ΥΓΕΙΑ

Γιατί είναι καλό τα παιδιά να πιστεύουν στον Αγιο Βασίλη

γιατί-είναι-καλό-τα-παιδιά-να-πιστεύου-259570

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου,

Ψυχολόγου, MSc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.my-psychology.gr

Ο Αγιος Βασίλης είναι η πιο πολυσυζητημένη αλλά και αμφισβητούμενη μορφή των Χριστουγέννων. Ο δημοφιλέστερος άγιος των παιδιών είναι ο Άγιος Βασίλης, τον οποίο τον περιμένουν με ανυπομονησία όλον τον χρόνο, με την αγωνία τους να κορυφώνεται όταν έρχεται η περίοδος των εορτών. Η εικόνα του Άγιου Βασίλη που έρχεται φορτωμένος με τον τεράστιο σάκο του γεμάτο δώρα, μπαίνοντας από τις καμινάδες των σπιτιών για να μοιράσει δώρα στα παιδιά είναι ανεξίτηλη. Όμως τελικά υπάρχει ο Άγιος Βασίλης ή δεν υπάρχει; Αυτό το ερώτημα βασανίζει χιλιάδες παιδικές ψυχούλες κάθε χρόνο και οι γονείς έχουν πάντα το δίλημμα για το εάν θα πρέπει τα παιδιά τους να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη ή αν θα πρέπει να βλέπουν την ύπαρξή του με ρεαλισμό, σαν ένα παραδοσιακό παραμύθι.

Η ηλικία δεν παίζει καθοριστικό ρόλο στην απάντηση που θα δώσουμε στο παιδί σχετικά με την ύπαρξη του Αϊ-Βασίλη. Από ψυχολογική άποψη δεν υπάρχει είτε κατάλληλη ηλικία είτε κατάλληλος τρόπος για να καταρρίψουν οι γονείς το μύθο του Αϊ-Βασίλη. Αυτό που έχει σημασία είναι το εξελικτικό στάδιο του παιδιού και η στάση του απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα. Είναι πολύ σημαντικό να ελέγξουμε πού βρίσκεται συναισθηματικά ένα παιδί στις απόψεις του σχετικά με την ύπαρξη του Αϊ-Βασίλη και την ανάγκη του να συνεχίσει να πιστεύει σε αυτή την παράδοση. Όσο τα παιδιά το έχουν ανάγκη και τους είναι χρήσιμο, να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη και στη μαγεία της παράδοσής του, δε χρειάζεται να παρέμβουν οι γονείς για να εκλογικεύσουν τα γεγονότα ή για να επαναφέρουν τα παιδιά τους στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι γονείς να καταρρίψουν το μύθο του Άγιου Βασίλη, αφού αυτό είναι κάτι που έτσι κι αλλιώς θα γίνει κάποια στιγμή από μόνο του καθώς θα μεγαλώνει το παιδί. Άλλωστε τα παιδιά με τον δικό τους τρόπο κάποια στιγμή θα δείξουν πότε πραγματικά δε «χρειάζεται» πια να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη με τον τρόπο που πίστευαν έως τώρα! Τότε τα παιδιά είναι έτοιμα να ακούσουν την αλήθεια, και αυτό θα το δηλώσουν με τις ερωτήσεις τους. Όταν όμως τα παιδιά δεν είναι έτοιμα να καταρρίψουν το μύθο του Άγιου Βασίλη τότε απλώς δεν θα δεχθούν οποιαδήποτε λογική εξήγηση ακριβώς γιατί είναι για αυτά ένα πρόσωπο υπαρκτό και αγαπημένο.

Τα οφέλη από την πίστη στον άγιο Βασίλη είναι πραγματικά πολύ περισσότερα από ότι φαντάζονται οι γονείς. Επομένως, είναι καλό οι γονείς να διαφυλάττουν αυτήν την πίστη όσο τα παιδιά είναι μικρά γιατί:

  • Διδάσκοντας τα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη δίνει στους γονείς την ευκαιρία να αναπτύξουν την ηθική στα παιδιά τους καθώς εκείνα πιστεύουν απόλυτα ότι ο Άγιος Βασίλης γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πότε είναι καλά παιδιά ή πότε δεν είναι, πότε συμπεριφέρονται σωστά και πότε κάνουν σκανταλιές.
  • Ενθαρρύνοντας τα παιδιά να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη τα ενθαρρύνει παράλληλα να συμπεριφέρονται καλά, προκειμένου να πάρουν τα δώρα τους κάθε Χριστούγεννα, ενώ παράλληλα τα βοηθά να συνειδητοποιήσουν τη διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους.

Συμβολίζοντας τη γενναιοδωρία, την ειρήνη, την αγάπη και τη ζεστασιά, την ισότητα απέναντι στο δικαίωμα να είμαστε ευτυχισμένοι, το πανανθρώπινο χαρακτήρα κάποιων εννοιών όπως είναι η προσμονή και η ελπίδα για βελτίωση, βοηθάει τα παιδιά να ονειρεύονται, να διακρίνουν τις πραγματικές τους ανάγκες και να προσπαθούν κάθε χρόνο να γίνονται καλύτεροι άνθρωποι.

Αναμφισβήτητα ο Αϊ Βασίλης αποτελεί ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα, και μία ευκαιρία να αφήσουμε τη φαντασία των παιδιών να δουλέψει προς όφελός τους. Στο σκληρό κόσμο που ζούμε εμείς και τα παιδιά σήμερα, ο Αϊ Βασίλης εκπροσωπεί το ρομαντισμό και την πίστη σε ένα πρόσωπο που μοιράζει δώρα αλλά και ελπίδα και μπορεί αρκετά παιδιά από την ηλικία των 7 ετών και άνω να καταλαβαίνουν πως μάλλον ο κύριος πίσω από τη γενειάδα είναι ο μπαμπάς ή ο παππούς, ωστόσο το διασκεδάζουν και το ευχαριστιούνται τόσο πολύ που δεν υπάρχει κανένας λόγος να τους στερήσουμε αυτήν τη χαρά.

Όπως και να έχει, ο Αϊ Βασίλης ήταν και είναι μια γλυκιά και αγαπημένη μορφή για τα παιδιά και επιπλέον συμβολίζει τη μαγεία των Χριστουγέννων και δίνει ένα μήνυμα ευτυχίας, ειρήνης και αγάπης.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι τα Χριστούγεννα είναι μέρες χαράς κι αγάπης. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να φέρουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων στο σπίτι μας, να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση του Άγιου Βασίλη, ας κρατήσουμε τη διάθεσή μας ανεβασμένη παρασύροντας έτσι και τη διάθεση των παιδιών, ας επενδύσουμε λίγο παραπάνω χρόνο στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και ειδικά στους ανθρώπους που αγαπάμε, ας φερθούμε ανθρώπινα και όλα θα κυλήσουν όμορφα κάνοντας εμάς και κυρίως τα παιδιά μας ευτυχισμένα. Άλλωστε τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή που τα παιδιά απολαμβάνουν περισσότερο από όλους με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Άγιος Βασίλης, δώρα, χριστουγεννιάτικα δέντρα, καλικάντζαροι, κάλαντα δημιουργούν ένα σκηνικό στο οποίο κάθε παιδί αναγνωρίζει τον εαυτό του και χαίρεται αφάνταστα. Γιατί τα Χριστούγεννα είναι πάνω από όλα η γιορτή των παιδιών… μικρών και μεγάλων!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου