Η Κίνα είναι βέβαιη ότι μπορεί να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους μετάδοσης του νέου κοροναϊού στα αεροπλάνα και ο μικρός αριθμός κρουσμάτων που αναφέρθηκαν εκτός της χώρας δείχνει ότι το Πεκίνο μπορεί να ελέγχει την εξάπλωσή του, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο Τσου Τάο, ένας διευθυντής την Διοίκησης Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας, είπε στους δημοσιογράφους κατά την τακτική ενημέρωσή τους σχετικά με τον ιό ότι οι ξένες αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες έχουν ακυρώσει πτήσεις τους για την Κίνα, ανταποκρίνονται σε μια αλλαγή στις συνθήκες της αγοράς.

Στις αεροπορικές εταιρείες αυτές ήρθε να προστεθεί και ο εθνικός αερομεταφορέας του Ισραήλ, η El Al, η οποία ανέστειλε τις πτήσεις της για την Κίνα μέχρι τις 25 Μαρτίου.

Η Βρετανία έχει καθυστερήσει την προγραμματισμένη απομάκρυνση των πολιτών της από την πληγείσα από τον ιό κινεζική πόλη Ουχάν επειδή ακόμη δεν έχει λάβει τις απαιτούμενες άδειες από τις κινεζικές αρχές για να αναχωρήσει μια πτήση.

Αυστηρές ποινές για παράλειψη καθήκοντος ή κακοδιαχείριση κονδυλίων

Η υπηρεσία δίωξης της διαφθοράς της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβληθούν αυστηρές ποινές στους αξιωματούχους και τους δημόσιους λειτουργούς για παραμέληση ή παράλειψη καθηκόντων τους στην καταπολέμηση της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός.

Η Κεντρική Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου ανέφερε σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της ότι όποιος δημόσιος λειτουργός δεν εκτελεί αποτελεσματικά τις εντολές του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για την αντιμετώπιση του ιού θα τιμωρείται.

Η Επιτροπή ανέφερε ότι θα επιβάλλονται επίσης ποινές σε όσους κακοδιαχειρίζονται κονδύλια για την αντιμετώπιση της επιδημίας καθώς και υλικό.

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στην Ουχάν

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες των κινεζικών Αρχών για εγκλωβισμένους Έλληνες κοντά στην περιοχή Ουχάν. Τουλάχιστον τρεις Έλληνες υπήκοοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Κίνα λόγω του κοροναϊού: δύο στην επαρχία Ουχάν και ένας στην επαρχία Γουμπέι.

O Alpha εντόπισε τον εγκλωβισμένο Έλληνα Γιάννη Μερσινιά που έχει παγιδευτεί εδώ και τέσσερις μέρες στην επαρχία Γουμπέι, σε μια πόλη που απέχει 330 χιλιόμετρα από τη Ουχάν.

“Ο κόσμος δεν μπορεί να φύγει, δεν υπάρχουν τρένα, δεν υπάρχουν λεωφορεία, δεν υπάρχουν αεροπλάνα. Οι δρόμοι είναι άδειοι. Εστιατόρια δεν δουλεύουν, ξενοδοχεία δε λειτουργούν. Πρόκειται για μία άδεια πόλη” δήλωσε ο κ. Μεσσηνιάς, μιλώντας στον “Alpha”. “Ήμουν για αναψυχή και εργασία, παράλληλα. Και δυστυχώς μπλέχτηκα εδώ” πρόσθεσε ο κ. Μεσσηνιάς, σημειώνοντας ακόμη ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής “φορούν μάσκες και πλένουν τα χέρια τους”.

Παράλληλα διαβεβαίωσε πως η ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να καταφέρει να αποχωρήσει από την Κίνα και να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Οι αρχές των Φιλιππίνων και της Ινδίας επιβεβαίωσαν τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στις χώρες τους

Ο υπουργός Υγείας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα.

Πρόκειται για μια 38χρονη Κινέζα, η οποία έφτασε στις Φιλιππίνες από την Ουχάν, την κινεζική μητρόπολη που έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού, διευκρίνισε επίσης ο υπουργός Φρανσίσκο Ντούκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Ντούκε πρόσθεσε ότι η γυναίκα αυτή, η οποία εξετάστηκε και βρέθηκε θετική στον νέο ιό, έχει τεθεί σε απομόνωση σε κυβερνητικό νοσοκομείο και δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής συμπτώματα.

Την ίδια ώρα και η κυβέρνηση της Ινδίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι διαγνώσθηκε το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, το οποίο εντοπίστηκε στο κρατίδιο Κεράλα στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ένας ασθενής εξετάστηκε και βρέθηκε θετικός στον νέο κοροναϊό και τέθηκε σε απομόνωση σε νοσοκομείο, αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ινδική κυβέρνηση, στην οποία διευκρίνισε επίσης ότι η κατάσταση της υγείας του ασθενούς είναι σταθερή.

Ιαπωνία: Τουλάχιστον τρεις από τους 206 ανθρώπους που επαναπατρίστηκαν αεροπορικώς έχουν μολυνθεί

Τρεις από τους 206 Ιάπωνες που επαναπατρίστηκαν με πτήση τσάρτερ από την Ουχάν χθες Τετάρτη έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό ο οποίος εμφανίστηκε σε αυτή την πόλη της κεντρικής Κίνας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας.

Τα θετικά αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων προστέθηκαν στα οκτώ κρούσματα που έχουν ήδη καταγραφεί στη χώρα.

Δύο από τους τρεις ασθενείς δεν έχουν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα.

Δεν έχουν γίνει ακόμη ιατρικές εξετάσεις σε άλλους 210 Ιάπωνες οι οποίοι επαναπατρίστηκαν σήμερα το πρωί.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν την Τρίτη το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του νέου κοροναϊού από άνθρωπο σε άνθρωποι στην Ιαπωνία. Επρόκειτο για εξηντάρη οδηγό που μετέφερε τουρίστες από την περιοχή της Ουχάν με αυτοκίνητο. Μια τουριστική οδηγός, που επέβαινε στο όχημα, επίσης μολύνθηκε.

Ινδονησία και Νέα Ζηλανδία ετοιμάζονται να απομακρύνουν υπηκόους τους από την Ουχάν

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας προετοιμάζεται να απομακρύνει υπηκόους τους από την Ουχάν, εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός που εμφανίστηκε σε αυτή τη μεγαλούπολη της κεντρικής Κίνας τον Δεκέμβριο, και σκοπεύει να τους θέσει σε απομόνωση για τουλάχιστον 14 ημέρες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρέτνο Μαρσούντι.

Η Μαρσούντι εξήγησε ότι η Τζακάρτα συνεργάζεται με το Πεκίνο στην οργάνωση της επιχείρησης αυτής, διευκρινίζοντας πως συνολικά 243 Ινδονήσιοι βρίσκονται σε περιοχές όπου επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση των προσώπων, στην πλειονότητά τους στην Ουχάν.

Η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι είναι το επίκεντρο της επιδημίας η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 171 ανθρώπους και έχει πάνω από 7.700 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Αλλά και η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι θα μισθώσει αεροσκάφος 300 θέσεων για να απομακρύνει υπηκόους της από την Ουχάν.

Επισήμως, 53 Νεοζηλανδοί έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους σε αυτή την κινεζική μεγαλούπολη, αλλά ο πραγματικός αριθμός τους ενδέχεται να είναι διπλάσιος.

Ο Ουίνστον Πίτερς, ο υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, διευκρίνισε ότι η νεοζηλανδική θα προσφέρει τις κενές θέσεις σε υπηκόους νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού και της Αυστραλίας “κατά προτεραιότητα”, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι για την απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών απαιτείται η έγκριση των κινεζικών αρχών.

Πρόκειται για “περίπλοκη επιχείρηση” όμως σε κάθε περίπτωση “στόχος μας είναι το αεροσκάφος να φύγει το συντομότερο δυνατόν”, πρόσθεσε ο νεοζηλανδός ΥΠΕΞ.

Χθες Τετάρτη η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν είχε ανακοινώσει πως η κυβέρνησή της συνεργάζεται με αυτή της Αυστραλίας για να οργανωθεί η απομάκρυνση αυστραλών και νεοζηλανδών πολιτών από την Ουχάν.

Αλλά η πρόθεση της Καμπέρας να βάλει τους ανθρώπους αυτούς σε καραντίνα στο Νησί των Χριστουγέννων, στον Ινδικό Ωκεανό, δεν σαγήνευσε ακριβώς τους Νεοζηλανδούς. Ο Πίτερς είπε ότι μελετάται πλέον οι επαναπατρισθέντες να τεθούν σε καραντίνα στη νεοζηλανδική επικράτεια.

Όλοι οι επιβάτες στο αεροσκάφος που θα μισθώσει η κυβέρνηση από την Air New Zealand, της οποίας το κράτος είναι μέτοχος, θα τεθούν σε απομόνωση για δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή τους.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα του κοροναϊού στη Νέα Ζηλανδία ως αυτό το στάδιο. Όμως ένας φοιτητής έχει τεθεί σε απομόνωση στο νοσοκομείο του Όκλαντ καθώς υπάρχουν υποψίες πως έχει μολυνθεί. Υποβάλλεται σε εξετάσεις.

Λευκός Οίκος: Εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής επιπρόσθετων περιορισμών στις πτήσεις προς και από την Κίνα

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής περισσότερων περιορισμών στις πτήσεις των αμερικανικών εταιριών από και προς την Κίνα, επιπρόσθετα στους περιορισμούς που επέβαλαν εθελοντικά οι ίδιες οι αεροπορικές εταιρίες, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου του προέδρου Τραμπ Λάρι Κάντλοου.Ο ίδιος δήλωσε πως το αναφερόμενο ζήτημα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.Ο Κάντλοου είπε επίσης, πως αξιωματούχοι από τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων θα αποσταλούν στην Κίνα, προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού, μετά από πρόσκληση του Πεκίνου.

Δείτε εδώ την παγκόσμια εξάπλωση και live ενημέρωση για την γεωγραφική διασπορά του ιού

capital.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου