ΕΛΛΑΔΑ

Τα πρώτα κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα: Στη ΜΕΘ ένας ασθενής

τα-πρώτα-κρούσματα-γρίπης-στην-ελλάδα-342203

Ξεκίνησε η επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης για την περίοδο 2019 – 2020, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας, με τα πρώτα κρούσματα να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους.

Σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την εβδομάδα 30 Σεπτεμβρίου – 06 Οκτωβρίου 2019, ελέγχθηκαν συνολικά 17 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Από αυτά, τα 2 (11,8%) ήταν θετικά στον ιό της γρίπης τύπου Α και ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Επίσης, καταγράφηκε ένα σοβαρό, εισαγόμενο κρούσμα που χρειάστηκε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 71 ετών, ταξιδιώτη, ο οποίος δεν είχε εμβολιαστεί κατά της γρίπης αν και ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός. Το κρούσμα οφείλεται στον ιό γρίπης τύπου Α(Η3Ν2).

Η δραστηριότητα της γρίπης βρίσκεται προς το παρόν σε χαμηλά επίπεδα, σημειώνει ο ΕΟΔΥ και τονίζει ότι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο εμβολιασμός.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει ξεκινήσει και το αντίστοιχο εμβόλιο βρίσκεται ήδη στα φαρμακεία της χώρας από την αρχή του μήνα.

[cnn.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου