ΤΟΠΙΚΑ

Εξαντλήθηκε η πρώτη παρτίδα αντιγριπικών εμβολίων

εξαντλήθηκε-η-πρώτη-παρτίδα-αντιγριπ-333367

Παράταση ισχύος των συνταγών ζητούν οι φαρμακοποιοί για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων

Πρόβλημα προκαλείται στη διάθεση αντιγριπικών εμβολίων προς τους ασφαλισμένους, καθώς εξαντλήθηκε η πρώτη παρτίδα, με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας να υποβάλει αίτημα για παράταση ισχύος των συνταγών, κατ’ αντιστοιχία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

«Το 25% που έχει διανεμηθεί από τις αρχές του μήνα στα φαρμακεία έχει ήδη εξαντληθεί με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ που αδυνατούν να προμηθευτούν τα εμβόλια», αναφέρει σε επιστολή του προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Ο Σύλλογος ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ να παραταθεί η ισχύς των συνταγών που έχουν ήδη εκδοθεί όπως και των συνταγών που εκδίδονται από τώρα και στο εξής, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, οπότε θα έχει ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός της αγοράς, αφού, όπως αναφέρει ο ΠΦΣ, «το 75% των ποσοτήτων του εμβολίου πρόκειται να διανεμηθεί στις φαρμακαποθήκες στα τέλη Οκτωβρίου».

Η εικόνα και το αίτημα ίδια και για τη Μαγνησία, με τον πρόεδρο του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστα Ματσιόλη να επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι το αίτημα θα ικανοποιηθεί.

«Σύμφωνα με αυτά τα οποία ανακοινώνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στα μέσα Νοεμβρίου θα έχει επιλυθεί το πρόβλημα και αυτό που ζητήθηκε από μέρος του συλλόγου μας και από τον πανελλήνιο κατά κύριο λόγο, ήταν να δοθεί η δυνατότητα να «ξεκλειδώσουν» οι συνταγές και να δοθεί παράταση στην εκτέλεσή τους, για να δρομολογηθεί η εκτέλεσή τους μόλις παραληφθεί η νέα παρτίδα των αντιγριπικών εμβολίων», είπε.

Ο κ. Ματσιόλης παρατήρησε, πάντως, ότι η εξάντληση της πρώτης παρτίδας των εμβολίων αποδεικνύει τη μεγάλη απήχηση που έχουν οι ενημερωτικές προσπάθειες του Συλλόγου και παράλληλα την ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι τα αντιγριπικά εμβόλια είναι τετραπλά, ενισχυμένα και κατά συνέπεια θωρακίζουν τον οργανισμό, λειτουργώντας σαν ασπίδα στη διάρκεια του χειμώνα.

Ανακοίνωση Φαρμακευτικού Συλλόγου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, εξάλλου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «δεν πρέπει να ανησυχούν οι πολίτες για να βρουν το εμβόλιο γρίπης, γιατί η διαδικασία του εφοδιασμού των φαρμακείων για την διάθεση της δεύτερης παρτίδας εμβολίων σύμφωνα με τους αρμοδίους θα ομαλοποιηθεί σύντομα».

Οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας τονίζουν ότι ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο. «Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμβολιασμό, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας» υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου