ΤΟΠΙΚΑ

Εμβολιασμένο το 60% του πληθυσμού της Μαγνησίας

εμβολιασμένο-το-60-του-πληθυσμού-της-μαγ-219127

Οι ιώσεις, που βρίσκονται σε έξαρση, ταλαιπωρούν τα σχολεία

Θωρακισμένος έναντι των ιώσεων, που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε έξαρση, θεωρείται ο πληθυσμός της Μαγνησίας, καθώς περισσότεροι από 60.000 πολίτες που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο. Με αυτόν τον τρόπο έχει σπάσει η αλυσίδα της μεταδοτικότητας των ιώσεων, τόνισαν στο περιθώριο ενημερωτικής εκδήλωσης προς 75 διευθυντές σχολικών μονάδων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμης Τσάμης και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κωνσταντίνος Ματσιόλης.

Με φόντο τις αποδεκατισμένες από μαθητικό πληθυσμό αίθουσες σε γυμνάσια και λύκεια εξαιτίας της έξαρσης των ιώσεων, πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτη Σαβελίδη ενημέρωση των εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων όπως είναι οι ιώσεις. Η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη, έρχεται όμως να συμπέσει με την ανησυχία που υπάρχει για τον κοροναϊό.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάμη φέτος η έξαρση των ιώσεων βρήκε τον πληθυσμό της Μαγνησίας σε καλό επίπεδο εμβολιασμών. «Οσο περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι, τόσο σπάει η αλυσίδα της μεταδοτικότητας», είπε χαρακτηριστικά και συνέστησε γενικώς ψυχραιμία.

Απευθύνοντας οδηγίες σύστησε καλή ξεκούραση και σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιδεινωθούν πέραν του τετραημέρου συμβούλευσε τους ασθενείς να απευθύνονται στο γιατρό τους ο οποίος θα κρίνει αν χρειάζεται η χορήγηση θεραπείας. Τόνισε ακόμη την αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους που ευνοεί την μετάδοση των ιώσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Ματσιόλης μίλησε για μια συνηθισμένη εικόνα Ιανουαρίου. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι είμαστε καλυμμένοι εμβολιαστικά σε ποσοστό 60% του πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι οι προσπάθειες που κάναμε ενάντια στο αντιεμβολιαστικό κίνημα απέδωσαν», είπε μιλώντας για 60.000 εμβόλια που διατέθηκαν φέτος στη Μαγνησία, 10.000 περισσότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όπως υποστήριξε ο κ. Ματσιόλης στα φαρμακεία υπάρχει επάρκεια σε φάρμακα πρώτης ανάγκης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των ιώσεων, υπάρχουν όμως ελλείψεις σε αντιϊικά φάρμακα τα οποία παραλαμβάνονται σε συγκεκριμένες ποσότητες.

Σε εγρήγορση για κοροναϊό

Οπως σημείωσε ο κ. Τσάμης η ιατρική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σε εγρήγορση για τον κοροναϊό. «Προς το παρόν δεν μας έχει αγγίξει. Υπάρχουν συστήματα ασφαλείας που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που χρειαστεί. Το παρακολουθούμε. Υπάρχει ανησυχία σε διεθνές επίπεδο πιστεύουμε όμως ότι θα αντιμετωπιστεί όπως και παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν», ανέφερε.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου