ΤΟΠΙΚΑ

Τριάντα νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο στη Μαγνησία

τριάντα-νέες-διαγνώσεις-καρκίνου-του-327353

Τα υψηλά ποσοστά ίασης υπογραμμίστηκαν σε χθεσινή ημερίδα στον Βόλο

Η δύναμη της ενημέρωσης, σε συνδυασμό με τις δράσεις πρόληψης, που αποδεικνύονται καθοριστικές για δεκάδες γυναίκες, υπογραμμίστηκαν σε χθεσινή ημερίδα για τον καρκίνο του μαστού, ενώ υπολογίζονται σε 30 περίπου οι νέες διαγνώσεις που καταγράφονται ετησίως στη Μαγνησία. Περισσότερες από 300 γυναίκες έχουν βιώσει το πρόβλημα, έχουν δώσει τη μεγάλη μάχη και αποτελούν μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Φόρουμ με πρωτοβουλία του παραρτήματος Βόλου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού, που αντιμετωπίζεται επιτυχώς στο αρχικό στάδιο.

Εισηγητές ήταν οι Ιωάννης Κωστής γενικός χειρουργός, Σωτήρης Ρουσογιάννης γενικός χειρουργός, Ελένη – Ισιδώρα Περδικούρη, ογκολόγος – παθολόγος, Δημήτρης Μουζόπουλος ακτινολόγος, Αικατερίνη Πάντζιου ψυχολόγος και Παρασκευή Γκαμπλιά μέλος ΔΣ του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαγνησίας.

Οι ομιλητές της ημερίδας «φώτισαν» με τις εισηγήσεις τους όλες τις πτυχές του προβλήματος, που αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου, αλλά όπως αποδεικνύεται σε καθημερινή βάση, οι ενημερωτικές δράσεις έχουν αποτέλεσμα, γεγονός που μεταφράζεται σε έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εκ των ομιλητών της χθεσινής ημερίδας ο χειρουργός Γιάννης Κωστής, δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «η πλειονότητα των νέων διαγνώσεων στην Μαγνησία βρίσκεται σε αρχικά στάδια». Η μεγαλύτερη «συγκέντρωση» περιστατικών εντοπίζεται κατά βάση στις ηλικίες 50 έως 60 ετών, με τον κ. Κωστή να επισημαίνει ότι «το 99% των περιπτώσεων αποθεραπεύεται σε αρχικό στάδιο».

Η Ελένη – Ισιδώρα Περδικούρη, ογκολόγος – παθολόγος στο Νοσοκομείο Βόλου ανέφερε από την πλευρά της ότι «σε γενικές γραμμές μπορεί να φαίνεται ότι αυξάνεται η συχνότητα, η επίπτωση του καρκίνου, αλλά στην ουσία μειώνεται η θνητότητά τους. Παρ’ όλο που αυξάνεται η ανίχνευση, μειώνονται τα περιστατικά και είναι προφανές ότι αποδίδει η ομαδική προσπάθεια».

Τη συγκλονιστική εμπειρία της μετέφερε στους παριστάμενους η Παρασκευή Γκαμπλιά, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαγνησίας. Η ίδια βίωσε το πρόβλημα, μετά από εξάμηνη μάχη βγήκε νικήτρια και όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά «ο καρκίνος του μαστού ηττάται, αρκεί να υπάρχουν θέληση και επιμονή». Το μήνυμα ζωής, που καταγράφεται ως η επωδός της περιπέτειας που βίωσε, αποτυπώνεται στην φράση «το κυριότερο είναι θέληση και επιμονή για τη ζωή».

Στις θετικές επιπτώσεις της ενημέρωσης αναφέρθηκε, τέλος, η Αποστολία Αποστολάκη, χειρουργός – οδοντίατρος και πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η οποία υπογράμμισε ότι «σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο, τους κατοίκους του Βόλου σχετικά με όσα βλάπτουν την υγεία τους και προκαλούν τη νόσο του καρκίνου σε διάφορες μορφές».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου