ΥΓΕΙΑ

Oι στόχοι της νέας χρονιάς…

oι-στόχοι-της-νέας-χρονιάς-246484

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου,

Ψυχολόγου, M.Sc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.my-psychology.gr

Με την έναρξη του νέας χρονιάς πολλοί από εμάς θέτουν κάποιους στόχους με την ελπίδα ότι θα τους επιτύχουμε! Στην πορεία ωστόσο παρατάμε την προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών… Μπορείτε να αναλογιστείτε γιατί συμβαίνει αυτό; Ένας λόγος θα μπορούσε να είναι ότι πολλοί από εμάς δεν θέτουν τους στόχους της νέας χρονιάς για τους σωστούς λόγους. Αυτά τα άτομα πιστεύουν ότι είναι υποχρεωμένα να θέσουν κάποιους στόχους μόνο και μόνο ενόψει της νέας χρονιάς χωρίς απαραίτητα να υπάρχει εσωτερική δέσμευση κι επιθυμία για αλλαγή. Αλλά τη στιγμή που θα αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα τα παρατάνε επειδή δεν έχουν αρκετά κίνητρα. Κάντε μια απλή ερώτηση στον εαυτό σας: Αν δεν υπήρχε η πίεση από τους άλλους, θα θέλατε να αλλάξετε; Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να επιτύχουν την αλλαγή της συμπεριφοράς τους, όταν αυτό απορρέει από εσωτερικές ανάγκες παρά από εξωγενείς παράγοντες.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο δεν επιτυγχάνετε η εκπλήρωση των στόχων που θέτουμε είναι ότι γενικά θέτουμε πολλούς στόχους. Δυστυχώς, απλά βάζοντας στόχους δεν αυξάνουμε την προσφορά σε ενέργεια. Όταν έχουμε πολλούς στόχους, κάθε φορά που προσπαθούμε να επιτύχουμε κάποιον από αυτούς, μπορεί να χρησιμοποιήσουμε κάποια από την πολύτιμη θέληση που απαιτείται για να επιτύχουμε τους υπόλοιπους στόχους. Με άλλα λόγια, οι πολλαπλοί στόχοι λειτουργούν ο ένας εναντίον του άλλου και υπονομεύουν τις πιθανότητες επιτυχίας του άλλου.

Αν λοιπόν είστε από τα άτομα που θέτουν στόχους για τη νέα χρονιά ακολουθούν μερικές συμβουλές για να πετύχετε τους στόχους σας.

  • Επικεντρωθείτε σε ένα στόχο κάθε φορά και όχι σε αρκετούς και μη ρεαλιστικούς.
  • Κάντε μικρά βήματα στην αρχή. Πολλοί άνθρωποι παραιτούνται επειδή ένας στόχος είναι πολύ μεγάλος και απαιτεί πάρα πολλή προσπάθεια και δράση.
  • Μην περιμένετε την παραμονή της επόμενης Πρωτοχρονιάς για να βάλετε νέους στόχους. Κάντε το μια διαδικασία ετήσιας διάρκειας η ακόμα και καθημερινή.
  • Επικεντρώστε τις σκέψεις σας σε νέες συμπεριφορές και νέους τρόπους σκέψης ώστε να μπορείτε να αλλάξετε συνήθειες.
  • Μοιραστείτε τους στόχους σας με ένα/μια φίλο/η και συζητήστε την πρόοδό σας.
  • Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για την επιμέρους επίτευξη του στόχου. Μην περιμένετε την ολοκλήρωσή του για να γιορτάσετε.
  • Επικεντρωθείτε στο παρόν. Τι μπορείτε να κάνετε σήμερα για να προχωρήστε με το στόχο σας;
  • Έχετε επίγνωση της σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής σας κατάστασης καθώς συμβαίνουν κάποια πράγματα. Μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να ζει με το παρελθόν ή το μέλλον.

    Δεσμευτείτε στο στόχο σας, αξίζει τον κόπο… Μην αφήσετε ένα λάθος να σας κρατήσει πίσω. Οι άνθρωποι με ισχυρό αυτοέλεγχο δαπανούν λιγότερο χρόνο και ενέργεια να αντισταθούν στις επιθυμίες σε σχέση με άλλους ανθρώπους, διότι αποφεύγουν προβληματικές καταστάσεις και καλλιεργούν καλές συνήθειες. Αυτό τους επιτρέπει να αξιοποιούν στο έπακρο την δύναμη της θέλησής τους για να εκπληρώνουν τους στόχους που θέτουν κατά καιρούς. Οι άνθρωποι αυτοί δε σημαίνει ότι έχουν στην πραγματικότητα περισσότερη θέληση, αλλά τη χρησιμοποιούν με μεγαλύτερη σύνεση. Η κατανόηση του πώς λειτουργεί η δύναμη της θέλησης μπορεί να είναι ένα ισχυρό κλειδί για μια πιο ευτυχισμένη, πιο επιτυχημένη ζωή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου