ΥΓΕΙΑ

Τα 5 βασικά συμπτώματα της εποχικής γρίπης

τα-5-βασικά-συμπτώματα-της-εποχικής-γρί-240574

Δεν είναι λίγοι που επέστρεψαν από τις διακοπές με αδύναμο οργανισμό με αποτέλεσμα να μην αργήσει η εποχική γρίπη να τους χτυπήσει την πόρτα.

Ποια είναι όμως τα βασικά συμπτώματα της εποχικής γρίπης και ποια τα βασικά χαρακτηριστικά της που πρέπει να γνωρίζει για να είσαι προετοιμασμένος για όλα;

Τι είναι η εποχική γρίπη

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων πρόκειται ουσιαστικά για μία οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή συμπτώματα.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Η1Ν1 2019: Πότε κορυφώνεται η έξαρση της γρίπης

Με βάση τα δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ από τις τελευταίες περιόδους εποχικής γρίπης στην Ελλάδα, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης. Τι περιμένουν οι ειδικοί:

η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο,
η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο

Τα συμπτώματα της Η1Ν1 2019

Ο υψηλός πυρετός (πάνω από 38,5) με ρίγη που ξεκινά απότομα, ο πόνος σε όλο το σώμα και στις αρθρώσεις, η αδυναμία και η καταβολή είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα της γρίπης. Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την επαφή με τον ιό και μπορεί να διαρκέσουν έως και μία εβδομάδα, ενώ ο βήχας μπορεί να επιμένει περισσότερο.

Εάν υποψιάζεσαι ότι έχεις κολλήσει Η1Νι

Μίλησε χωρίς καθυστέρηση με το γιατρό σου αφού είναι πολύ σημαντικό να πάρεις το αντιικό φάρμακο μέσα στις πρώτες 36-48 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου