ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Δράσεις πρόληψης για όλους

δράσεις-πρόληψης-για-όλους-309881

Τριήμερες εκδηλώσεις διοργανώθηκαν στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου

Τριήμερο εκδηλώσεων ενημέρωσης και πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου διοργάνωσε η ομάδα υγείας του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου στις οποίες συμμετείχαν περί τους 400 μαθητές και πολλοί ενήλικες δημότες. Οι δράσεις εντάχθηκαν στο πλαίσιο ανάπτυξης και υλοποίησης προγράμματος πρόληψης και προαγωγής της υγείας του πληθυσμού ευθύνης του Κέντρου Υγείας.

Η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου Φανή Σαρηγιάννη – Φούντα Φανή αναφέρει ότι:

«Ο καρκίνος παχέος εντέρου είναι ο πιο συχνός καρκίνος του πεπτικού συστήματος, είναι ο δεύτερος πιο συχνός και πιο θανατηφόρος καρκίνος στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 άτομα προσβάλλονται κάθε χρόνο από καρκίνο παχέος εντέρου και η συχνότητα της νόσου αυξάνει με γρήγορο ρυθμό. Είναι μια νόσος που θεραπεύεται, αρκεί να διαγνωστεί έγκαιρα.

Οι στρατηγικές πρόληψης σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας. Η αύξηση σωματικής δραστηριότητας τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, η διατήρηση του βάρους μας σε φυσιολογικά επίπεδα, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεάτων και τροφών, ο περιορισμός του αλκοόλ, η διακοπή καπνίσματος καθώς και ο τακτικός έλεγχος του εντέρου με κολονοσκόπηση άνω των 50 ετών όταν δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Αναζητήστε εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια όταν παρατηρήσετε κάποια πιθανά σημεία που υποδηλώνουν πιθανή ύπαρξη του καρκίνου παχέος εντέρου».

Μέσα από το προληπτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε «σκοπός μας ήταν η αλλαγή συμπεριφοράς των ατόμων άνω των 50 ετών, γυναίκες και άνδρες καθώς και άτομα νεώτερης ηλικίας με οικογενειακό ιστορικό σε σχέση με τη διατροφή, άσκηση, κάπνισμα, αλκοόλ και την κινητοποίηση του πληθυσμού. Στους στόχους μας ήταν η ενημέρωση και η υιοθέτηση μιας υγιούς στάσης ζωής του νεότερου πληθυσμού, η απομυθοποίηση της ιδιαιτερότητας της εξέτασης (κολονοσκόπηση) καθώς και η αναγκαιότητα της ένταξης της στον προσυμπτωματικό έλεγχο» υπογράμμισε.

Μήνυμα ζωής

«Πάρε τη ζωή στα χέρια σου, πες ναι στην κολονοσκόπηση» ήταν το βασικό μήνυμα του τριημέρου ενημέρωσης του κοινού για τη δυνατότητα πρόληψης του καρκίνου παχέος εντέρου, που διοργάνωσε στο Βελεστίνο η ομάδα υγείας του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου.

Για τις ανάγκες των τριήμερων δράσεων στον χώρο του Κέντρου Υγείας τοποθετήθηκε τρισδιάστατο φουσκωτό ομοίωμα παχέος εντέρου της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας. Ενήλικες και μαθητές της Πρωτοβάθμιας, ε’ και στ’ τάξη των 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων Βελεστίνου, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γυμνάσιο, ΕΠΑΛ Βελεστίνου, καθώς και η Μέση Τεχνική Νοσηλευτική Σχολή Αγριάς του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να ενημερωθούν μέσα από μια βιωματική περιήγηση στο τρισδιάστατο ομοίωμα ,την κατανόηση της μορφολογίας του παχέος εντέρου, τη λειτουργία και τους τρόπους διάγνωσης των συμπτωμάτων, καθώς και τον σημαντικό ρόλο της σωστής διατροφής και άσκησης, δημιουργώντας έτσι γερά θεμέλια για τη νέα γενιά.

Η διαιτολόγος Νεοκλεία Χονδρογιάννη του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής συμμετείχε στην εκδήλωση και τόνισε στους μαθητές μέσω του δεκάλογου της υγιεινής διατροφής, την ανάγκη αποφυγής των επεξεργασμένων κρεάτων, την αξία των φρούτων και λαχανικών, και την αξία της σωματικής δραστηριότητας, ενθαρρύνοντας τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες και επιλογές.

Επίσης στον χώρο του Κέντρου Υγείας δημιουργήθηκε βιωματικό εργαστήριο από το Κέντρο Κοινότητας για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων με άσκηση αυτοαξιολόγησης που είχε ως στόχο την ένταξη της καινούργιας γνώσης στη διατροφική τους ρουτίνα.

Η θεατρική ομάδα του Βελεστίνου παρουσίασε σε ολιγόλεπτη ταινία την αξία της κολονοσκόπησης και το σενάριο επιμελήθηκαν η ψυχολόγος Σοφία Μπαλαμώτη, η Μαρία Μπακάλη του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Ρήγα Φεραίου και η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Υγείας Σιμέλα Παμπουκίδου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου