ΤΟΠΙΚΑ

Ο εμβολιασμός πράξη ευθύνης για τη μείωση των λοιμωδών νοσημάτων

ο-εμβολιασμός-πράξη-ευθύνης-για-τη-μεί-283806

Μόνο με την καθολική εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος, σύμφωνα με τις συστάσεις ανά ηλικιακή ομάδα, θα επέλθει σημαντική μείωση των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε από την ειδική παθολόγο κ. Χρύσα Γιώτη Πολύζου στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Δήμος Βόλου για τον εμβολιασμό των ενηλίκων στο ΚΑΠΗ «Θεόφιλος».

Στην ενημερωτική εκδήλωση, παρουσιάστηκαν τα οφέλη του εμβολιασμού ενηλίκων και ιδιαίτερα έναντι της εποχικής γρίπης, ειδικά στο κατώφλι του χειμώνα, του πνευμονιόκοκκου και του έρπητα ζωστήρα, τα οποία παρέχουν προστασία από λοιμώδη νοσήματα που μπορούν είτε να εξελιχθούν σε απειλητικά για τη ζωή είτε να επιδράσουν αρνητικά στην ποιότητα ζωής.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Δήμου Βόλου, κ. Παρασκευή Αναγνώστου – Στάθη ευχαρίστησε το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, για τη στοχευμένη εκδήλωση ενημέρωσης μίας μεγάλης μερίδας ενηλίκων δημοτών για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, στο πλαίσιο της εκστρατείας τους, ώστε να γίνει ευρέως γνωστό στο κοινό πως ο εμβολιασμός δεν σταματά στην παιδική ηλικία. «Ειδικότερα σε ηλικίες άνω των 65 ετών τα εμβόλια της εποχικής γρίπης, της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας και του έρπητα ζωστήρα, είναι απαραίτητο να γίνουν από κάποιες ευάλωτες ομάδες, όπως μας επισημαίνουν οι επιστήμονες, γι’ αυτό και, χωρίς υπερβολές, πρέπει να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου προς τα εμβόλια και να μη δείχνουν αδιαφορία. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος πρέπει να χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, ώστε να είναι αποτελεσματικός και να προσφέρει, εκτός από την προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές και στον περιορισμό μετάδοσης των νοσημάτων», τόνισε η κ. Αναγνώστου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ, Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών αλλά και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη «ο εμβολιασμός έναντι στην εποχική γρίπη, την πνευμονιοκοκκική πνευμονία και τον έρπητα ζωστήρα αποτελεί πράξη ευθύνης. Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας διαθέτουμε σύγχρονα εμβολιαστικά προγράμματα και για τον ενήλικα και για τον παιδικό πληθυσμό».

Στην ενημερωτική εκδήλωση, η κ. Γιώτη – Πολύζου Χρύσα, Ειδικός Παθολόγος, τόνισε ότι ο εμβολιασμός παρέχει προστασία ώστε οι ενήλικες να διατηρούνται υγιείς και να μπορούν να ανταποκρίνονται στις κοινωνικές και επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την κα Γιώτη – Πολύζου, η τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος για όλες τις ηλικιακές ομάδες, βάσει των συστάσεων του Υπουργείου Υγείας αποτελεί παράγοντα ύψιστης σημασίας για τη δημόσια υγεία.

50 εκατ. άτομα νοσούν από γρίπη

Για την Ευρώπη εκτιμάται ότι το 30% των περιστατικών μεταδοτικών (λοιμωδών) νοσημάτων οφείλεται στη γρίπη. Κάθε χρόνο επίσης εκτιμάται ότι, στις χώρες της ΕΕ, έως 50 εκατομμύρια άνθρωποι θα νοσήσουν από συμπτωματική γρίπη. Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι 15.000 – 70.000 άτομα στην ΕΕ θα πεθάνουν από αιτίες που σχετίζονται με τη γρίπη, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι 290.000 – 646.000 θάνατοι από αναπνευστικά προβλήματα σχετίζονται με τη γρίπη.

Σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ για την περίοδο 2018 – 2019, αναφέρθηκαν 374 σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία ΜΕΘ (έναντι 107 της περιόδου 2017 – 2018) και 154 θάνατοι (έναντι 42 της περιόδου 2017 -2018). Από τα 374 αυτά κρούσματα, μόνο τα 56 (15%) ήταν εμβολιασμένα, ενώ τα 287 από τα 374 (76,7%) αφορούσαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Η συντριπτική πλειονότητα τόσο των νοσηλευθέντων σε ΜΕΘ κρουσμάτων γρίπης, όσο και των θανάτων, αφορούσε ηλικίες άνω των 40 ετών.

Μειώνονται επιπλοκές

Σύμφωνα με έρευνες, ο εμβολιασμός έναντι του ιού της γρίπης μειώνει κατά 56% τις επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν από τη νόσο, κατά 79% τις νοσηλείες και κατά 58% τους θανάτους σε διαβητικούς ασθενείς. Παράλληλα, μειώνει κατά 67% τους κινδύνους εμφράγματος του μυοκαρδίου, κατά 54% του εγκεφαλικού επεισοδίου, κατά 75% τους θανάτους από καρδιολογικό αίτιο και κατά 56% των οξέων καρδιολογικών περιστατικών σε καρδιολογικούς ασθενείς. Τέλος, μειώνει κατά 22%-41% τις παιδιατρικές κρίσεις άσθματος, κατά 52% τις νοσηλείες λόγω γρίπης των ηλικιωμένων και κατά 70% τους θανάτους ηλικιωμένων, σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

Σημειώνεται ότι τα εμβόλια που συστήνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τους ενήλικες άνω των 60 ετών, είναι η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα και κοκίτη, το εμβόλιο της γρίπης ετησίως και το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα άπαξ. Τα εμβόλια έναντι του πνευμονιόκοκκου συστήνονται σε άτομα >65 ετών. Σε ενήλικες με συνοδές ιατρικές καταστάσεις (ομάδες αυξημένου κινδύνου) τα εμβόλια έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, καθώς και άλλα εμβόλια (έναντι ηπατίτιδας Α και Β, μηνιγγίτιδας κ.α.), χορηγούνται και σε νεότερα άτομα. Ολα αυτά τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου