ΥΓΕΙΑ

4 τύποι προσωπικότητας που δεν γιορτάζουν όπως όλοι

4-τύποι-προσωπικότητας-που-δεν-γιορτάζ-258038

Η μελαγχολία, η απογοήτευση, η έλλειψη ρουτίνας και οι ψυχικές ασθένειες δεν αφήνουν κάποιους ανθρώπους να χαρούν τη γιορτινή περίοδο.

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, είναι αδιαμφισβήτητα μια περίοδος που μπορείτε να γιορτάσετε παρέα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, να βγείτε, να διασκεδάσετε ή να ταξιδέψετε. Όλα τα παραπάνω ισχύουν για πολλούς, όχι όμως για όλους! Οι άνθρωποι που υποφέρουν από κάποια ψυχική ασθένεια μπορεί να παλεύουν αυτή τη γιορτινή περίοδο…

«Πώς γίνεται κάποιοι συνάνθρωποι μας να νιώθουν δυστυχισμένοι, όταν όλα γύρω τους είναι τόσο χαρούμενα και λαμπερά;». Ορισμένες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για το θέμα αυτό, δείχνουν πως την περίοδο των γιορτών οι άνθρωποι είναι όντως συναισθηματικά ανεβασμένοι. Ωστόσο, άλλες έρευνες, συμπληρωματικές αυτών, καταγράφουν ότι τη στιγμή που η διάθεση πολλών ανεβαίνει, άλλοι αυξάνουν τα ραντεβού σε ψυχολόγους και ψυχιάτρους.

Κατά τις γιορτινές ημέρες για τους ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα, οι πολλές κοινωνικές υποχρεώσεις μπορεί να δημιουργήσουν έντονο άγχος και στρες, να οδηγήσουν σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και σε χρήση ουσιών. Επιπλέον, όσοι δεν έχουν παρέες ή οικογένεια, συνήθως νιώθουν έντονο το συναίσθημα της μοναξιάς κάτι που μπορεί να δυσκολέψει τη κατάστασή τους. Ακόμα και ο χειμερινός, μουντός βροχερός καιρός μπορεί να εντείνει τις αρνητικές σκέψεις.

Για αυτό το λόγο, οι ειδικοί ψυχικής υγείας συνιστούν να δείχνουμε κατανόηση στους ανθρώπους που ίσως να μη βιώνουν αυτή την περίοδο με τον ίδιο ενθουσιασμό. Αντί λοιπόν να προσπαθούμε να τους πείσουμε για το αντίθετο, καλύτερα ας τους ρωτήσουμε: «Χρειάζεσαι κάτι;».

Ποιες είναι, όμως, οι συχνότερες περιπτώσεις ανθρώπων με μη χριστουγεννιάτικη ευθυμία που συναντάμε;

Ο λάτρης της ρουτίνας
Σε κάθε οικογένεια υπάρχει πάντα ένα μέλος της που η περίοδος των γιορτών τον/την βγάζει εκτός προγράμματος και δεν νιώθει ιδιαίτερα ευχάριστα για αυτό. Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις, οι συναντήσεις με φίλους, καθώς και η απουσία του από την εργασία δημιουργούν συναισθηματική σύγχυση και δυσανασχέτηση.

Ο μελαγχολικός
Η παραμονή Πρωτοχρονιάς -για τον περισσότερο κόσμο -είναι μία από τις ομορφότερες ημέρες του χρόνου, αφού ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη γιορτινή ημέρα που ξημερώνει. Το ίδιο, όμως, δεν ισχύει για όσους αντιμετωπίζουν οικογενειακά ή οικονομικά προβλήματα ήδεν βρίσκονται κοντά με αγαπημένους ανθρώπους. Είναι να μη σε πιάνει μελαγχολία;

Ο απογοητευμένος
Κάποιοι άνθρωποι έχουν τη τάση να «αυτομαστιγώνονται». Κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς, βιώνουν συναισθήματα άγχους και απογοήτευσης, γιατί ίσως δεν έχουν καταφέρει όσα θα ήθελαν, για παράδειγμα συνεχίζουν να είναι μόνοι, δεν βγάζουν αρκετά χρήματα από τη δουλειά τους, ενώ συγκρίνουν τη ζωή τους με άλλων πιο επιτυχημένων ανθρώπων (συνήθως μέσα από τα social media). Έτσι, κατακλύζονται από συναισθήματα αυτολύπησης.

Ο ψυχικά ασθενής
Μπορεί να βρίσκεται δίπλα μας και είτε το ξέρουμε, είτε μας το κρύβει γιατί φοβάται ότι θα στιγματιστεί. Είναι ένας συγγενής, ένας φίλος ή ακόμα και ο σύντροφος μας. Οι ψυχικές παθήσεις διαφέρουν και ποικίλλουν. Η κάθε μία δημιουργεί στο άτομο διαφορετικά συναισθήματα και δυσκολίες, που μπορεί να το κάνουν να χάσει τον εαυτό του και να αδυνατεί να εκφραστεί -κάτι που δεν αλλάζει ακόμα και όταν το ρολόι δείξει 24:01 01/01 και το νέο έτος κάνει την είσοδό του. Μάλιστα, οι ψυχολόγοι αναφέρουν πως η σκέψη ότι πρέπει να μηδενίσει το κοντέρ της ζωής και να γίνει μια νέα αρχή με τη καινούρια χρονιά, όχι μόνο δεν ωφελεί τον ψυχικά ασθενή, αλλά αντίθετα τον επιβαρύνει.

Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να αισθάνεστε άσχημα αν:

– Σας αρέσουν οι γιορτές ή και όχι!
– Νιώθετε αβεβαιότητα, ανησυχία ή και αδιαφορία για τον ερχομό του 2020!
– Δεν είστε έτοιμοι να βάλετε σημαντικούς στόχους για τη νέα χρονιά!
– Γιορτάσετε το πέρασμα στη νέα χρονιά με τον δικό σας τρόπο!

Το σημαντικό είναι ο καθένας να περάσει αυτές τις μέρες χωρίς πίεση και αξιοποιώντας το χρόνο του με όποιον και όπως επιθυμεί.

Μαρία Αλεξίου
athensvoice.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου