ΤΟΠΙΚΑ

60 νεφροπαθείς σε αναμονή για μόσχευμα στη Μαγνησία

60-νεφροπαθείς-σε-αναμονή-για-μόσχευμα-σ-226936

Περιμένουν επί 12 χρόνια το πολύτιμο μόσχευμα, που θα αλλάξει τη ζωή τους

Δραματική μείωση σημειώνεται στις μεταμοσχεύσεις, με περισσότερους από 60 νεφροπαθείς στη Μαγνησία, ηλικίας 25 έως 65 ετών, να περιμένουν επί δώδεκα χρόνια το πολύτιμο δώρο ζωής και συγκεκριμένα το μόσχευμα, που θα αλλάξει τη ζωή τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τη δραματική μείωση των μεταμοσχεύσεων υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας Βασίλης Γιαννάκος, με αφορμή την επικείμενη εκδήλωση κοπής πίτας, που θα αποδοθούν τα εύσημα σε όσους στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος των νεφροπαθών ανέφερε ότι ο Σύλλογος μετρά 270 μέλη, από τα οποία περισσότερα από 60 βρίσκονται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, περιμένοντας το μεγάλο δώρο ζωής από 7 έως 12 χρόνια, ενώ όπως σημειώνει αρκετοί που έχουν περάσει το κατώφλι των 70 ετών, παραχωρούν τη θέση τους σε νεότερους νεφροπαθείς.

Παράλληλα ο πρόεδρος ανέφερε ότι οι μεγάλοι σε ηλικία νεφροπαθείς, που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για την πολυπόθητη μεταμόσχευση, υποβάλλονται σε ειδικές εξετάσεις κάθε τρίμηνο, για να διαπιστωθεί η φυσική τους κατάσταση και εφόσον απαιτείται υποβάλλονται και σε άλλες εξετάσεις. «Οταν ο νεφροπαθής, που κάνει αιμοκάθαρση, βρίσκεται στη λίστα για μεταμόσχευση 12 έως 13 χρόνια, αντιλαμβάνεστε ότι ο οργανισμός του έχει εξαντληθεί, τα αγγεία έχουν επηρεαστεί και γι’ αυτό ζητούμε να αυξηθεί η δωρεά οργάνων, για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής», είπε για να προσθέσει ότι ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις δοτών που προέρχονται από το οικογενειακό περιβάλλον του νεφροπαθούς.

Η μακροχρόνια αναμονή σημαίνει πολλά προβλήματα και επιβάρυνση της καθημερινότητας των νεφροπαθών. Βασικό αίτημα των νεφροπαθών της Μαγνησίας είναι «η πολιτεία να ασχοληθεί με τα θέματα υγείας και ειδικά δωρεάς οργάνων. Να στελεχώσει τις ΜΕΘ με ειδικό προσωπικό και ψυχολόγους, γιατί την ύστατη ώρα είναι πολύ δύσκολο να πλησιάσει κανείς τους συγγενείς», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου. Κοινό αίτημα των νεφροπαθών είναι να αυξηθεί η δωρεά οργάνων και να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές καμπάνιες από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, με αποδέκτες το κοινωνικό σύνολο, για να επιτευχθεί η πολυπόθητη αύξηση στις δωρεές οργάνων.

Κόβουν πίτα οι νεφροπαθείς

Την ετήσια συνεστίαση και κοπή της πίτας διοργανώνει ο Σύλλογος Νεφροπαθών Μαγνησίας «Οι Αγιοι Ανάργυροι» την ερχόμενη Κυριακή 26 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο κέντρο «Ενυδρείο», στην περιοχή Αναύρου, όπισθεν Νοσοκομείου Βόλου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Σύλλογος θα τιμήσει για την προσφορά τους τον διευθυντή της Α’ Χειρουργικής και Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου Ευαγγελισμού Βασίλειο Βουγά και τους συντονιστές της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Δημήτριο Πιστόλα και Αικατερίνη Μπαλάσκα, καθώς επίσης και τον Μιχάλη Γκέτσο, για τη χορηγία στρωμάτων, τηλεοράσεων και αναλώσιμων υλικών στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Βόλου.

Η τιμή κάρτας είναι 15 ευρώ με πλήρες μενού και ζωντανή μουσική. Κάρτες θα πωλούνται στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Περιτοναϊκής Κάθαρσης Νοσοκομείου Bόλου, Τεχνητού Νεφρού Θεσσαλική Νοσηλευτική και Τεχνητού Νεφρού της «ΑΝΑΣΣΑ» και από τα μέλη του Συλλόγου, καθώς και στην είσοδο του κέντρου την ημέρα κοπής της πίτας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου